Kronik

Tillidsrepræsentant: Vi skal se indad og turde stille krav til os selv i ældreplejen

TV2-dokumentar kaster lys over centrale problematikker i ældreplejen og har forårsaget store reaktioner. Der er ingen grund til at tale ned til personalet i ældreplejen, men det er vigtigt, at vi erkender og retter op på fejlene, skriver Michael Gyes.

Rasmus Ulstrup Larsens kommentar i Altinget var perfid og nedladende. Men han reagerede nok i affekt, skriver Michael Gyes. 
Rasmus Ulstrup Larsens kommentar i Altinget var perfid og nedladende. Men han reagerede nok i affekt, skriver Michael Gyes. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

TV2’s afsløringer af forholdene på et plejehjem i Køge har gjort ældreplejen til et centralt emne i valgkampen. Mange har i den forbindelse følt sig kaldet til at dele deres uforbeholdne, mere eller mindre indsigtsfulde, mening med offentligheden.

Efter den første bestyrtelse og forargelse over dokumentarens afsløringer har lagt sig, er det som om selvransagelsen har indfundet sig og man begynder at se fremad:

Der tales og skrives om at reducere unødvendigt bureaukrati og om have større fokus på faglig ledelse; om flere og bedre ledere, uddannelsesløft, fokus på arbejdsmiljø, de ældres trivsel.

Der er forslag om inkluderende dialog, som inddrager ledere, medarbejdere, plejehjemsbeboere og deres pårørende: fra mange sider udtrykkes ønske om at udvikle ældreplejen, så den både kan løftes fagligt og imødekomme de ældres ønsker og behov.

Vi er hverken "indianere" eller "hænder" – vi er rigtige levende mennesker, der sætter en stor ære i at gøre vores arbejde ordentligt

Michael Gyes
Fællestillidsrepræsentant, Herlev Kommune

Selvfølgelig bemærker man de forskellige politiske og ideologiske afsæt hos mange af dem, der blander sig i debatten. Det er vel uundgåeligt at Astrid Krag må lægge øre til kritik for hendes ageren som henholdsvis ordfører og minister, men generelt synes jeg, at der kommer mange interessante perspektiver i spil, som giver håb for fremtidens ældrepleje.

Som fællestillidsrepræsentant for op mod 400 kollegaer, der først og fremmest er beskæftiget på plejehjem, i hjemme- og sygepleje, kan jeg kun bifalde, at debatten har fået et mere substantielt indhold og ikke handler om tørklæder eller kreative fortolkninger af det demografiske træk.

Nu håber jeg, at debatten ikke dør med valget, men tværtimod udmønter sig i dialog og handling. Og jeg håber selvfølgelig at medarbejderne ikke bliver glemt.

Perfid kommentar taler ned

Vi vil hellere tales med, end tales om.

Vi er hverken "indianere" eller "hænder" – vi er rigtige levende mennesker, der sætter en stor ære i at gøre vores arbejde ordentligt. Vi bliver berørte – nok mere end de fleste – når vi ser kollegaer blive så pressede i deres arbejde, at de ender i situationer hvor "gode mennesker handler ondt," som psykologen Dorthe Birkemose formulerer det.

Vi er ekstremt bevidste om, at vi og vores faglighed kommer under beskydning, når det igen kommer frem, at kollegaer i afmagt ikke lever op til det, der forventes af dem. Det gør det ikke lettere, at vi i forvejen står i en situation, hvor færre og færre ønsker at uddanne sig eller arbejde med omsorg og pleje.

Læs også

Det hører dog, heldigvis, til sjældenhederne, at vi – og vores faglighed – omtales så nedladende og negativt, som det kom til udtryk på Altinget.dk den 21. oktober, hvor Rasmus Ulstrup Larsen i en, efter min smag temmelig perfid, kommentar, konstaterer, at "når man ansætter underklassen til at arbejde i ældreplejen, bliver resultatet derefter."

Jeg erkender gerne, at jeg var en af dem, der var ved at få morgenkaffen galt i halsen, da jeg læste Rasmus’ udfald – og efterfølgende forløste et akut behov for umiddelbart at tage til genmæle på Facebook. Nu, hvor jeg har haft tid til at tage adskillige dybe indåndinger, indser jeg, at Rasmus formentlig også reagerede i en form for affekt efter TV2’s dokumentar.

Vi skal have modet og disciplinen til at stille krav til lederne og – især – os selv

Michael Gyes
Fællestillidsrepræsentant, Herlev Kommune

Det ændrer dog ikke på, at der på ingen måde er brug for at tale social- og sundhedspersonalet ned. Der er retfærdigvis heller ikke grund til at tale os højere op, end vi fortjener. Ligesom alle andre er det, vi har behov for at blive anerkendt. Det er ikke rimeligt at nedgøre en hel faggruppe og beskrive os som "underklasse", der mangler "karakter, disciplin, moral, empati og samvittighed," som Rasmus kom til.

Vi skal have mod til at erkende fejl

Mit ærinde er hverken at benægte eller bortforklare de triste (og alt for mange) eksempler, der gennem tiden har nået forsider og tv-skærme: jeg vil hverken fortie eller lyve om at det sker: at omsorg bliver overgreb, at personalegrupper bliver forråede eller, som allerede nævnt, at gode mennesker handler ondt. Nej, Jeg vil ikke være ældreplejens Komiske Ali. Jeg er tilhænger af, at vi taler om tingene, som de er:

Der er problemer – og hvis ikke vi løser dem, kan TV2 eller DR vise en ny dokumentar om 3, 6 eller 12 måneder. Vi skal blive bedre til at rekruttere, fastholde og udvikle. Der skal uddannes flere hjælpere og assistenter; vi skal have flere seniorer til at blive et, to eller tre år længere – vi skal have styrket den faglige ledelse og tage et opgør med unødvendigt bureaukrati.

Og vi – som faggruppe – skal se indad: vi skal have mod til at erkende og rette op på fejl. Vi skal have modet og disciplinen til at stille krav til lederne og – især – os selv.

Hvis det nyvalgte Folketing virkelig vil gøre noget godt og konstruktivt for ældreplejen bør de løfte serviceloftet

Michael Gyes
Fællestillidsrepræsentant, Herlev Kommune

Vi er nødt til, åbent og ærligt, at erkende, at der er kollegaer derude, som er udfordret på de øgede krav og forventninger til deres kompetencer. Der er nogen som har brug for et løft i forhold til grundlæggende færdigheder som læsning og skrivning, ligesom der er nogen, der – formel uddannelse eller ej – skal hjælpes til at erkende, at de ikke besidder de realkompetencer, arbejdet med mennesker forudsætter.

Mere end nogen andre ved vi, at en kvalificeret og agil ældrepleje forudsætter medarbejdere, som er både velreflekterede og har dyb faglig indsigt, der omfatter både somatiske og psykologiske problemstillinger – ofte af ganske kompleks karakter. Læg dertil at vi skal besidde relationelle kompetencer, som gør os i stand til at (sam-)arbejde på en måde, så alle dem, vi møder, plejer og passer oplever, at de bliver mødt som og af unikke mennesker.

Vi skal også turde stille krav til vores politikere. De skal også vise vilje til at gå ad dialogens vej. Hellere end at de lover alle mulige reformer, har vi brug for, at der skabes mulighed for at udfordringerne tackles og problemerne løses i den enkelte kommune, på det enkelte plejehjem og i den enkelte hjemmepleje.

Hvis det nyvalgte Folketing virkelig vil gøre noget godt og konstruktivt for ældreplejen bør de løfte serviceloftet og anerkende os og vores arbejde: de skal være med til at løfte vores uddannelse og gøre det attraktivt at arbejde med mennesker. De skal vise, at de har tillid til os og give os mulighed for at folde vores faglighed ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00