Liselott Blixt
 svarer 
Magnus Heunicke

Liselott Blixt (UFG) spørger sundhedsministeren, Magnus Heunicke, hvor mange obduktioner der er foretaget på baggrund af vedtagelsen af L 110, 2018-19

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 123, Spørgsmål 1
Vil ministeren oplyse, hvor mange obduktioner der er foretaget på baggrund af vedtagelsen af L 110, 2018-19, hvorefter regionsrådet kan indgå aftale med landets retsmedicinske institutioner om varetagelsen af lægevidenskabelige obduktioner af personer, som pludselig og uventet er afgået ved døden? Hvilke viden har disse obduktioner tilvejebragt? Hvor mange psykiatriske patienter er obduceret som en del heraf, og hvilken viden har obduktionen af disse tilvejebragt?

Svar fra tirsdag den 28. juni 2022
”Vil ministeren oplyse hvor mange obduktioner der er foretaget på baggrund af vedtagelsen af L 110, 2018-19, hvorefter regionsrådet kan indgå aftale med landets retsmedicinske institutioner om varetagelsen af lægevidenskabelige obduktioner af personer, som pludselig og uventet er afgået ved døden? Hvilken viden har disse obduktioner tilvejebragt? Hvor mange psykiatriske patienter er obduceret som en del heraf, og hvilken viden har obduktionen af disse tilvejebragt?” Svar:

Mit ministerium har anmodet Danske Regioner om bidrag til besvarelse af spørgsmålet.

Danske Regioner har den 22. juni 2022 oplyst følgende, som jeg henholder mig til:

”Indledningsvist kan Danske Regioner oplyse, at Danske Regioner har på vegne af regionerne indgået en ”Aftale om lægevidenskabelige obduktioner ved retsmedicinske institutter”. Danske Regioner har til besvarelsen derfor kontaktet de retsmedicinske institutter, da de umiddelbart har lettere ved at finde de relevante oplysninger.

1.

Vil ministeren oplyse, hvor mange obduktioner der er foretaget på baggrund af vedtagelsen af L 110, 2018-19, hvorefter regionsrådet kan indgå aftale med landets retsmedicinske institutioner om varetagelsen af lægevidenskabelige obduktioner af personer, som pludselig og uventet er afgået ved døden?

Svar: Der gøres opmærksom på, at jfr. SUL § 75a er der hjemmel til, at regionsrådet kan indgå aftale med landets retsmedicinske institutter om varetagelse af lægevidenskabelige obduktioner af personer, som pludselig og uventet afgår ved døden.

Danske Regioner har på vegne af regionerne indgået aftale med retsmedicinske institutter om varetagelse af evt. hjerterelaterede eller arveligt betingede dødsfald - og dermed ikke til systematisk obduktion af personer med psykisk sygdom. I den eksisterede aftale foreligger en klar indikation for varetagelse af disse obduktioner og ikke mindst en klinisk opfølgning af de pårørende i forbindelse med risiko for arvelighed.

Endvidere skal det også bemærkes at alle praktikker omkring de lægevidenskabelige obduktioner i forbindelse med pludselig hjertedød fortsat er under implementering og de angivne tal herunder ikke til fulde er retvisende for det antal, der forventedes at være på sigt. Det er estimeret, at der ved fuld implementering vil være ca. 100-150 lægevidenskabelige obduktioner om året.

På baggrund af L 110, 2018-19 er der for perioden 1. januar til 31. maj 2022 foretaget i alt 24 obduktioner.

Ved omkring 6 af disse obduktioner har der vist sig at være mulig arvelig lidelse, og hvor pårørende er viderehenvist til yderligere tilbud.

2. Hvilken viden har disse obduktioner tilvejebragt?

Svar: Obduktionerne tilvejebringer en sikker dødsårsag og en relevant visitation af pårørende til udredning. Denne viden forebygger dermed unødig udredning af pårørende, og giver et bedre udgangspunkt for udredning af de pårørende.

3. Hvor mange psykiatriske patienter er obduceret som en del heraf?

Den nuværende aftale mellem Danske Regioner på vegne af regionerne og retsmedicinske Institutter omfatter ikke en indikation om psykiatriske sygdomme. Ved de obduktionerne, hvor der er mulige arvelige lidelser, er det overvejende arvelige hjerterelaterede lidelser, som findes.

4. Hvilken viden har obduktionen af disse tilvejebragt?

Ingen. Der henvises til ovenstående svar. ” Jeg kan afslutningsvist henvise til, at Sundhedsstyrelsen i forbindelse med bidrag til svar på B 123 – spørgsmål 2, har bemærket, at SURVIVE studiet peger på et muligt grundlag for et styrket fokus på uventede dødsfald blandt mennesker med psykiske lidelser, og at det er et generelt krav i sundhedslovens § 184, at der skal gennemføres en obduktion, hvis der er usikkerhed om dødsårsagen. Heraf fremgår det, at retslægelig obduktion skal foretages, når dødsmåden ikke er fastslået med tilstrækkelig sikkerhed. Vurderingen skal gennemføres af politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed ved et retslægeligt tilsyn. Dette krav gælder også for afdøde med psykiske lidelser.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00