Krisen uden betydning for arbejdsmarkedets svage

UDSATTE: Finanskrisen er uden betydning for de mennesker, der står på kanten af arbejdsmarkedet, siger SFI-direktør Jørgen Søndergaard, der dog advarer jobcentrene om ikke at glemme dem.
Jørgen Søndergaard, direktør i SFI, satte fokus på de svageste grupper på arbejdsmarkedet på en konference onsdag.
Jørgen Søndergaard, direktør i SFI, satte fokus på de svageste grupper på arbejdsmarkedet på en konference onsdag.Foto: Pressefoto
Anne Bjerregaard

Der er grundlag for at sige, at konjunkturen måske nok har en effekt, men den har været overraskende lille for den svage gruppes muligheder på arbejdsmarkedet.

Jørgen Søndergaard
Direktør, Socialforskningsinstituttet (SFI)
Den nuværende finanskrise sender flere og flere mennesker ud i ledighedskøen. Men krisen - eller for så vidt den historiske fremgangsperiode frem mod 2008 - har ikke nogen nævneværdig effekt på arbejdsmarkedets svage, mennesker på kontanthjælp og sygedagpenge.

Det viser beregninger, som Jørgen Søndergaard, formand for Arbejdsmarkedskommissionen og direktør i SFI, kunne fremvise ved konferencen "På kanten af arbejdsmarkedet", der onsdag blev afholdt i København.

Kontanthjælp faldt, sygedagpenge steg
Tallene viser, at antallet af mennesker på kontanthjælp nok faldt fra et niveau på 95.000 kontanthjælpsmodtagere i 2005 til 72.000 i 2008, men at faldet tilsvarende blev opvejet af en stigning i sygedagpengemodtagere, der i samme periode steg fra 55.000 til 73.000 personer.

"Konjunkturen har en ret svag betydning for de svage grupper på arbejdsmarkedet. Der er grundlag for at sige, at konjunkturen måske nok har en effekt, men den har været overraskende lille for den svage gruppes muligheder på arbejdsmarkedet, " sagde Jørgen Søndergaard og illustrerede, at afgangen fra kontanthjælp har ligget stabil mellem 15 og 10 procent de sidste ti år.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00