Debat

Konsulentbranche i krise

DEBAT: Finanskrisen får elendige konsulenter til at myldre frem i det danske erhvervsliv, skriver HR-chefen i Dansk Supermarked.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Finn Lund Andersen
HR-direktør i Dansk Supermarked

Dansk erhvervsliv har behov for dygtige, uvildige rådgivere i form af managementkonsulenter, ledelsesrådgivere. Og ikke mindst i en krisetid, som vi oplever lige nu.

Derfor er det bekymrende at opleve både det kompetenceniveau og den etik, der præger dele af den danske konsulentbranche.

Gennem de senere år har jeg haft fornøjelsen af at samarbejde både med nogle af de største internationale konsulenthuse samt små lokale, nicheprægede konsulentvirksomheder.

Konsulentvirksomhederne i dag er reelt reduceret til en slags vikarbureauer, der stiller unge og erfarne projektmedarbejdere til rådighed for virksomheder i alle forskellige slags brancher - til skyhøje honorarer vel at mærke.

Finn Lund Andersen
HR-chef i Dansk Supermarked

Ikke imponeret
Og lad mig bare slå det fast med det samme. Jeg er hverken imponeret over kvaliteten af den rådgivning, som jeg fra tid til anden har betalt for i dyre domme, og jeg er slet ikke imponeret af den mangel på etik, som præger såvel store som små virksomheder i konsulentbranchen.

Nu kalder disse virksomheder sig jo altid noget smart omkring management og ledelse, men det er mit indtryk, at store dele af konsulentbranchen reelt er reduceret til at være et korps af "wannabees". Altså nyuddannede kandidater iklædt mørkt jakkesæt og sortpolerede sko samt mere erfarne kollegaer, som aldrig rigtigt fik held med karrieren i de øvrige dele af erhvervslivet.

Konsekvensen er, at konsulentvirksomhederne i dag reelt er reduceret til en slags vikarbureauer, der stiller unge og erfarne projektmedarbejdere til rådighed for virksomheder i alle forskellige slags brancher - til skyhøje honorarer vel at mærke.

Mangel på indsigt
Men indsigten i den kompleksitet og virkelighed det er at indgå i dag-til-dag ledelsen i såvel op- som nedgangstider, ja den er alt for ofte totalt fraværende - og de dyre råd bliver herefter.

Groft sagt så prøver disse håbefulde management-konsulenter, at sælge os dyrekøbte analyser og processer baseret på data og nøgletal, som er almindeligt tilgængelige, men til gengæld trykt på glittet papir i fine rapporter.

Løsningsforslagene er sjældent mere avancerede, end hvad der kan findes i det første kapitel i mange lærebøger. Logikken er ofte både banal og uden indsigt i en virksomheds eller branche reelle virkelighed, og præget af tænkning som f.eks, "at når der skal effektiviseres, så skal vi opnå stordrift og dette kan vi så igen opnå ved at centralisere".

Og bemærk venligst hvor hurtigt disse konsulenthuse opnår årelang erfaring samt dyb indsigt og viden om alle ting i denne verden. Hvor mange konsulentvirksomheder er således ikke begyndt at markedsføre sig som fantastiske indenfor outplacement og genplacering af medarbejdere?

Og dette vel at mærke netop som den økonomiske krise tvinger en række virksomheder til at gennemføre fyringsrunder. Smukt ikke sandt, men hvor er etikken og troværdigheden?

Bortviste en konsulentvirksomhed
Personligt har jeg netop haft den tvivlsomme fornøjelse at bortvise et mellemstort dansk konsulenthus fra vores virksomhed, fordi denne virksomheds ledende partnere og konsulenter ikke kan forstå, at det både et uetisk og helt uantageligt, at de såkaldte managementkonsulenter ringer til ledende medarbejdere i vores virksomhed og tipper og gætter om hvem, der får ledige chefstillinger i vores virksomhed.

Det positive er, at den finansielle krise vil hjælpe os til at af få gennemført en nødvendig oprydning i den danske konsulentbranche, så vi kan få skilt fårene fra bukkene. Hverken konsulentbranchen eller det danske erhvervsliv kan leve med den slaphed, der har indfundet sig i dele af konsulenthusene.

De dygtige, kompetence og særdeles etiske konsulentfirmaer, der fortsat findes i Danmark, skal nok klare sig gennem krisen - heldigvis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00