Aktører dømmer: Finanslovsudspil dumper

OVERBLIK: Regeringens finanslov var ikke mange minutter gammel, før arbejdsmarkedets aktører sendte giftpile i dens retning. Læs de første reaktioner her.
Foto: Kristian Aaskov Nielsen/ Altinget.dk
Anne Bjerregaard

Ansvarligt, forsigtigt, uambitiøst eller bare handlingslammet. Reaktionerne fra aktørerne i arbejdsmarkedspolitiken varierer i graderne. Samlet må Claus Hjort Frederiksen modtage en dumpekarakter fra LO, AE og FTF.


Dansk Byggeri fremhæver investeringerne i årets finanslovsforslag, som trods rekordunderskud må betegnes som et ansvarligt finanslovsforslag om end i den forsigtige størrelsesorden.

"Det er en regering, som udstråler ro og ansvarlighed midt i krisen. Spørgsmålet er, om ikke alle vil være med til at fremrykke investeringerne et nyk mere, efterhånden som utålmodigheden med de allerede iværksatte krisepakker indfinder sig, siger Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen i en første kommentar til finanslovsudspillet.

Han betegner de 6 mia. kr., som regeringen i første omgang forventer at anvende til at fremrykke investeringerne i byggeri og anlæg, som fornuftige om end i den forsigtige størrelsesorden.

Dansk Byggeri peger således fortsat på behovet for at fremrykke så mange planlagte investeringer som muligt.

"Når krisen er ovre, vil kampen om arbejdskraften igen tilspidse, og vi kan til den tid meget vel stå i en situation, hvor regeringen ikke har kendt sin besøgelsestid og fået foretaget de kloge investeringer i bygninger og anlæg, mens sektoren havde ledig kapacitet, siger Lars Storr-Hansen.

LO: Alt for få offensive satsninger
"Ganske vist er Danmark ramt af den internationale finanskrise, men regeringen har gjort ondt værre ved at lade arbejdsløsheden løbe løbsk. Dermed har udgifterne til arbejdsløshedsdagpenge sammen med manglende skatteindtægter fra erhvervslivet og pensionskasserne vendt et overskud på statens finanser til et underskud," siger LO's formand Harald Børsting.

Han mener, regeringens suverænt største udfordring ligger i at få flere i arbejde og fremrykke offentlige investeringer i eksempelvis trafik, nye kloakker, renovation af skoler og daginstitutioner Det vil tilsammen skaffe titusindvis af nye arbejdspladser.

"Desværre indeholder finanslovforslaget alt for få nødvendige offensive satsninger. Det er Danmark dårligt tjent med," siger Harald Børsting.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00