Mænd frygter ledighed mindre end kvinder

LEDIGHED: Hver tredje kvinde frygter en fyreseddel mod kun hver fjerde mand. Det til trods for at syv ud af ti afskedigelser det sidste år er gået til mænd. Manden tror mere på sig selv, mener mandeforsker.
Hver fjerde mand frygter lige nu at blive fyret mod hver tredje kvinde, viser måling.
Hver fjerde mand frygter lige nu at blive fyret mod hver tredje kvinde, viser måling.Foto: colourbox.com
Anne Bjerregaard

Syv ud af ti nye ledige inden for det sidste år er mænd. Det viser en analyse af de nyeste ledighedstal foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Alligevel frygter kvinderne statistisk set en fyreseddel mere end deres mandlige kollegaer. En meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget | Arbejdsmarked blandt 876 danskere viser, at 25 procent af mændene i høj eller nogen grad frygter en fyring. For kvinderne er tallet 32 procent - eller tæt ved hver tredje kvinde mod hver fjerde mand.

Mande-ledighed højere end nogensinde
For første gang siden 1981 er der i dag flere arbejdsløse mænd end kvinder. Derfor kommer målingens resultat også bag på arbejdsmarkeds- og mandeforsker Kenneth Reinicke.

"Det burde alt andet lige gøre mændene mere nervøse, så det er faktisk meget interessant. Hvis ledigheden ikke var slået igennem i de mandsdominerede brancher, havde frygten nok været meget mindre. Derfor er det ekstra overraskende, at det er kvinderne, der er mest nervøse," siger Kenneth Reinicke.

Kvinder kan være mere realistiske, eller alt efter hvordan du vender det: mere pessimistiske. Mænd er opdraget til at tro mere på sig selv. De tror også på, de er i stand til at manøvrere, når og hvis der kommer nedskæringer på deres arbejdsplads.

Kenneth Reinicke
Arbejdsmarkeds- og mandeforsker

Svaret skal ses i kønnenes forskellige tilgang til frygt-scenarier, forklarer Kenneth Reinicke.

"Kvinder kan være mere realistiske eller, alt efter hvordan du vender det: mere pessimistiske.
Mænd er opdraget til at tro mere på sig selv. De tror også på, de er i stand til at manøvrere, når og hvis der kommer nedskæringer på deres arbejdsplads," siger Kenneth Reinicke.

Hjulpet af kønsroller og virkelighedsflugt
Det er samme tendens som det faktum, at mænd er bedre til at forhandle løn end kvinder. Allerede inden samtalen har mænd en strategi, forklarer Reinicke. Men mænd er også stadig hjulpet godt på vej på jobbet af kønsrollerne i hjemmet:

"Mænd kan ofte udvise større fleksibilitet, fordi det stadig er kvinderne, der har hovedansvaret for familien og hjemmet," forklarer Kenneth Reinicke.

Han tror dog også, mænd til tider lukker øjnene for meget for virkeligheden:

"Der er en tendens til at mænd lever lidt mere på en løgn. 'Det her kan ikke ske for mig, det må ikke ske.' Mænd lukker det ude, hvor kvinder alene når de hører om arbejdsløshed, tænker 'Det rammer mig'. Mænd tænker 'Det rammer ikke mig'," siger Kenneth Reinicke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00