Kvinder fravælger den private sektor

LIGESTILLING: Kvinder fravælger job i den private sektor, fordi barselsorlovsbetingelserne er væsentlig dårligere end i den offentlige sektor, mener ligestillingsforskere og SF. DA ser ingen sammenhæng, mens Inger Støjberg (V) afviser at ændre på barselsloven.
Foto: colourbox.com

Det er klart, at en lille virksomhed med fire ansatte er meget sårbar, hvis to af de ansatte er kvinder i den fødedygtige alder. Man skal finde vikarer og oplære nye folk osv. Det har økonomiske konsekvenser for de små virksomheder, og det betyder, at man har en tilbøjelighed til ikke at ansætte kvinder i de stillinger.

Pernille Vigsø Bagge (SF)
Ligestillingsordfører
Fakta

Der er omkring 800.000 personer ansat i den offentlige sektor, hvor to tredjedele er kvinder. Blandt de menige medarbejdere er 74 procent kvinder.

Der er omkring 1.700.000 ansatte i den private sektor, og kvinder udgør 38 procent af de ansatte.


Kilde: Danmarks Statistik
Permanent lønstraf og ringere barselsvilkår får kvinder i den fødedygtige alder til at fravælge jobs i det private erhvervsliv, forlyder det fra flere ligestillingsforskere og SF. De mener, at der er behov for at gøre det lige så udbredt blandt mænd at gå på barselsorlov, som det på nuværende tidspunkt er blandt kvinder, og foreslår at øremærke tre måneders barsel til mændene.

Ligestillingsforsker og lektor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, Lis Højgaard, er ikke i tvivl om, at dårligere barselvilkår får kvinder til at vælge det private fra.

"Der er en lønstraf for kvinder i det private, når man udregner det statistisk på et aggregeret niveau, så straffes kvinder på lønnen, og det er ikke bare for en kort periode, som man gør i den offentlige sektor, men for resten af deres karriere," siger hun og peger på, at nogle forskere mener, at det drejer om seks procent per barn resten af livet.

Ifølge Lis Højgaard er det både udtryk for, at kvinder vælger det private fra, men også for, at det private vælger kvinderne i den fødedygtige alder fra, fordi de er bevidste om, at de er tilbøjelige til at tage den største del af tørnen i forbindelse med barslen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00