Debat

Bøvl med Ingers jobsamtaler

DEBAT: Alle afholdte samtaler med ledige registreres af Beskæftigelsesministeriet som rettidige, også selvom de er forsinkede, og det giver et forkert grundlag for Inger Støjbergs kommende langtidsledighedsudspil, skriver senioranalytiker Jes Vilhelmsen fra AE-rådet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jes Vilhelmsen
Senioranalytiker, AE-rådet

Beskæftigelsesministeriet offentliggør løbende tal for, hvor mange jobsamtaler, der gives til tiden. Hvis man f.eks. ser på de forsikrede ledige, fremgår det af Beskæftigelsesministeriets Jobindsats.dk, at der i februar 2010 blev givet 61.865 samtaler til tiden. Derudover fremgår det, at 11.867 samtaler ikke blev givet til tiden. Det betyder, at 83,9 procent af samtalerne blev givet til tiden i februar måned ifølge Beskæftigelsesministeriets Jobindsats.dk.

I AE har vi forsøgt at genskabe Beskæftigelsesministeriets tal via Beskæftigelsesministeriets DREAM-database, hvori der findes information om de jobsamtaler, som de ledige deltager i. Ud fra dette arbejde kan man indtil videre drage to konklusioner:

1. Beskæftigelsesministeriet registrerer alle afholdte samtaler i deres opgørelser af rettidigheden som værende afholdt til tiden.

2. Beskæftigelsesministeriets opgørelse siger intet om, hvor mange ledige, der får de samtaler til tiden, som de lovmæssigt har krav på.  

I AE har vi svært ved at forstå, at alle afholdte samtaler registreres som givet til tiden i ministeriets beregninger. Hvis en samtale f.eks. skulle være afholdt i december, men først afholdes i januar, registreres det som en samtale, der er afholdt til tiden i januar. Der er dermed risiko for, at beregningsmetoden løfter rettidigheden til et niveau, der ikke afspejler de faktiske forhold i landets jobcentre.

Jes Vilhelmsen
Senioranalytiker, AE-rådet

Samtaler registreres forkert
Den første konklusion er vi kommet frem til ved at opgøre det samlede antal jobsamtaler, som de forsikrede ledige fik i februar måned. Her kommer vi via DREAM-databasen frem til, at de ledige totalt set har fået et antal samtaler, som stort set stemmer overens med de 61.815 samtaler, som Beskæftigelsesministeriet registrerer som afholdt til tiden. Problemet er blot, at det ikke er alle 61.815 afholdte samtaler, der er afholdt til tiden. I virkelighedens verden - og i vores beregninger - er der blandt de afholdte samtaler nogle, som er afholdt til tiden, og andre, der ikke er afholdt til tiden.

I AE har vi svært ved at forstå, at alle afholdte samtaler registreres som givet til tiden i ministeriets beregninger. Hvis en samtale f.eks. skulle være afholdt i december, men først afholdes i januar, registreres det som en samtale, der er afholdt til tiden i januar. Der er dermed risiko for, at beregningsmetoden løfter rettidigheden til et niveau, der ikke afspejler de faktiske forhold i landets jobcentre.

Men hvad så med de 11.867 jobsamtaler, der ifølge Beskæftigelsesministeriets Jobindsats.dk ikke blev givet til tiden? Svaret på det spørgsmål er - hvis man følger ministeriets beregningsmetode - at det drejer sig om de samtaler, der slet ikke er blevet afholdt, men burde være det.

Ingers opgørelse giver ikke reelt billede
Den anden konklusion peger på det forhold, at Beskæftigelsesministeriets opgørelse ikke siger noget om, hvor mange ledige, der får de samtaler til tiden, som de lovmæssigt har krav på. Dels i forhold til, at alle afholdte samtaler registreres som værende afholdt til tiden, men også i forhold til, at opgørelsen ikke er opgjort på personniveau. En ledig kan f.eks. indgå med flere samtaler i en enkelt måned, hvilket løfter rettidigheden i forhold til en opgørelse opgjort på personniveau.

Sammenfattende kan man sige, at Beskæftigelsesministeriets opgørelse af jobsamtaler til tiden, ikke giver et reelt billede af, hvor mange ledige der faktisk får deres jobsamtaler til tiden set i forhold til lovgivningens krav. Man ved derfor heller ikke, i hvilket omfang jobcentrene er i stand til at overholde den eksisterende lovgivning. Man kan derfor diskutere, om der foreligger et tilfredsstillende beslutningsgrundlag, når Beskæftigelsesministeren inden længe fremlægger sit udspil i forhold til at begrænse antallet af langtidsledige. Her har regeringen allerede meldt ud, at de langtidsledige skal til flere jobsamtaler i landets jobcentre.

Efter AE's opfattelse er det noget værre bøvl, at alle afholdte jobsamtaler registreres som værende afholdt til tiden i Beskæftigelsesministeriets opgørelser. Hvis man som ledige f.eks. har et lovmæssigt krav på en samtale efter 13 ugers ledighed, og man først får den efter 20 ugers ledighed, så er det svært at forstå, at den kan være afholdt rettidigt. 

Og til det er der kun at sige: Væk med bøvlet, Inger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00