Debat

Beskæftigelsesministeren brugte misvisende tal

DEBAT: På et samråd i sidste uge fremlagde beskæftigelsesministeren sine egne tal for rettidigheden i aktiveringen, men de er ikke korrekte, skriver senioranalytiker Jes Vilhelmsen fra AE-rådet i et debatindlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jes Vilhelmsen
Senioranalytiker, AE-rådet

I sidste uge var beskæftigelsesministeren kaldt i samråd som følge af, at de forsikrede ledige ikke aktiveres til tiden. Baggrunden for samrådet var en AE-analyse, der viste, at kun 58 procent af de forsikrede ledige fik første aktiveringstilbud til tiden i januar 2010. Og blandt de unge ledige under 30 år var det kun omkring 42 procent, der fik første aktiveringstilbud til tiden.

På samrådet fremlagde Beskæftigelsesministeren ministeriets egne tal for rettidigheden. Her fremgik det, at 62 procent af de unge under 30 år startede i aktivering til tiden i januar 2010, mens det gælder 75 procent af samtlige forsikrede ledige. I følge ministeren står det altså ikke helt så slemt til med rettidigheden, som AE's analyse viser. 

Ingers tal afspejler ikke hendes nye lovgivning
Men de tal, som ministeren fremlagde på samrådet, giver ikke et reelt billede af, hvordan det går med at overholde den nuværende lovgivning i landets jobcentre. Fra årsskiftet er reglerne for rettidig aktivering ændret, så de ledige nu skal starte i aktivering inden tidspunktet for ret og pligt. Tidligere skulle jobcentret blot have afgivet tilbuddet til den ledige for, at det var givet rettidigt.

Januar tallene fra Beskæftigelsesministeriets Jobindsats.dk, som ministeren brugte, omfatter både ledige under ny og gammel lovgivning. Da rettidigheden er højere blandt de ledige under den gamle lovgivning, hvor ministeriet først måler rettidigheden otte uger senere end tidspunktet for ret og pligt, løftes rettidigheden i ministeriets januartal til et niveau, der ikke afspejler den nuværende lovgivning.  Problemet er, at man skal nogle måneder hen i 2010, for at målingerne afspejler det gældende regelsæt.

AE's tal afspejler kun den nye lovgivning og giver derfor et mere reelt billede af, hvordan det går med at overholde den nuværende lovgivning i landets jobcentre. I takt med at de ledige under gammel lovgivning forsvinder ud af ministeriets beregning, vil AE's og Beskæftigelsesministeriets tal nærme sig hinanden.

Vi forventer, at rettidigheden fremadrettet vil ligge højere end de 58 procent, som vores beregninger viste for januar 2010, da det trods alt går fremad (dog noget langsomt) med rettidigheden i jobcentrene, ligesom januar er en måned, hvor rettidigheden kan være lav.

Beskæftigelsesministeren brugte misvisende tal
Da samrådet fandt sted havde Beskæftigelsesministeriet offentliggjort tal for februar måned, hvor rettidigheden var lavere, end det ministeren fortalte på samrådet. Ifølge ministeriets egne tal faldt rettidigheden fra 75,2 procent i januar til 67,3 procent i februar måned. Forklaringen på det er, at der nu indgår langt færre ledige under gammel lovgivning i beregningen.

De nye tal giver altså et mere retvisende billede af indsatsen i landets jobcentre i forhold til at overholde den nuværende lovgivning. For de unge under 30 år var det kun omkring 52 procent, der fik første aktiveringstilbud til tiden i februar måned. Rettidigheden for de unge ligger altså omkring 10 procentpoints under det, ministeren fortalte på samrådet.

Beskæftigelsesministeren brugte derfor misvisende tal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00