Debat

Ligeløn og sundhedspolitik hænger sammen

DEBAT: Et stærkt sundhedsvæsen kræver, at unge har lyst til at tage en uddannelse, der retter sig mod den offentlige sundhedssektor, skriver dagens debattør, der opfordrer til kamp for ligeløn.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Uligelønnen er et samfundsproblem - og et problem, som på sigt kan få store konsekvenser for det offentlige sundhedsvæsen, vi kender i dag. Derfor må Christiansborg tage et ansvar for at skabe ligeløn i Danmark.

Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Af Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Om kort tid kommer Lønkommissionen med sin rapport. Jeg er sikker på, at rapporten vil vise, at sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle i den offentlige sektor med mellemlang, videregående uddannelse har et lønefterslæb i forhold til privatansatte med samme uddannelseslænge.

Udsigt til mangel på sygeplejersker
Men hvad har ligeløn og Lønkommissionen med sundhedspolitik og dette debatpanel at gøre? Rigtig meget! Et stærkt sundhedsvæsen kræver, at unge har lyst til at tage en uddannelse, der retter sig mod den offentlige sundhedssektor. Og det er her, ligelønnen kommer ind i billedet.

Lige nu ser det ud til, at der er balance mellem antallet af sygeplejersker og efterspørgslen. Det hænger ikke mindst sammen med nedskæringer og stillingsnedlæggelser i sundhedsvæsenet på grund af den stramme økonomi. Men om få år vil der mangle tusindvis af sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle. Det skyldes den ændrede demografi og et stort behov for sundhedsydelser i fremtiden. Selv de mest konservative fremskrivninger forudser, at der vil være stor vækst i efterspørgslen efter sundhedsydelser i fremtiden.

Bedre rammer for rekruttering
Forudsætningen for, at sundhedsvæsenet kan imødegå udfordringerne, er flere veluddannede sundhedsprofessionelle - og ikke en afprofessionalisering. Det skal ganske enkelt kunne betale sig at tage en mellemlang videregående uddannelse, der retter sig mod det offentlige sundhedsvæsen.

Derfor er det afgørende at vi får skabt bedre rammer for at rekruttere og fastholde så mange veluddannede sundhedsprofessionelle, som overhovedet muligt. Og uanset at der er mange forskellige faktorer, der spiller ind, må alle erkende, at løn er en afgørende faktor, og at lønnen skal afspejle uddannelseslængden.

Kæmp for ligeløn
Uligelønsproblemerne har rod i det kønsopdelte arbejdsmarked, hvor kvinder arbejder til lavere løn i den offentlige sektor end mændene i den private sektor. Parterne kan ikke løse problemerne alene ved forhandlingsbordet. Så havde vi gjort det for længst. Uligelønnen er et samfundsproblem - og et problem, som på sigt kan få store konsekvenser for det offentlige sundhedsvæsen, vi kender i dag. Derfor må Christiansborg tage et ansvar for at skabe ligeløn i Danmark.

Inden længe har vi Lønkommissionens rapport. Den måde, samfundet reagerer på det billede, kommissionen tegner, bliver afgørende for mulighederne for at fastholde og rekruttere sundhedsprofessionelle i fremtiden. Derfor opfordrer jeg alle gode kræfter, der ønsker et stærkt offentligt sundhedsvæsen, til at komme ind i kampen for ligeløn i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00