Debat

På høje tid at afvikle efterlønnen

DEBAT: En afskaffelse af efterlønnen er blandt de forslag, der kan øge arbejdsudbuddet allermest - og det er der behov for, mener debattør Kim Graugaard, viceadm. direktør i DI.
Foto: DI
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Graugaard
Viceadm. direktør, DI - Organisation for erhvervslivet

I DI noterer vi os med tilfredshed, at Folketingets partier netop nu diskuterer en afskaffelse af efterlønnen. Hvis vi ikke tager dette skridt, vil mangel på arbejdskraft stå som én af vore vigtigste udfordringer i de næste mange år frem, og samtidig kan en efterlønsreform bidrage til at sikre de offentlige finanser mod en endeløs række af underskud og voksende gæld.

Manglen på arbejdskraft var særlig fremtrædende inden den økonomiske krise. Dengang mistede danske virksomheder ordrer for mange milliarder, fordi vi ikke kunne skaffe folk nok til at udføre arbejdet. Og den tilstand kommer vi snart tilbage til. De næste 8 år bliver arbejdsstyrken hvert år mindre og mindre, fordi flere ældre forlader arbejdsmarkedet, end der kommer unge til. Og det ændrer velfærdsaftalen fra 2006 ikke ved. Den var ikke ambitiøs nok, fordi den virkede for sent og fredede varigheden af efterlønnen.

Arbejdsstyrken har toppet
Kun hvis der er arbejdskraft nok, kan vi sikre vækst og velstand. Siden kvindernes indtog på arbejdsmarkedet har vi været vant til at blive stadig flere og flere erhvervsaktive, og det har i høj grad befæstet vores position som ét af de rigeste lande i verden. Men fra nu af går det den modsatte vej.

Vi har behov for ikke blot at diskutere, men også gennemføre nogle af de ting, der kan øge arbejdsudbuddet i de kommende år.

Kim Graugaard
Viceadm. direktør i DI

Arbejdsstyrken har toppet, og vi kan nu se frem til en lang årrække med lavvækst. Med mindre vi gør noget for at vende udviklingen. Og derfor har vi behov for ikke blot at diskutere, men også gennemføre nogle af de ting, der kan øge arbejdsudbuddet i de kommende år.

Visionær efterlønsreform
En afskaffelse af efterlønnen er blandt de forslag, der kan øge arbejdsudbuddet allermest. Både fordi der er så mange efterlønsmodtagere, og fordi langt de fleste af dem vil være i stand til at kunne bidrage yderligere nogle år. Langt hovedparten af efterlønsmodtagerne kommer direkte fra beskæftigelse, og de fleste analyser tyder på, at de fleste efterlønsmodtagere også har helbredet til at fortsætte på arbejdsmarkedet.

For dem, der ikke kan længere, skal det naturligvis være muligt at komme på førtidspension i stedet, hvilket jo også er muligt i dag. Regeringen har endda foreslået at gøre adgangen smidigere for de ældre via en seniorførtidspension.

Med udspillet om at afvikle efterlønnen foreligger et oplæg til en visionær og perspektivrig reform. Jeg håber, at de kommende måneders debat og forhandlinger fører Folketingets partier frem til at træffe de rette beslutninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Graugaard

Viceadm. direktør, Dansk Industri, næstformand for Industriens Pension
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00