3F: Arbejdstilsynet er et politisk stedbarn

Debat: Et bedre arbejdsmiljø kræver et stærkere Arbejdstilsyn. Det koster penge, og derfor nytter det ikke med svingende, midlertidige bevillinger, lyder det fra 3F’s arbejdsmiljøpolitiske chef, Ulla Sørensen. Hun vil have politikerne til at tage ansvar.

Af Ulla Sørensen
Arbejdsmijøpolitisk chef i 3F

Alt for længe er den myndighed, der skal sørge for, at vi har et godt arbejdsmiljø i Danmark, blevet behandlet som et politisk stedbarn. 

Der er stadig ikke permanente bevillinger til at sikre et ordentligt Arbejdstilsyn, og taberne er dig og mig og vores fælles arbejdsmiljø.

Hvert år kommer 40.000 mennesker ud for alvorlige arbejdsulykker, og der anmeldes mere end 20.000 erhvervssygdomme. 

Det er ganske almindelige mennesker, der bliver syge af noget så simpelt som at passe deres arbejde. Det er alt for mange.

Arbejdstilsynet skal virke
Alle har ret til at have et sikkert og sundt arbejdsmiljø. 

Derfor er det i vores fælles interesse, at Arbejdstilsynet er en effektiv offentlig virksomhed, der kan føre tilsyn med de virksomheder, der ikke formår at passe på deres medarbejdere.

Derfor er det mig ubegribeligt, at Arbejdstilsynet de sidste fem år er blevet reduceret med op mod 40 millioner kroner årligt. 

Det må stoppe. Vi skal have et Arbejdstilsyn, der reelt kan indfri deres eget mål om at forebygge, før skaden er sket.

Vi oplever, at der er arbejdsgivere, der ikke handler på arbejdsmiljøet i deres virksomheder, før Arbejdstilsynet kommer på besøg. 

Desværre siger tallene det samme: 70 procent af de virksomheder, der har fået et påbud, siger i en undersøgelse, at de efter besøget fra Arbejdstilsynet fik en bedre forståelse for, hvorfor det er vigtigt, at arbejdsmiljøforholdene er i orden.

Forebyggelsen skal prioriteres
Det er en katastrofe, at Arbejdstilsynet hele tiden får midlertidige bevillinger til det, politikerne synes er vigtigt lige nu og her. 

Hvorfor ikke bare sikre, at Arbejdstilsynet får tildelt de penge, der skal til for at kunne udøve deres myndighed?

Men har vi råd til det? Ja, vi har faktisk ikke råd til at lade være.

Vi ved, at dårligt arbejdsmiljø koster samfundet 64 milliarder kroner om året. Så hvis vi har råd til år efter år at kaste milliarder – ja, tænk lige over det: milliarder – efter problemer forårsaget af dårligt arbejdsmiljø, så har vi sandelig også råd til at forebygge.

Politikerne må simpelthen vende bøtten og bruge pengene på forebyggelse, inden skaden sker.

Forrige artikel Akademikerne: Få nu fokus på det psykiske arbejdsmiljø Akademikerne: Få nu fokus på det psykiske arbejdsmiljø Næste artikel Rådmand: Der skal være plads til de syge Rådmand: Der skal være plads til de syge