Debat

3F: Delvis åbning af jobcentrene er et slag i ansigtet på de ledige

DEBAT: Kommunerne foreslår en delvis åbning af jobcentrene, som på ny vil stille krav til de ledige. Det rammer de svageste i samfundet, skriver Eva Obdrup og Søren Heisel fra 3F.

En delvis åbning af jobcentrene vil forhindre ledige i at få den rette vejledning, skriver Eva Obdrup og Søren Heisel fra 3F.
En delvis åbning af jobcentrene vil forhindre ledige i at få den rette vejledning, skriver Eva Obdrup og Søren Heisel fra 3F.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Eva Obdrup og Søren Heisel
Forretningsfører, 3F A-kasse, og forbundssekretær, 3F

3F-ledigheden er steget voldsomt de seneste måneder. 

Vi er næsten 11.000 flere arbejdsløse 3F'ere i dag i forhold til for et år siden, og de ledige knokler på livet løs hver eneste dag for at finde sig et nyt job.

Det er uhyggeligt svært lige netop nu. Beskæftigelsesindsatsen har været suspenderet siden midten af marts, hvor covid-19-krisen for alvor satte ind.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Og nu vil kommunerne gerne have genstartet den del af beskæftigelsesindsatsen, der handler om at stille krav til de ledige – for eksempel reglerne om de lediges rådighed. 

Det skal ske, uden at vi i a-kasserne får mulighed for at bruge redskaberne i den aktive arbejdsmarkedspolitik som for eksempel uddannelse. 

Hvis rådighedsforpligtelsen skal genindføres, skal man samtidig sikre, at de ledige får de råd og den vejledning, som a-kassen leverer til de forsikrede ledige.

Eva Obdrup og Søren Heisel
Forretningsfører, 3F A-kasse, og forbundssekretær, 3F

Ret og pligt
En genåbning af beskæftigelsesindsatsen kræver meget mere end blot at genoptage kravene til de ledige, som kommunerne ønsker.

Den danske beskæftigelsespolitik baserer sig på ret og pligt – altså at den ledige har ret til en række tilbud, men også pligt til at stå til rådighed. Lige nu er kommunerne i gang med at genindføre pligten, uden at der følger reelle rettigheder med. Det går ikke.

Hvis rådighedsforpligtelsen skal genindføres, skal man samtidig sikre, at de ledige får de råd og den vejledning, som a-kassen leverer til de forsikrede ledige. 

For eksempel giver det ingen mening at genstarte beskæftigelsesindsatsen, uden at der bliver mulighed for at tage uddannelse.

Så længe langt de fleste praktiske fag på AMU og EUD er lukket ned, så vil kommunernes forslag betyde, at vi svinger pisken over de ledige, mens vi fortsat har guleroden liggende i skuffen.

Læs også

Urimeligt for nye ledige
Hvis vi skal svinge pisken, skal guleroden også op af skuffen.

De ledige skal have mulighed for opkvalificering og efteruddannelse, som gør dem bedre i stand til at få et nyt job – måske i en anden branche.

Her er det værd at bemærke, at to ud af tre ledige 3F'ere, der har været i seks ugers jobrettet uddannelse, er i beskæftigelse tre måneder efter.

Man skal ikke genstarte beskæftigelsesindsatsen halvt. Det vil være et urimeligt slag i ansigtet på de mange mennesker, der uforskyldt er blevet ledige som følge af covid-19-krisen.

Hertil kommer, at vi naturligvis ikke hverken kan eller skal genstarte beskæftigelsesindsatsen, før det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har adskillige gange de seneste uger gentaget budskabet om, at denne krise i modsætning til finanskrisen ikke skal ramme de svageste i vores samfund. Men det vil kommunernes forslag gøre.

Så vent med at starte beskæftigelsesindsatsen, indtil betingelserne for både ret og pligt er tilgængelige for de ledige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

0:000:00