Debat

3F: Giv en økonomisk håndsrækning til coronakrisens nyledige

DEBAT: Coronakrisen sender utallige lønmodtagere i arbejdsløshed. Vi bør sikre et tillæg til dagpengene, så konsekvenserne ikke trækker ind i næste generation, skriver Eva Obdrup.

Konsekvenserne af det store antal nyledige kan påvirke næste generation, skriver Eva Obdrup.
Konsekvenserne af det store antal nyledige kan påvirke næste generation, skriver Eva Obdrup.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Eva Obdrup
Forretningsfører i 3FA

Så er fase to af Danmarks genåbning på plads. 

Hverdagen er langsomt på vej tilbage for mange af os, som taknemmeligt kan vende tilbage til arbejde på kontoret og tage på restaurantbesøg i fritiden. 

Men for titusindvis af mennesker, som er blevet ledige under krisen, bliver hverdagen ikke det samme. For dem kan det tage både måneder og år – hvis det nogensinde bliver det samme.  

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det gælder for eksempel lufthavnsansatte, medarbejdere i hotel- og restaurationsbranchen og taxachauffører. For dem er der ikke nogen udsigt til en ende på krisen, og derfor har de brug for en hånd.

Lønmodtagere går fra hus og hjem
Siden coronakrisens start har vi i 3F’s a-kasse set ledighedstallene eksplodere. I 3FA er ledigheden steget fra omkring 18.000 til cirka 26.000 ledige. 

Krisen vil kun trække ud, hvis ikke vi står sammen i et stærkt fællesskab og hjælper dem, der har det allersværest.

Eva Obdrup
Forretningsordfører, 3FA

Det er 42 procent flere, end da nedlukningen startede 12. marts. 

Bag tallene er cirka 7.600 nyledige, der fra den ene dag til den anden har set deres job og økonomiske tryghed forsvinde. 

Mennesker, som i mange tilfælde ikke har gået ledige under de seneste års økonomiske opsving, og nærmest så det som en umulighed nogensinde at blive arbejdsløse. Mennesker, som ligger vågne om natten og spekulerer på, hvad fremtiden bringer.

Mange har oplevet, at der går 6.000-7.000 kroner mindre ind på kontoen til den første. Det er et alvorligt økonomisk tab, hvis man har en stram økonomi, eller ægtefællen også er blevet ledig.

Gode trepartsaftaler og politiske beslutninger har holdt hånden under virksomhederne.

Men det kan ikke være meningen, at helt almindelige lønmodtagere risikerer at skulle gå fra hus og hjem, mens virksomhedsejere og selvstændige holdes oppe med statstilskud i baglommen. 

Håndsrækning til arbejdsløse
Vi mangler simpelthen en økonomisk håndsrækning til dem, der er blevet arbejdsløse på grund af coronakrisen. For netop i en krisetid er det umådeligt svært for dem at finde et nyt job.

Heldigvis er der en enkel og effektiv måde både at kickstarte økonomien og hjælpe de ledige:

Der skal penge ud til dem, som har mindst lige nu – blandt andet dem på dagpenge. Det vil sikre, at de ledige fortsat kan betale deres regninger og ikke behøver at skære voldsomt i deres forbrug.

Samtidig vil det øge den efterspørgsel, der mangler så mange steder lige nu. Som den nye overvismand, Carl-Johan Dalgaard, har sagt, så kommer den største effekt netop, hvis man giver dem i bunden af indkomstskalaen flere penge mellem hænderne. Det vil blandt andet gavne serviceområdet, som er særligt hårdt ramt af krisen, og de virksomheder, som oplever faldende indtægter. Det skaber også en mere retfærdig krisepolitik.

Læs også

Regningen sendes videre
I modsat fald risikerer vi at bidrage til en polarisering af samfundet og en marginalisering af mennesker i den lave ende af indkomstskalaen.

Hvis de hænger fast i ledighed i længere tid, stiger risikoen for, at de kommer til at bruge deres tid på at overleve økonomisk i stedet for at søge job.

Krisen vil kun trække ud, hvis ikke vi står sammen i et stærkt fællesskab og hjælper dem, der har det allersværest.

Coronakrisen har kun forværret den allerede vanskelige situation for dagpengemodtagerne. Siden 1990’erne er dagpengene gradvist blevet udhulet, og det betyder, at dagpengenes købekraft langt fra matcher de udgifter, som de nye ledige har til husleje, mad, forsikringer, tandlæge og børnenes fritidsinteresser. 

Og problemerne stopper ikke her. Vi ved, at børn af langvarigt arbejdsløse, der vokser op i økonomisk fattigdom, har alvorlig risiko for at klare sig markant dårligere end deres jævnaldrende kammerater, når de bliver voksne.

Regeringen og Folketinget sender dermed en regning videre til de lediges børn, hvis dagpengeniveauet ikke øges.

Derfor foreslår 3F et midlertidigt tillæg til dagpengene eller en anden form for håndsrækning. Det kommer hele samfundet til gavn. Og vi kan ikke være andet bekendt overfor dem, som uforskyldt sidder fast i krisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00