Debat

3F: Gør sociale klausuler obligatoriske

REPLIK: Troels Lund Poulsen (V) lægger i en artikel på Altinget op til at gøre brug af sociale klausuler til at sikre praktikpladser. Og det er et skridt i den rigtige retning, skriver 3F, der opfordrer ministeren til blandt andet at gøre det obligatorisk for kommuner, regioner, staten og offentlige selskaber at bruge klausulerne.

Foto: 3F
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) tilkendegav her på Altinget 8. november, at regeringen vil sikre flere praktikpladser med sociale klausuler. Ministeren vil se på, om kriterierne for relevante udbud med fordel kan justeres med henblik på at sikre flere reelle praktikpladser, når det offentlige udbyder opgaver.

Tilfredshed med ministeren udmelding
3F’s korte svar til ministeren er: Ja. Vi er helt overbeviste om, at skrappere krav til lærlingeklausuler i forbindelse med offentligt udbud vil give flere praktikpladser, både når der er tale om byggeopgaver, serviceopgaver, tjenesteydelser og indkøb. Og vi står ikke alene med den overbevisning. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har tidligere dokumenteret, at et stigende antal elever får en praktikplads som en konsekvens af klausulerne. Alene fra 2013 til 2014 steg antallet fra 340 til 580. Det er ikke prangende, men et skridt på vejen.

I 3F er vi yderst tilfredse med, at ministeren i forbindelse med sit arbejdsprogram for fornyelse af den offentlige sektor vil se på mulighederne for at gøre klausuler til et endnu mere effektivt redskab i arbejdet med at sikre flere praktikpladser.

Vi mener sådan set, at det er helt rimeligt, at de virksomheder, der skal lave opgaver for borgernes skattekroner, også udviser uddannelsesansvar og bidrager til uddannelse af morgendagens arbejdskraft.

Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

3F har i årevis plæderet for, at uddannelsesklausuler bør være en fast del af offentlige udbud, og derfor bør ministeren fjerne barrierer og beløbsgrænser, der vanskeliggør brugen af klausuler. Vi mener sådan set, at det er helt rimeligt, at de virksomheder, der skal lave opgaver for borgernes skattekroner, også udviser uddannelsesansvar og bidrager til uddannelse af morgendagens arbejdskraft.

Opgrader den nuværende ordning
Den tidligere regering indgik en Økonomiaftale med kommunerne og regioner (juni 2013) for 2014, hvor det blev aftalt, at kommunerne og regionerne fremover skal ”overveje brugen af sociale klausuler/partnerskaber om uddannelses- og praktikaftaler i relevante udbud efter følg eller forklar-princippet”.

I 3F ser vi meget gerne, at regeringen opgraderer ordningen, så det bliver obligatorisk for kommuner, regioner, staten og offentlige selskaber at bruge klausulerne. Samtidig er det afgørende, at der knyttes sanktioner til og sikres kontrol af klausulerne. Vi finder det helt rimeligt, at det offentlige stiller krav om uddannelsesansvar til de virksomheder, som nyder godt af offentlige midler.

Vi ved, at der allerede er kommuner og regioner, hvor man arbejder konsekvent og systematisk med klausuler - og med stor succes. Det ville være helt naturligt, om disse erfaringer bliver inddraget i det kommende arbejde. Og skulle Troels Lund Poulsen få brug for yderligere inspiration til kreative løsninger til glæde for alle i Danmark, så stiller 3F meget gerne vores konkrete ekspertise til rådighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00