3F: SMV'erne fremsætter skamløst krav

DEBAT: Forslaget om at forstørre regningen til lønmodtagerne er usympatisk og meningsløst. Lønmodtagere betaler størstedelen af regningen for coronakrisen, skriver 3F's formand, Per Christensen.

Af Per Christensen
Formand, 3F

I den offentlige debat fremsætter direktør Jakob Brandt fra SMVDanmark i øjeblikket meningsløse krav om, at "lønmodtagerne må til lommerne" med begrundelsen, at lønmodtagerne ikke rammes af coronakrisen.

I betragtning af, at vi i foråret så en rekordstor, historisk stigning i ledigheden på bare to måneder, hvor 50.000 mistede jobbet, er det et skamløst krav.

Blandt de nyledige medlemmer af 3F under coronakrisen er blandt andet ægtepar, hvor begge eksempelvis har arbejdet i lufthavnen i Kastrup og nu har fået familieøkonomi og tilknytning til arbejdsmarkedet skudt i sænk.

Dagpenge fra egne lommer
Ledige på dagpenge er tilmed overvejende finansieret af egne og arbejdsløshedsforsikrede kollegers lommer. Over 60 procent af nettoudgiften til dagpenge kommer fra lønmodtagernes egne kontingenter til a-kassen.

Oveni stammer det massive økonomiske sikkerhedsnet på op imod 500 milliarder kroner, der er spændt ud under erhvervslivet og arbejdspladserne i løbet af coronakrisen, primært fra lønmodtagernes lommer.

Ifølge Danmarks Statistik udgør selskabsskatter kun syv procent af skatteindtægterne. I Danmark rider vi under coronakrisen stormen af gennem sammenhold og foreløbig 14 trepartsaftaler, hvor der er taget balancerede hensyn til samfundsøkonomi, virksomheder, selvstændige og lønmodtagere.

Massive bidrag til samfundsøkonomien
Støtteordningerne er løbende blevet rettet til, når konkrete udfordringer for bestemte brancher eller virksomhedstyper er blevet påpeget.

Ordninger med lønkompensation, arbejdsfordeling og kompensation for faste udgifter er således tilbud til virksomhederne, hvor en del desværre i stedet har set sig nødsaget til at hjemsende medarbejderne, som så "må til lommerne" og forsøge at klare sig med en udhulet dagpengesats.

Lønmodtagerne leverer massive bidrag til samfundsøkonomien og erhvervsudviklingen, også gennem arbejdsmarkedspensionerne og de langsigtede, betydelige investeringer.

De betaler en stor del af regningen for coronakrisen – både direkte, personligt, og indirekte gennem skatteudgifterne. SMVdanmarks forslag om at forstørre regningen til lønmodtagerne er usympatisk og meningsløs.

Forrige artikel Fødevareforbundet: Et jobløst landbrug bør ikke have en fremtid i Danmark Fødevareforbundet: Et jobløst landbrug bør ikke have en fremtid i Danmark Næste artikel L&F efter kritik: Fødevaresektoren sikrer mange danske private arbejdspladser L&F efter kritik: Fødevaresektoren sikrer mange danske private arbejdspladser