3F: Nu skal forargelsen følges op med handling

DEBAT: Det er ikke nok, at Folketingets partier tager afstand fra social dumping i kølvandet på filippiner-sagen. Der skal også handling bag ordene, skriver 3F-forbundssekretær Henning Overgaard. 

Af Henning Overgaard
Forbundssekretær i 3F

Et enigt Folketing har taget afstand fra den sociale dumping og umenneskelige udnyttelse af filippinske chauffører, som 3F har afdækket gennem de seneste to uger.

Afsløringerne stoppede for en stund de borgerliges krav om lavere beløbsgrænse og uhæmmet import af billig udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. Men vi forsvarer ikke vores arbejdsmarkedsmodel og danske løn- og arbejdsvilkår, hvis man i Folketinget ikke vil sætte konkret handling bag de pæne ord.

Fast bevilling til indsats mod social dumping
Vi har for alvor brug for en langsigtet, stabil og stærk løsning for bevillingerne til de myndigheder, der gennem fælles indsats sætter ind imod social dumping: Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet.

Selv om vi i 3F og andre LO-forbund gør en stor indsats for at dæmme op for social dumping, er det myndighederne, som skal kontrollere, afdække og forfølge de mange sager om svindel med moms og skat, om tilsidesættelse af sikkerheds- og arbejdsmiljøregler, som koster både liv og lemmer, og om grov udnyttelse af kolleger fra fattige lande, der befinder sig i en sårbar position.

Svaret fra politikerne skal være en fast og tilstrækkelig stor bevilling til indsatsen imod social dumping, som reguleres i forhold til omfanget af udenlandsk arbejdskraft, så den kan stå mål med udfordringerne.

Afladsbrev for politikeres manglende handling
I 2015 var der et rimeligt match mellem denne grundbevilling og det faktiske omfang af udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked. Siden er bevillingerne faldet, mens den udenlandske arbejdskraft er steget med mindst 25 procent.

Derfor skal bevillingerne til myndighedsindsatsen imod social dumping ikke blot løftes markant under de igangværende finanslovsforhandlinger, men sikres med en permanent, langsigtet løsning.

Hvis ikke politikerne helt konkret lander en sådan løsning, så er enigheden i Folketinget – om at fordømme lejren i Padborg og den skrækkelige udnyttelse af fattige arbejdere fra tredjelande – blot et afladsbrev for politikernes manglende vilje til at handle effektivt.

Forrige artikel Krifa: Arbejdslyst skal være vores våben mod stress Krifa: Arbejdslyst skal være vores våben mod stress Næste artikel Cheføkonomer i fagbevægelsen: ”Dagpengemodellen” trænger til et grundigt eftersyn Cheføkonomer i fagbevægelsen: ”Dagpengemodellen” trænger til et grundigt eftersyn