Debat

A-kasse-direktør: Hiv hverdagsiværksætteren frem i lyset

DEBAT: Det nye Iværksætterpanel er vigtigt for at forbedre opstartsmulighederne i Danmark, men de helt spæde initiativer bliver glemt, skriver Karsten Mølgaard Jensen.

Julie Arnfred Bojesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karsten Mølgaard Jensen
Administrerende direktør i a-kassen Ase og medlem af Virksomhedsforum

Indflydelsesrigt Iværksætterpanel bliver permanent.” Sådan lød overskriften forleden, efter at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) havde annonceret, at regeringens Iværksætterpanel får status som varigt rådgivende organ.

Det er en klog beslutning. Trods høje ambitioner og megen snak de seneste ti år har iværksætteriet reelt stået stille – og på en række punkter har tilbagegangen været markant. Faktisk har Danmark i perioden reelt taget den største nedtur, som Global Entreprenurship Index (GEI) nogensinde har observeret for en af de ti højst rangerende nationer i verden.

Danmark dårlig til iværksætteri
Der er brug handling frem for ord, og her kan et fast Iværksætterpanel spille en vigtig rolle. Iværksætterens helt essentielle betydning for samfundsdynamikken har panelet allerede formået at sætte på dagsordenen, og behovet for konkrete initiativer trænger sig på.

Men panelmedlemmernes virkelighed er langt fra den, der møder den lille nystartede virksomhed.

Karsten Mølgaard Jensen
Adm. direktør i a-kassen Ase og medlem af Virksomhedsforum

På parameteret ”evne til at starte nye virksomheder” ligger Danmark på niveau med Rumænien, mens det er helt galt, når det gælder ønsket om at starte og vækste en seriøs forretning. Her ligger Danmark under gennemsnittet for Europa – ja, nærmest på niveau med Afrika, som manden bag iværksætterindekset, professor Zoltán J. Ács, for nyligt konstaterede i ugebrevet Mandag Morgen.

Så ethvert initiativ, der giver flere lyst til at drive egen virksomhed, hilses velkommen. Jo mere ambitiøst, jo bedre. Her er ingen nemme løsninger. Det lange seje træk er uundgåeligt. Så fint, at Iværksætterpanelet fortløbende kan puste regeringen i nakken.

Danmark klarer sig nemlig ikke godt nok inden for iværksætteri sammenlignet med andre lande. Der er relativt få erfarne, danske iværksættere, og vi har færre nye virksomheder per indbygger. Danmark skaber også væsentligt færre nye vækstvirksomheder, og vi har i mange år ikke skabt nogen nye, rigtigt store danske vækstvirksomheder, pointerer Iværksætterpanelet i sine 52-siders anbefaling til regeringen.

Ser kun på de store
Iværksætterpanelet kommer med egne ord med nogle få, udvalgte anbefalinger, som iværksætterne ønsker hjælp med for at lykkes i Danmark. Bliver de leveret, ”lover” de danske iværksættere til gengæld, at de i langt større grad vil kunne skabe og fastholde nye store (vækst)virksomheder, deres job, skattebetalinger og viden i det danske økosystem, som det formuleres.

Løftet er formentlig velment, og det er da opløftende, hvis det lykkes at forbedre iværksætterklimaet. Om vi andre så skal takke iværksætterne for, at de forbliver i Danmark er en anden sag. For mig at se illustrerer meldingen netop udfordringerne ved måden, Iværksætterpanelet er sammensat på. Nærmest uden undtagelse står medlemmerne bag virksomheder med millionomsætning og international succes som Joe & The Juice, Trustpilot og Endomondo.

Men andre ord er det længe siden, de selv befandt sig i den spæde opstartsfase. De har tjent godt, og der er bud efter dem fra alle kanter. Så ja vi skal være glade, hvis de og deres virksomheder bliver i Danmark. Men panelmedlemmernes virkelighed er langt fra den, der møder den lille nystartede virksomhed. Vi kunne kalde ham eller hende for hverdagsiværksætteren.

Det bærer anbefalingerne tydeligt præg af. Ganske vist pointerer Iværksætterpanelet, at rammevilkårene for at bygge og drive vækstvirksomheder i Danmark skal være bedre, at der skal skabes flere arbejdspladser og samtidig være bedre mulighed for at dele og demokratisere ejerskabet af iværksættervirksomhederne. Det er svært at være uenig i. Men der mangler den helt grundlæggende forståelse af, at skal der for alvor gang i iværksætteriet, er det langtfra nok at forkæle investorerne og forbedre vilkårene for de opstartsvirksomheder, der allerede er kommet godt fra start.

Få de små virksomheder med
Alle virksomheder, også de helt store og driftige, har engang været små. Helt små. Måske bare stifteren, måske en eller et par enkelte ansatte. Ni ud af ti danske virksomheder har under ti ansatte, men den helt dominerede virksomhedstype i Danmark fylder uendelig lidt i udspillet.

De helt små virksomheder har behov for forbedringer i hverdagen, så de får mulighed for at vise, at de har potentialet til at blive større, måske rigtig store. Deres dagligdag er præget af vanskeligheder med at skaffe kapital og administrativt bøvl. De tre største forhindringer for at drive virksomheder herhjemme er da også ifølge den netop offentliggjorte konkurrenceevneredegørelse fra World Economic Forum et højt skattetryk, indviklede skatteregler og ineffektivt offentligt bureaukrati.

Det ændrer Iværksætterpanelets anbefalinger ingenlunde på. Såvel aktiesparekonto som investorfradrag er tiltag, der snarere gavner investorer end de helt så virksomheder, som er langt fra en børsnotering og helt overvejende er afhængige af kapitalindskud fra nærtstående – bedre kendt som Friends, Fools and Family. Eksempelvis vil netop nærtstående formentlig på grund af EU-lovgivning ikke kunne benytte investorfradraget, der i øvrigt ikke er blevet den ventede succes i Sverige.

Vigtigt initiativ og fokus
Når det er sagt, er der stadig grund til at glæde sig over Iværksætterpanelet og dets udspil. Der er bestemt masser af gode initiativer. Blandt andet peger panelet på, at undervisning i iværksætteri skal have en langt mere fremtrædende plads på alle niveauer i uddannelsessystemet. Det giver mening – også i forhold til mulighederne for at endnu flere danskere får lyst, mod og værktøjer til at starte egen virksomhed.

Skåltaler og målsætninger, om at Danmark skal være et af verdens bedste steder at starte og drive virksomhed, har vist sig ikke at være nok. Så det er tiltrængt, at der med Iværksætterpanelet er sat fokus på behovet for handling. Derfor er det opløftende, at det nu bliver permanent.

”Jeg har gjort noget nyt. For første gang har vi bedt et panel om at forsætte arbejdet og den gode dialog med regeringen," sagde Brian Mikkelsen på pressemødet, da Iværksætterpanelet fremlagde sine forslag.  

At gå nye veje er netop essensen af iværksætteri – og Danmark har brug for input fra såvel hverdagsiværksætteren som den succesrige serieiværksætter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Mølgaard Jensen

Adm. direktør, ASE
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MBA (AVT Institute 2007), Executive Board Programme INSEAD

0:000:00