Debat

A-kasser står vagt om rådighedsforpligtelsen

DEBAT: Arbejdsgiverne kan godt stole på, at a-kasserne tager rådighedsvurderingen af de ledige alvorligt. Derfor er det svært at greje DA's iver efter at lade en offentlig instans som kommunerne varetage beskæftigelsesindsatsen, skriver direktøren for a-kassen Ase.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Karsten Mølgaard Jensen
Direktør i Ase

I takt med, at debatten om Koch-udvalget og ændringerne af beskæftigelsessystemet skred frem, blev en ny, uhellig alliance mere og mere veletableret: Dansk Arbejdsgiverforening og KL gjorde fælles front mod a-kasserne i bestræbelserne på at få Koch-udvalget til at favorisere kommunale jobcentre i deres anbefalinger.

Vi har nu set resultaterne af udvalgets arbejde og kan notere os, at vi langt fra er enige i alt, men at der bestemt også er elementer med, vi kan bakke op om.

Et af de væsentligste led i vores evaluering af Koch-rapporten har været at tale med tidligere ledige. Herunder har vi lavet en rundspørge blandt mere end tusind personer, som har det tilfælles, at de i løbet af 2013 har været ledige og er kommet tilbage i job.

Evaluering viser klart resultat
I evalueringen har vi tillige spurgt ind til oplevelsen af a-kassernes krav til dokumentation af, at man som ledig søger to job om ugen. Rådighedsvurderingen bygger på en lang række parametre, men det bastante krav om at søge et bestemt antal job per uge er det umiddelbart mest synlige blandt ledige. Respondenterne er derfor blevet bedt om at prioritere mellem følgende udsagn:

Hos Ase har vi haft meget svært ved at greje bevæggrunden for DA's pludselige iver efter at lade en offentlig instans som kommunerne varetage beskæftigelsesindsatsen frem for a-kasserne.

Karsten Mølgaard Jensen
Direktør i de selvstændiges a-kasse Ase

- "A-kassen lagde vægt på, at jeg kunne dokumentere, at jeg søgte flere job ugentligt"

- "A-kassen lagde IKKE vægt på, at jeg kunne dokumentere, at jeg søgte flere job ugentligt"

Resultatet er klart: 78 procent vurderede, at a-kassen lagde vægt på, at den ledige kunne dokumentere at søge flere job ugentligt, mens 13 procent ikke vurderede dette. En restgruppe på ni procent svarede "ved ikke" eller ikke var til samtale hos a-kassen.

Andelen af respondenter, der mener, at a-kassen lagde vægt på dokumentation, stiger i øvrigt støt og er helt oppe på 90 procent for de, der har været ledige i mere end ni måneder. Det skal i øvrigt ses i lyset af, at alle konsulenter i Ase gør en dyd ud af, at den ledige efterlades med et indtryk af at have fået god rådgivning og ikke alene har været til en kontrolsamtale.

DA overser pointe om rådighed
Hertil kommer, hvilket er en nok så vigtig pointe, som af og til syne, overset, at rådighed handler om væsentligt mere end at sende ansøgninger afsted og andre af de objektive kontrolparametre, a-kasserne benytter.

Rådighed handler også om at vide, hvordan man som ledig gør sig attraktiv over for potentielle arbejdsgivere. Man kan stå nok så meget til rådighed, hvis man ikke formår at overbevise en arbejdsgiver om, at man bidrager med værdi til virksomheden og i øvrigt får rådgivning til, hvordan man håndterer at skifte branche efter, hvor jobbene er.

DA burde om nogen være opmærksomme på dette faktum, men det synes ikke at være tilfældet. I så fald burde det tillige interessere dem, at næsten dobbelt så mange tidligere ledige vurderer, at a-kassen havde positiv effekt på jobsøgningen end tilfældet var i det kommunale jobcenter.

Svært ved at greje DA's motiv
Hos Ase har vi haft meget svært ved at greje bevæggrunden for DA's pludselige iver efter at lade en offentlig instans som kommunerne varetage beskæftigelsesindsatsen frem for a-kasserne.

Ikke alene er det et paradoks, at man ønsker at hæve arbejdsudbuddet i geografisk afgrænsede områder, når man ved, at hver tredje dansker pendler ud af kommunen for at gå på job.

A-kasserne er også væsentligt i bedre samklang med dyder, arbejdsgiverne normalt bekender sig til. F.eks. er tilknytningen baseret på et frit valg, driften er finansieret af private penge, vi opererer på et frit og konkurrencepræget marked, der evident har gjort alle i branchen både dygtigere, mere serviceorienterede og, ikke mindst, mere omkostningseffektive.

De har kritiseret tilgangen til rådighed, men med ovenstående in mente bør der vel være meget lidt tvivl om, hvorvidt vi også tager den del af beskæftigelsesindsatsen, som hedder rådighed, alvorligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00