AE: Akkumulerede tal slører beskæftigelseseffekt

FINANSLOV: Finanslovsforslaget isoleret bidrager kun med 10.000 ekstra beskæftigede, påpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det er langtfra tilfældet, svarer Venstre igen.
Ses finanslovsforslaget isoleret fra allerede vedtagne initiativer, reducerer den kun med 10.000 i ledighedskøen. Vrøvl, siger Venstre.
Ses finanslovsforslaget isoleret fra allerede vedtagne initiativer, reducerer den kun med 10.000 i ledighedskøen. Vrøvl, siger Venstre.Foto: colourbox.com
Anne Bjerregaard

Hvis man nu ser bort fra SP, ser bort fra renter og faktisk også for ting i sidste års finanslov, som først får effekt i år, så er den isolerede effekt af finanslovsforslaget 10.000 personer på beskæftigelsen. Så kan det godt være, man kan komme op på et højere tal ved at lægge flere ting sammen, men det har ikke noget med finansloven at gøre.

Martin Madsen
Chefanalytiker, AE
Claus Hjort Frederiksen betonede ved fremlæggelsen af årets finanslov, at regeringen mindsker stigningen i ledigheden med i alt 43.000 personer over årene 2009 og 2010. Men resultatet er fremkommet ved at medregne de økonomiske initiativer, der allerede er truffet beslutning om. Det gør det samlede billede en smule uklart, mener chefanalytiker i AE, Martin Madsen.

"Hvis man nu ser bort fra SP, ser bort fra renter og faktisk også for ting i sidste års finanslov, som først får effekt i år, så er den isolerede effekt af finanslovsforslaget 10.000 personer på beskæftigelsen. Så kan det godt være, man kan komme op på et højere tal ved at lægge flere ting sammen, men det har ikke noget med finansloven at gøre," siger Martin Madsen.

Sæt ind med offentlige investeringer
Det kommer ikke bag på ham, at finansloven isoleret ikke bidrager med mere end 10.000 mindre ledige:

"Det, der er overraskende, er, at man vælger ikke at lave nye initiativer. At man ikke vil gøre det med finansloven, men lader det komme drypvis. Jeg glæder mig over, det kun er et forslag, det her," siger Martin Madsen, der i stil med talrige andre aktører efter fremlæggelsen af finansloven, peger på øgede offentlige investeringer som løsningen:

"Økonomer i vismændene og hos os er enige om, at det er offentlige investeringer, der vil øge beskæftigelsen mest på kort sigt. Man kan håbe, at regeringen også får øje på det. Det er meget mere effektivt end skattelettelser," siger Martin Madsen.

I stil med de økonomiske vismænd peger AE på, at niveauet for investeringer skal løftes med 10 milliarder kroner mere. Det kunne samlet give op mod 20.000 mindre i ledighedskøen, vurderer Martin Madsen. Det tal står i kontrast til regeringens Økonomiske Redegørelse fra tirsdag, der spår 150.000 fuldtidsledige i gennemsnit i 2010.

V: Hensynet til konkurrenceevnen
Men større offentlige investeringer er ikke umiddelbart i pipelinen hos Venstre:

"Vi har valgt en strategi, der hedder, vi korrigerer og handler efter behov. Derfor vil vi selvfølgelig også holde øje med nøgletallene," siger finansordfører Tina Nedergaard og pointerer:

"Der er en balancegang, som er uhyre vanskelig og delikat. På den ene side vil vi gerne skubbe så meget gang i væksten som muligt. Det gør vi ved den største stigning i investeringer siden 1960'erne. Bremsen ligger i det modsatrettede hensyn: konkurrenceevnen og en mulighed for at skabe arbejdspladser, når krisen er overstået."

At finanslovsforslaget isoleret set kun bidrager med at nedbringe ledigheden med 10.000 personer stiller Tina Nedergaard sig meget tvivlende over for:

"Det regnestykke vil jeg gerne se. Det ligger langt fra, hvad tilfældet er. Man kan ikke sige, at 10 milliarder ud i anlægsinvesteringer, skattelettelserne, bankpakken eller vækstpakken, at det kommer der ikke noget ud af. Det kan jeg slet ikke genkende," siger Tina Nedergaard og fortsætter:

"De tal, der ligger til grund for finansloven, er i høj grad gennemarbejdede og ikke lige lavet på et døgn, men resultatet af intensivt arbejde."

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00