Debat

Akutjob gør en forskel

DEBAT: Mange af de opslåede akutjob blandt DI's medlemsvirksomheder er henvendt til de ufaglærte. Derfor er kritikken af Akutjob-ordningen ganske enkelt forfejlet, mener Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i DI.
Foto: DI
Studerende i samfundsfag og mediefag på Aalborg Universitet. Researcher på portalerne Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Kim Graugaard
Viceadm. direktør i Dansk Industri

DI's medlemsvirksomheder rundede for nylig 3.500 akutjob, og dermed er målsætningen nået på DI's område. Der er heller ikke længere tvivl om, at målet om 5.000 akutjob på DA-området nås inden aftalens udløb den 1. juli.

Akutjobindsatsen indebærer, at virksomhederne slår stillinger op og synliggør mange ledige job, som ellers normalt besættes gennem uformelle netværk. Virksomhederne bruger ekstra tid og ressourcer på jobopslag, ansøgninger og samtaler ud fra et ønske om at gøre en forskel for de langtidsledige, der står til at miste retten til dagpenge.

Så meget desto mere er det derfor også beskæmmende at høre den kritik, som har været rejst af akutjob-aftalen og virksomhedernes indsats. Kritikken er nemlig både unfair og misvisende.

Kritik af for få akutjob til ufaglærte er forkert
Et ofte fremført kritikpunkt er, at akutjobbene ikke er relevante for de ufaglærte i målgruppen. Men denne påstand passer ganske enkelt ikke.

Et ofte fremført kritikpunkt er, at akutjobbene ikke er relevante for de ufaglærte i målgruppen. Men denne påstand passer ganske enkelt ikke.

Kim Graugaard
Viceadm. direktør i DI

DI har kortlagt samtlige opslag på DI's område, og det viser sig, at ud af de 3.500 akutjob, der indtil nu har været slået op på DI's medlemsvirksomheder, har 38 pct. været målrettet ufaglærte. Det svarer godt og vel til de ufaglærtes andel af vores medlemsvirksomheders samlede medarbejderstab.

En anden forfejlet kritik er, at virksomhederne ikke vælger ansøgerne fra målgruppen. Heller ikke det har bundklang i virkeligheden.

En undersøgelse blandt de af DI's medlemsvirksomheder, som har opslået flest akutjob, viser tværtimod, at ansøgere fra målgruppen har mindst lige så gode chancer for at få jobbet som ansøgere uden for målgruppen, hvilket er bemærkelsesværdigt i betragtning af, at langtidsledige normalt ville stå svagere end andre ansøgere.

Akutjob-ordningen ligner en succes
Akutjob-ordningen har med andre ord gjort en positiv forskel. Akutjobbene slås op i stort antal, og jobbene henvender sig til alle slags ledige - også ufaglærte. Og ansøgerne fra målgruppen rammer.

Når de fornødne oplysninger foreligger, vil det vise sig, i hvilken grad den samlede indsats har bidraget til at bedre situationen for de udfaldstruede ledige. Graden af succes afhænger af, hvor mange fra målgruppen, der er kommet i job på almindelig vis, er kommet i uddannelse eller er blevet hjulpet af akutjob og andre tiltag.

DI vil ufortrødent fortsætte indsatsen frem til sommer. DI vil fortsat arbejde for at bringe yderligere jobåbninger i spil og derved løfte vores del af ansvaret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Graugaard

Viceadm. direktør, Dansk Industri, næstformand for Industriens Pension
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00