Arbejdsgivere: 3F udnytter unge i skræmmekampagne

DEBAT: Der er massiv mangel på arbejdskraft i Danmark, men det vil 3F ikke se i øjnene. I stedet kører fagforeningen en skræmmekampagne mod udenlandsk arbejdskraft, hvor de tager unge som gidsler, skriver Jacob Holbraad fra DA.

Af Jacob Holbraad
Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

Manglen på faglært arbejdskraft har i dag bredt sig til det meste af landet. Det er der efterhånden ikke mange, der sætter spørgsmålstegn ved. Og udfordringen bliver kun større i de kommende år. Det er en meget stor trussel mod dansk velstand og velfærd. Det er nu, vi skal skifte retning, hvis vi ikke skal risikere at ryge ud over kanten, som vi gjorde for ti år siden.

Hvis vi skal løse udfordringen – og det skal vi – så bliver vi nødt til at spille på flere strenge. Flere unge skal søge og gennemføre erhvervsuddannelserne. Der skal oprettes flere praktikpladser i både det offentlige og på virksomhederne. Og så får vi også brug for dygtig, faglært hjælp udefra.

Men sådan ser man ikke verden fra 3F’s kontor i det indre København. Det ser vi i disse dage, hvor 3F kører en aggressiv skræmmekampagne mod udenlandsk arbejdskraft. Ifølge 3F bør vi ikke give virksomhederne bedre muligheder for at få medarbejdere fra udlandet, før vi har fundet praktikpladser til de 10.000, der ifølge 3F står i søgekøen.

Falsk fjendebillede
Der er desværre intet nyt i, at 3F blæser praktikpladsproblemet ud af proportioner – for eksempel tæller de også elever, der ikke engang har gennemført grundforløb, med i de 10.000. Det svarer lidt til at tælle specialeskrivende akademikere som arbejdsløse. Det er jeg sikker på, at 3F godt ved, at man ikke skal.

Det lader også til, at 3F har glemt den trepartsaftale, som 3F og resten af fagbevægelsen indgik med os arbejdsgivere og regeringen forrige år. en aftale, der med kontante værktøjer skal sikre, at virksomhederne opretter flere praktikpladser. Den aftale er virksomhederne i gang med at levere på.

Men det mest forstemmende ved 3F’s skræmmekampagne er, at 3F i deres iver for at lukke Danmark af for dygtige udenlandske faglærte, skubber erhvervsuddannelserne og de unge elever foran sig. 3F maler et falsk fjendebillede og fremstiller det, som om valget står mellem solidaritet med vores unge elever eller sympati for en udenlandsk håndværker.

Udlændinge lægger milliarder i statskassen
Men det er en falsk modsætning. Ren skræmmekampagne. Som hverken gavner danske lærlinge, danske virksomheder eller samfundet. Vi kan både blive bedre til at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft og samtidig arbejde for at oprette flere praktikpladser.

Dygtige medarbejdere fra udlandet styrker virksomhederne. De bidrager til at fastholde produktion i Danmark. Fastholde arbejdspladser i Danmark. Og fastholde praktikpladser i Danmark. Og nå ja – så lægger udenlandske medarbejdere også milliarder i vores statskasse.

Så udenlandske medarbejdere er en god forretning for os alle sammen. For hele Danmark. Så når virksomhederne bliver begrænset i at finde dygtige udenlandske kolleger til deres danske medarbejdere, så går det i sidste ende ud over 3F’s egne medlemmer. Og giver virksomhederne et dårligere grundlag for at oprette flere praktikpladser. Det er der ikke meget sund fornuft i.

Forrige artikel HK/Privat til DE: Dialog er ikke at gøre den stressramte ansvarlig HK/Privat til DE: Dialog er ikke at gøre den stressramte ansvarlig Næste artikel Det Faglige Hus: Nye opholdskrav vil primært ramme danske statsborgere Det Faglige Hus: Nye opholdskrav vil primært ramme danske statsborgere
  • Anmeld

    Jens Voldby Crumlin · Maskinarbejder

    DAs skræmmekampagne

    Nu ender vi så i en ny finanskrise hvis DA ikke får sin vilje. Mon ikke DA skulle tage og kigge lidt indad og erkende at de ikke har løftet deres ansvar for at sikre uddannelsen af fremtidens faglærte. I stedet føler de sig kaldet til at optræde som et forkælet barn fordi lokummet brænder og de ikke kan blive ved med at trække på at arbejdsgivere i andre lande har løftet det ansvar de ikke formåede. I de fyrre år jeg har været på arbejdsmarkedet som faglært har jeg set hvordan erhvervsuddannelserne er blevet stadig ringere og den samlede indsats for at sikre et attraktivt læringsmiljø er blevet stadigt mere undergravet af nedskæringer og virksomhedernes fokus på outsourcing. I fagbevægelsen har vi altid vist samfundsansvar i forhold til at kæmpe for gode uddannelser til alle. Vi kunne have valgt ligesom arbejdsgiverne at skumme fløden ved at udnytte manglen på arbejdskraft til at lægge et voldsomt lønpres på arbejdsgiverne. Det har vi ikke gjort, men tværtimod presset på for at flere blev uddannet og taget imod masser af kollegaer fra andre EU lande som vi glimrende kan samarbejde med så længe de arbejder på samme vilkår som os. 3F løfter et kæmpe samfundsansvar ved deres store arbejde for at sikre ordentlige arbejdsforhold og bekæmpe social dumpning. Det er mere end man kan sige om DA. Der findes masser af dygtige og ansvarsbevidste arbejdsgivere som gennem samarbejde med Metal og 3F løser problemerne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, men desværre er det vigtigere for DA og føre ideologisk kamp og bestandigt forsøge at svække vores kollektive overenskomstsystem.