"Bekymrende" og "historisk": Her er reaktionerne på Arne-udspillet

REAKTIONER: Regeringens forslag om tidlig pension får blandet respons fra fagbosser og arbejdsgiverorganisationer. Få overblik over reaktionerne her.

Statsminister Mette Frederiksen (S) til regeringens sommergruppemøde, hvor hun præsenterede det officielle Arne-udspil.
Statsminister Mette Frederiksen (S) til regeringens sommergruppemøde, hvor hun præsenterede det officielle Arne-udspil.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede tirsdag regeringens pensionsudspil, som skal give folk, der har været på arbejdsmarkedet i over 42 år ret til en tidlig pension.

Læs også

Læs, hvad de største arbejdsgiverforeninger og fagbosser siger om regeringens udspil herunder.

BUPL: Mangler løsning for store grupper af nedslidte
BUPL-formand Elisa Rimpler mener, at regeringen er på rette spor med forslaget, men hun savner en løsning for nedslidte pædagoger.

”Vi under bestemt Arne og andre i samme situation, at de kan trække sig tidligt tilbage. Det er godt og vigtigt. Men vi må også bare konstatere, at det ikke løser problemet for vores nedslidte pædagoger. Det forventer vi, at der så findes andre løsninger på,” siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Flere end hver anden pædagog over 55 år oplever tegn på nedslidning, der kræver behandling. Og kun hver fjerde pædagog forventer at kunne holde til at arbejde til pensionsalderen, på grund af den store fysiske og psykiske belastning, de er udsat for."

FH: "Udspillet retter op på mangler"
Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisations, Lizette Risgaard, tager positivt imod regeringens udspil på Twitter.

Hun mener, at regeringens forslag kan rette op på manglerne ved den tidligere velfærdsreform, som VK-regeringen indgik i samarbejde med DF, Radikale og Socialdemokratiet i 2006.

3F: Historisk udspil, men skrappe krav til anciennitet
Selvom 3F-fagboss Per Christensen mener, at regeringen har taget et kæmpestort skridt for at hjælpe lønmodtagere, forholder han sig skeptisk til regeringens anciennitetskrav.

"Intet forhandlingsudspil er perfekt. Det kender vi fra overenskomstforhandlingerne. Men det kan det blive," skriver han i en mail til Altinget og fortsætter:

"Skal jeg pege på noget, der kan forbedres, så er det ancienniteten, som er lige lovlig skrap". 

HK: Må ikke blive for attraktiv
I HK, der er Danmarks næststørste fagforbund, er der stor tilfredshed med udspillet.

"Du får en rettighed, hvor du alene skal tage stilling til, om du har lyst til at trække dig lidt tidligere tilbage, hvis du har leveret mange år på arbejdsmarkedet. Er man derimod fysisk eller psykisk nedslidt, så hører man til på en af de ordninger, der er indrettet til det formål, for eksempel seniorpension, fleksjob eller førtidspension," siger forbundsformand Kim Simonsen.

Men det er vigtigt, at ordningen ikke bliver for attraktiv, påpeger Kim Simonsen:

"Man skal først og fremmest satse på at lave et godt arbejdsmiljø for dem, der er oppe i årene".

Kim Simonsen er særlig er tilfreds med, at udspillet giver mulighed for at tjene op til 24.000 kroner årligt oveni ydelsen på ca. 13.500 kroner uden modregning.

"Det skaber en fleksibilitet, hvor man kan lave en gradvis nedtrapning af arbejdslivet, hvor man stadig bevarer en tilknytning til arbejdsmarkedet," siger Kim Simonsen, som håber, at der vil blive skruet op for fribeløbet på 24.000 kroner i de politiske forhandlinger.

FOA: Forslaget er "bedre end frygtet"
FOAs Mona Striib havde blandt andet håbet på, at regeringens udspil ville omfatte kontanthjælpsmodtagere, men selvom det ikke er tilfældet, er hun tilfreds med store dele af regeringens udspil.

Det nævner hun på Twiiter og i en pressemeddelelse.

DA og DE: "Det er den forkerte vej at gå"
Både Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv og Jacob Holbraad fra Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad mener, at regeringens udspil er "bekymrende".

Begge direktører fremhæver, at forslaget blandt andet vil reducere virksomhedernes mulighed for adgang til kvalificeret arbejdskraft, som vil koste virksomhederne dyrt.

"Med ny ret til tidlig pension, så bliver det endnu sværere for virksomhederne at finde den rigtige arbejdskraft. Det vil koste på virksomhedernes bundlinje, og det vil koste på velstanden og dermed velfærden," siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Dansk Sygeplejeråd føler sig overset
Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, har ikke kommenteret på regeringens udspil efter det blev præsenteret til deres sommergruppemøde, men kort forinden, sagde hun sådan her til TV 2 News.

Dansk Industri frygter tab af stor arbejdskraft
DI's viceadministrerende direktør, Kim Graugaard, er skeptisk overfor regeringens udspil.

Han mener ligesom DA og DE, at virksomhederne vil tabe en værdifuld arbejdskraft, og at der er brug for en klar plan til at udfylde det hul, som regeringens forhandlingsudspil vil medføre.

"Det vil trække raske og arbejdsdygtige danskere ud af arbejdsmarkedet, og det et vil efterlade et hul i arbejdsstyrken, som der bliver brug for en klar plan for at udfylde," siger han i en pressemeddelelse.

Dansk Metal: Skridt mod målet
Formand for Dansk Metal, Claus Jensen, roser regeringens udspil, men han anser kun forslaget for at være et skridt mod det endelige mål.

”Vi skal jo gerne derhen, hvor folk slet ikke bliver nedslidte af at gå på arbejde. Derfor håber jeg også, at Folketinget og regeringen i forbindelse med det her forslag kommer til at kigge endnu mere på arbejdsmiljø og indsatsen fra Arbejdstilsynet. Samtidig skal vi se endnu mere på efteruddannelse og sporskifte," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisa Rimpler

Formand, BUPL
pædagog (Esbjerg Seminarium 1999)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mona Striib

Forbundsformand, FOA, formand, Forhandlingsfællesskabet
ufaglært

0:000:00