Debat

Blik og Rør: Værdig tilbagetrækning er en menneskeret

DEBAT: Der er brug for en tilbagetrækningsordning, der er rettigheds- og anciennitetsbaseret, og som afspejler, at der er forskel på håndværkere og akademikere, skriver Blik og Rør-formand Henrik W. Petersen.

Når en nytænkning af pensionsområdet er bydende nødvendig, er det blandt andet, fordi vi ser, at vores ældre på arbejdsmarkedet får det værre og værre, skriver Henrik W. Petersen.
Når en nytænkning af pensionsområdet er bydende nødvendig, er det blandt andet, fordi vi ser, at vores ældre på arbejdsmarkedet får det værre og værre, skriver Henrik W. Petersen.Foto: Linda Johansen
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik W. Petersen
Forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet

Debatten om værdig tilbagetrækning for nedslidte og en differentieret pensionsalder har de seneste uger fyldt den politiske dagsorden – og vil sandsynligvis gøre det frem til valget.

Blandt andet har Socialdemokratiet lanceret et udspil om en pensionsreform, der skal give dem, der har knoklet flest år på arbejdsmarkedet, mulighed for at trække sig tilbage, inden kroppen siger helt stop.

Den store offentlige debat har bekræftet os i, at det her er et tema, der fylder meget for danskerne. Derfor er det glædeligt, at politikerne har fået øjnene op for, at der skal ske noget nyt. At der skal sættes aktivt ind på at sikre, at almindelige hårdtarbejdende lønmodtagere kan gå på pension med god samvittighed og helbredet i behold efter et langt arbejdsliv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fra arbejdsplads til sygeseng
Når en nytænkning af pensionsområdet er bydende nødvendig, er det blandt andet, fordi vi ser, at vores ældre på arbejdsmarkedet får det værre og værre, samtidig med at de forventes at arbejde længere.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der i løbet af de seneste fem år har været en stigning på 30 procent i antallet af personer mellem 60 og 64 år, som har været nødt til at gå på sygedagpenge.

Vi mener, det er en menneskeret at kunne trække sig tilbage med værdigheden og helbredet i behold efter et langt og godt arbejdsliv, også for de mennesker, som har valgt at gå håndværksvejen.

Henrik W. Petersen
Forbundsformand i Blik og Rør

Også tal fra Danmarks Statistik viser, at der i perioden 2013-2017 har været en stigning på 13,4 procent i antallet af sygedage blandt personer over 60 år.

De tal er desværre ikke overraskende. I Blik og Rør kan vi konstatere, at mere end hver femte af vores medlemmer mellem 60-65 år er på efterløn. Det er for eksempel skorstensfejere og blikkenslagere, der i over 40 år har kravlet op og ned ad tage og stilladser, og det er VVS’ere, der har ligget og installeret rør i akavede stillinger og løftet tunge komponenter.

Deres allerhøjeste ønske er at kunne arbejde så længe, de overhovedet kan, for der er tale om en markant indtægtsnedgang, når man går fra et fuldtidsarbejde til en ydelse, der for eksempel svarer til satsen for dagpenge. Men kroppen siger fra, før de får muligheden for selv at kunne planlægge deres tilbagetrækning, og konsekvensen bliver desværre, at rigtig mange går direkte fra arbejdspladsen til sygesengen.

Læs også

Det kan vi ikke byde de hårdtarbejdende mennesker, som har knoklet, siden de var helt unge. Vi mener, det er en menneskeret at kunne trække sig tilbage med værdigheden og helbredet i behold efter et langt og godt arbejdsliv, også for de mennesker, som har valgt at gå håndværksvejen.

Forskel på akademikere og håndværkere
For at det skal kunne blive til en realitet, er der behov for ordninger, som tager hånd om de mest nedslidte lønmodtagere. En ordning, som er rettigheds- og anciennitetsbaseret, og som afspejler, at der er forskel på en akademiker og en håndværker.

Begge har lige rettigheder til et værdigt og godt otium, men som det er i dag, har de desværre ikke lige forudsætninger for at opnå det. Håndværkere træder oftest ind på arbejdsmarkedet langt tidligere end akademikeren, og deres daglige arbejde giver fysisk slid på ryg og led.

Fra Blik og Rørs side mener vi derfor, at Socialdemokratiets udspil peger på den helt rigtige formel for at sikre, at også håndværkere får mulighed for at kunne nyde deres tid efter arbejdsmarkedet.

Vi håber, at Folketingets partier vil stå sammen om at finde en løsning, der kan tage hensyn til de forskelle, der er i vores samfund i dag, så alle – uanset baggrund og faglighed – kan nyde livet både under og efter deres tid på arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik W. Petersen

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet
vvs-montør og blikkenslager (Blikkenslagersvendenes A/S i Valby)

0:000:00