Borgmester: Minister skrotter fejlagtigt mål om arbejdskraft til virksomheder

DEBAT: Regeringen skrotter målet om at sikre virksomhederne den nødvendige arbejdskraft og kapper roden over, som indsatsen vokser ud fra, skriver beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) toner rent rødt flag med udmeldingen om sine nye ønsker til fremtidige beskæftigelsesmål. 

Nu er det ikke længere et prioriteret mål, om kommunerne sikrer virksomhederne den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft. Og vi skal ikke måles på det.

Denne negligering af virksomhederne plads i beskæftigelsesindsatsen vækker muligvis begejstring hos vennerne i 3F, men giver dybe panderynker på ledelsesgangene rundtom i landet. Blandt andet er Dansk Arbejdsgiverforening forundrede, ligesom også fagforeningen Lederne har udtrykt deres stærke bekymring.

Ministeren vil måske forsvare sig med, at han i lovbemærkningerne pointerer, at det stadig er vigtigt, at virksomhederne får den arbejdskraft, som de har brug for.

Men det er tydeligvis ikke så vigtigt for ministeren, at det skal være et prioriteret mål. Og det er tydeligvis heller ikke så vigtigt, at han vil måle kommunerne på det.

Det er en kæmpe fejl, for den vellykkede beskæftigelsespolitik for de ledige starter og slutter med, at vi sikrer virksomhederne den nødvendige arbejdskraft.

Virksomheder får svært ved at skabe vækst
Hvis ikke virksomhederne får den nødvendige arbejdskraft, får de sværere ved at skabe den vækst og udvikling, som fører nye arbejdspladser med sig.

Når der ikke kommer nye arbejdspladser, er det sværere for de ledige at komme ud på virksomhederne, og de bliver længere i jobcentersystemet. Og jo flere borgere sagsbehandlerne i jobcenteret skal hjælpe, jo mindre tid er der til den enkelte.

Dermed er en prioritering af virksomhederne også i sig selv med til at sikre ministerens nye prioriterede mål om værdighed i jobcentrene.

For jo mere tid den enkelte sagsbehandler har, jo lettere er det at skabe den gode oplevelse, som vi selvfølgelig skal give alle de ledige, som vi møder. 

Så kære minister: Det er en klokkeklar ommer, at du skrotter målet om at sikre virksomhederne den nødvendige arbejdskraft, for du kapper den rod over, som hele vores beskæftigelsesindsats vokser ud fra.

Minister kan passende komme forbi København
Men hvis dit erklærede mål som minister er at sikre værdighed frem for alt, kan du passende tage en tur forbi København. Værdighed er en dagsorden, som vi tog fat på som det første, da jeg startede som beskæftigelsesborgmester i 2018. 

For mig handlede det ganske enkelt om at genskabe den borgerlige anstændighed i jobcentrene. Det var vigtigt at få gjort klart, at dem, der kan arbejde, skal arbejde, mens dem, der er for syge til at arbejde, skal hjælpes bedst muligt videre i livet.

Takket være et godt samarbejde i mit politiske udvalg er vi de sidste par år kommet langt i København.

Vi har lanceret en handleplan for udsatte borgere, fordoblet vores antal af førtidspensioner, vi har set på, hvordan vi bruger vores sanktioneringer af udsatte borgere mere hensigtsmæssigt, og vi har kigget på, om vi ikke kan sende bedre og mere forståelige breve, der hjælper i stedet for at modarbejde borgerne.

Så ministeren er meget velkommen til at tage turen forbi København, hvis han vil se og høre om, hvordan man meget konkret arbejder med værdighed i jobcentrene.

Så kan jeg ved samme lejlighed understrege vigtigheden af, at virksomhederne får den rette arbejdskraft, for der kommer ikke skattekroner til en værdig behandling på plejehjemmene, børnehaverne og i skolerne, hvis ikke vi sørger for at skabe vækst og udvikling i virksomhederne.

Forrige artikel SF: Tre måneders øremærket barsel til begge forældre vil sikre reel ligestilling SF: Tre måneders øremærket barsel til begge forældre vil sikre reel ligestilling Næste artikel Murerformand: Slipsedrengene skal dele milliardoverskud med arbejderne Murerformand: Slipsedrengene skal dele milliardoverskud med arbejderne