Central rapport om nedslidning har ligget i regeringens skuffe siden jul

NEDSLIDNING: Omfattende analyse af arbejdslivslængde har ligget til gennemsyn i Beskæftigelsesministeriet siden december. Resultaterne burde indgå i forhandlinger om tidlig tilbagetrækning, vurderer ekspert. S kalder det misbrug af embedsværket.

Troels Lund Poulsen siger, at han slet ikke har kendt til rapporten. Efter Altingets henvendelse vil ministeren dog sørge for, at den bliver offentliggjort omgående.
Troels Lund Poulsen siger, at han slet ikke har kendt til rapporten. Efter Altingets henvendelse vil ministeren dog sørge for, at den bliver offentliggjort omgående.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Mennesker med fysisk krævende arbejde har færre år på arbejdsmarkedet, mere tid med langtidssygefravær og længere perioder med ledighed end lønmodtagere med lave fysiske arbejdskrav.

Det konkluderer en endnu ikke offentliggjort rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som Altinget er i besiddelse af.

Nedslidning har siden januar ligget øverst på den politiske dagsorden, og regeringen har indledt forhandlinger om tidlig tilbagetrækning. Men selv om rapporten blev færdig i december, har den siden ligget til gennemsyn i Beskæftigelsesministeriet.

Socialdemokratiet kritiserer nu beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) for at have syltet rapporten, fordi konklusionerne ikke tjener regeringens interesser.

Rapporten handler jo åbenlyst om den problemstilling, som man diskuterer, så den burde selvfølgelig forelægges i forhandlingerne.

Peter Hasle
Professor i arbejdsmiljø, Aalborg Universitet

"Det er helt nye tal for os. Og jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er blevet lagt frem, når vi er i et forhandlingsforløb. Det lugter i mistænkelig grad af misbrug af vores fælles embedsapparat," siger Mattias Tesfaye, der er medlem af Beskæftigelsesudvalget.

Burde indgå i politiske forhandlinger
Debatten om tidlig tilbagetrækning blev skudt i gang med Socialdemokraternes forslag om differentieret pensionsalder i januar, og dette har siden indtaget rollen som en af de helt tunge dagsordener i optakten til det kommende folketingsvalg.

Siden starten af februar har regeringen forhandlet med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale om bedre mulighed for tidlig tilbagetrækning for nedslidte.

Altinget har forelagt uddrag fra den endnu ikke offentliggjorte NFA-rapport for Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet.

Ifølge eksperten burde resultaterne indgå i de politiske forhandlinger.

"Det bekræfter, at der er et nedslidningsproblem, som især gør sig gældende for beskæftigede med hårdt fysisk arbejde. Rapporten handler jo åbenlyst om den problemstilling, som man diskuterer, så den burde selvfølgelig forelægges i forhandlingerne," siger han.

S: Regeringen tilbageholder oplysninger
I sidste uge udkom Finansministeriet med en analyse, som viser, at folk, der har arbejdet i mange år, føler sig mindre nedslidte end jævnaldrende, som har været færre år på arbejdsmarkedet.

Analysen - som også er baseret på NFA-tal, blev af finansminister Kristian Jensen (V) brugt til at kritisere socialdemokraternes forslag, som også anvender arbejdslivets længde som kriterium for retten til tidligere pension.

"Regeringen er i valgkamp, og det er ikke særlig kønt at se på. De fordrejer nogle analyser og lækker dem til medierne, før vi andre får dem at se, og som vi kan se her, tilbageholder de samtidig andre rapporter, som ville kunne kvalificere diskussionerne og støtte Socialdemokratiets forslag," siger Mattias Tesfaye.

Troels Lund beklager
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen forklarer dog, at han slet ikke kender til rapporten.

"Jeg kan forstå på embedsværket, at der har været stillet en række spørgsmål til NFA om rapporten, som ministeriet har fået svar på så sent som i forrige uge. Når det er sagt, så er det ikke optimalt, at verificeringen og offentliggørelsen af en rapport har været så længe undervejs, og det vil jeg gerne beklage. Jeg har bedt om, at rapporten nu bliver offentliggjort," skriver han i en mail til Altinget.

Ministeren understreger, at han ikke har haft lejlighed til at gå i dybden med rapporten, men at den tilsyneladende bidrager med kendte konklusioner.

"Denne her rapport bekræfter mig i, at der er behov for en målrettet arbejdsmiljøindsats for dem, der bliver nedslidte, også tidligt i arbejdslivet," skriver han.

Troels Lund Poulsen henviser til, at der parallelt med forhandlingerne om tidlig tilbagetrækning forhandles om en forbedret arbejdsmiljøindsats.

"Det er også vigtigt for mig at lande en aftale, der sikrer, at man har mulighed for at forlade arbejdsmarkedet på en god og værdig måde, hvis man er nedslidt. Jeg forventer, at der snart bliver indgået aftaler på begge områder," slutter han.

Dokumentation

Rapporten

I december 2018 færdiggjorde fire forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) rapporten: 'Den forventede arbejdslivslængde i Danmark - et studie af arbejdsmiljø og fastholdelse på arbejdsmarkedet'.

Rapporten blev i tråd med fast procedure derefter sendt til gennemsyn i Beskæftigelsesministeriet, hvor den har ligget siden. Altinget er dog i besiddelse af et eksemplar, selv om rapporten ikke er offentliggjort.

Rapporten er det danske bidrag til et fælles nordisk projekt, som i 2015 blev søsat med formålet at anvende registre om arbejdsmarkedstilknytning til at kortlægge betydning af arbejdsmiljø for fastholdelse af arbejdstagere på arbejdsmarkedet.

Rapportens talgrundlag kommer fra fra to store spørgeskemaundersøgelser fra henholdsvis 2010 og 2012, som kombineres med registeroplysninger om arbejdsmarkedstilknytning fra Danmarks Statistik.

I spørgeskemaundersøgelsen fra 2010 indgik 12.341 deltagere i alderen 20 til 64 år. I den tilsvarende fra 2012 indgik 16.300 deltagere.

Rapporten viser bl.a.:

  • At en 50-årig kvinde med høje fysiske arbejdskrav har 2,3 færre produktive arbejdsår og 1,2 flere år med ledighed eller langstidssygefravær end en tilsvarende kvinde med lave fysiske arbejdskrav.
  • At en 50-årig mand med høje fysiske arbejdskrav har 1,6 færre produktive arbejdsår og 1,0 flere år med ledighed eller sygefravær end en jævnaldrende mand med lave fysiske arbejdskrav.

En gennemsnitsberegning for alle aldersgrupper fra 40 til 60 år viser følgende resultater for lønmodtagere med høje fysiske arbejdskrav sammenlignet med lønmodtagere med lave fysiske arbejdskrav:

Kvinder med højre fysiske arbejdskrav

  • har 27 pct. færre produktive arbejdsår
  • har 34 pct. længere tid som langtidssygefraværende
  • har 31 pct. længere tid som ledig

Mænd med høje fysiske arbejdskrav

  • har 16 pct. færre produktive arbejdsår
  • har 36 pct. længere tid som langtidssygefraværende
  • har 34 pct. længere tid som ledig

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00