Debat

DA: Arbejdstilsynet skal stramme op

DEBAT: Arbejdstilsynet skal blive bedre til at bruge oplysninger om arbejdsskader, når de planlægger tilsyn på virksomheder med krone-smiley, skriver Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening.

Der skal strammes op, når Arbejdstilsynet planlægger deres tilsyn på virksomheder med krone-smiley, skriver Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
Der skal strammes op, når Arbejdstilsynet planlægger deres tilsyn på virksomheder med krone-smiley, skriver Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).Foto: Scanpix/Henning Bagger
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christina Sode Haslund
Arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

I dag, fredag, har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) været i samråd om arbejdsmiljøet på Siemens Wind Power.

Baggrunden for samrådet er, at det for nylig er kommet frem, at en række medarbejdere er blevet syge efter udsættelse for farlig kemi under arbejdet med produktion af vindmøller hos Siemens. Virksomheden har en krone-smiley, som burde være garant for et ekstra godt arbejdsmiljø.

Forud for samrådet har Arbejdstilsynet udarbejdet en redegørelse om arbejdsmiljøforholdene på Siemens.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Stram op
Af redegørelsen fremgår det, at Arbejdstilsynet ikke har været gode nok til at bruge oplysninger om anmeldelser til Arbejdsskadestyrelsen, når de planlagde tilsyn på virksomheder med en krone-smiley.

På dagens samråd erkendte ministeren, at det er nødvendigt, at Arbejdstilsynet strammer op på den måde, de planlægger deres tilsyn på virksomheder med krone-smiley.

Det er helt nødvendigt, at der bliver holdt øje med arbejdsmiljøet på de virksomheder, der har problemer. Også selv om virksomheden har en krone-smiley.

Christina Sode Haslund
Arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

Derfor har ministeren indskærpet over for Arbejdstilsynet, at tilsynet skal blive bedre til at bruge oplysninger om arbejdsskader ved planlægning af deres tilsyn.

DA bakker op om denne tilgang og har faktisk længe efterspurgt en bedre koordination mellem Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen. For der er ingen tvivl om, at det er helt nødvendigt, at der bliver holdt øje med arbejdsmiljøet på de virksomheder, der har problemer. Også selv om virksomheden har en krone-smiley.

Nye regler for krone-smiley
Fagbevægelsen har benyttet sagen om Siemens Wind Power til at rejse en mere generel kritik af ordningen med krone-smiley. Forskning viser dog, at når virksomheder gennemgår certificering for at få en krone-smiley, forbedrer det generelt arbejdsmiljøet.

Der er altså tale om en god og fornuftig ordning, der er med til at skabe et bedre arbejdsmiljø på mange danske arbejdspladser – og som vi kan forstå, at der stadig er politisk opbakning til.

Det betyder ikke, at der ikke er grund til at se på behovet for løbende justeringer. For det er vigtigt, at vi kan bevare tilliden til krone-smileyen. Derfor bakker DA også op om, at ministeren nu ønsker, at der bliver set på reglerne for krone-smiley.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Sode Haslund

Politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00