Danmark tættere på EU-domstolen i ferie-sag

FERIE: EU-Kommissionen fastholder, at de danske ferieregler er i karambolage med EU's arbejdstidsregler. Hvis Danmark ikke retter ind, kan sagen ende ved EU-domstolen. Regeringen er ikke indstillet på at give sig.

EU-Kommissionen mener, at den danske model for optjening af ferie er i strid med EU's arbejdstidsregler. Regeringen afviser at rette ind, og dermed kan sagen ende ved EU-domstolen.
EU-Kommissionen mener, at den danske model for optjening af ferie er i strid med EU's arbejdstidsregler. Regeringen afviser at rette ind, og dermed kan sagen ende ved EU-domstolen.Foto: Colourbox
Cecilie GormsenMichael Hjøllund

Den danske model for lønmodtageres optjening er ferie er et skridt tættere på at blive et anliggende for EU-domstolen.

I en begrundet udtalelse, dateret til 29. april, fastholder Kommissionen, at de danske ferieregler er i strid med EU's arbejdstidsregler. Derfor bliver Danmark nu bedt om at respektere lønmodtagernes ret til at holde ferie med løn samme år, som ferien er optjent. 

Ifølge de danske regler afholdes ferien forskudt, så man først har ret til ferie med løn i det ferieår, der følger efter det første optjeningsår. Det betyder, at nyansatte reelt kan risikere at skulle vente halvandet år uden at have ret til en betalt feriedag.

Allerede i efteråret sidste år rettede EU-Kommissionen henvendelse til Danmark. Ifølge EU-lovgivning har EU's medlemsstater pligt til at sikre, at deres borgere får mindst fire ugers betalt ferie om året, og ifølge Kommissionen opfylder den danske ferielov ikke disse rettigheder.

Den danske regering sendte i november sit svar til EU-kommissionen, hvor man afviste, at der var noget at komme efter. Det svar er nu blivet analyseret i Bruxelles. og her lyder konklusionen, at EU-Kommissionen stadig ser problemer med de danske ferieregler. 

Fra Kommissionen lyder det, at de danske regler "er i strid med EU's grundlæggende sociale rettigheder om et mindstemål af årlig betalt ferie".

Den danske regering har nu to måneder til at rette ind efter EU-Kommissionens retningslinjer. Sker det ikke, kan Kommissionen sende sagen til EU-Domstolen.

Minister: Vi fortsætter dialogen
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) understreger over for Altinget, at han håber, at regeringen kan løse striden gennem dialog med EU-Kommissionen.

Danmark har tidligere afvist hovedparten af kritikken fra Bruxelles, men i december åbnede regeringen dog op for at ændre feriereglerne for midlertidigt ansatte, der også kan komme i klemme på grund af den forskudte optjening af ferie.

Kommer I til at stå fast på den position?

”Det kan jeg ikke svare dig på. Vi skal selvfølgelig have løst det her problem, men som udgangspunkt kan jeg sige, at jeg er glad for vores feriepengesystem. Det er med til at skabe tryghed i folks hverdag," siger Henrik Dam Kristensen.

Han afviser at spekulerer i, hvad en sag ved EU-domstolen kan få af konsekvenser for Danmark, hvis den tabes.

”Hvis jeg svarer på det spørgsmål, havde jeg jo allerede lagt mig ned. Det har jeg sådan set ikke tænkt mig at gøre. Nu fortsætter vi dialogen og håber på en fornuftig løsning," siger ministeren.

V kræver ændrede ferieregler
Ifølge Ulla Tørnæs, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, bør ministeren give feriereglerne et serviceeftersyn, når han alligevel kigger på området i forbindelse med EU-Kommissionens henvendelse.

Hun henviser til, at mellem en kvart og en procent af danskerne i dag slet ikke hæver deres feriepenge, som dermed overgår til en fond.

"Den nye model skal tage højde for tre ting. Den skal være i overensstemmelse med EU-reglerne, den skal sikre, at lønmodtagerne får hævet de feriepenge, som de er berettiget til, og den må ikke pålægge virksomhederne nye byrder," siger Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse.

Tidligere har også fagbevægelsen ytret ønske om en revision af ferieloven. Det skal særligt hjælpe nyuddannede, som fagforeningerne mener kommer i klemme på grund af den forskudte optjening af ferie.

Selvom den danske regering altså nu har to måneder til at rette ind efter EU-Kommissionens henstilling, forsætter den politiske debat om feriereglerne på Christiansborg.

Senest har Liberal Alliance foreslået helt at afskaffe systemet med feriepenge, sådan at pengene i stedet udbetales løbende sammen med lønnen.

Dokumentation

Sagen kort

EU-Kommissionen henvendte sig i september 2014 til den danske regering, fordi man mener, at den danske ferielov strider mod EU's arbejdstidsdirektiv fra 2003.

De danske regler betyder, at man som lønmodtager optjener sin ferie i løbet af et kalenderår, mens ferieåret (perioden man kan afholde ferien) løber fra maj til maj. Det betyder, at eksempelvis nyuddannede eller arbejdere fra andre EU-lande, der ikke har optjent ferie, når de bliver ansat, risikerer at skulle vente op til halvandet år med at få deres første betalte feriedag.

Kerneargumentet fra EU-Kommissionen er en dom fra EU-Domstolen, der siger, at en ferie kun får ”sin fulde positive virkning”, hvis den holdes inden for det år, hvor den er optjent.

Den danske regering mener kun, at EU-Kommissionen har en pointe i forhold til midlertidige ansættelser.

Fagbevægelsen ønsker dog, at regeringen også ændrer reglerne, så nyuddannede kan optjene hurtigere ferie.
Det afviser beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

Det er nu op til EU-Kommissionen at beslutte, om den vil forfølge sagen yderligere.

I sidste ende kan det blive op til EU-Domstolen af afgøre, om de danske regler strider mod EU-retten.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00