Debat

Dansk Erhverv til Airbnb: Giv os en reel debat og reelle svar

DEBAT: På folkemødet svarede Airbnb ikke på Dansk Erhvervs spørgsmål om håndhævelse af lovgivning og unfair konkurrence. Derfor har Dansk Erhverv her skrevet to enkle spørgsmål til Airbnb, som de får chancen for at svare på, skriver Lars Ramme Nielsen.

Mange danskere lejer deres værelser eller boliger ud via Airbnb. Der skal kun ske ganske få greb fra Airbnb's side for, at værternes glæde ved Airbnb kan beskyttes, mener Dansk Erhverv.
Mange danskere lejer deres værelser eller boliger ud via Airbnb. Der skal kun ske ganske få greb fra Airbnb's side for, at værternes glæde ved Airbnb kan beskyttes, mener Dansk Erhverv.Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Ramme Nielsen
Chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Mange af Altingets læsere var at finde blandt de rekordmange 114.000 deltagere på årets folkemøde på Bornholm.

Det er samtalens og demokratiets fest. Store og små emner er på agendaen.

I debatteltet med navnet ’Turismeministeriet’ udspillede sig en seance om Airbnb og deleøkonomi, som er værd at dele med flere end de 80-100 mennesker, der fyldte det lille telt til bristepunktet. Dels fordi det var public affairs per excellence. Dels fordi der er spørgsmål, der stadig blafrer i vinden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Teltet var i zen
Airbnb har et dygtigt dansk PA-bureau. Som moderator var Martin Breum givet taktstokken og en drejebog. Der var sammensat et panel med Pieter Guldemond fløjet ind fra Amsterdam i spidsen. Pieter er Airbnb's chef for Public Policy i Nordeuropa.

Han var fantastisk charmerende og veltalende. Han fik i debatten lov både at sætte scenen og fortælle om alt det gode, som Airbnb gør for Danmark og danskerne. Og mikrofonen var hans i slutningen af debatten, hvor han rundede af.

Deleøkonomien vinder frem overalt i verden. Det er et globalt fænomen, som vi i Danmark selvfølgelig skal forholde os til og omfavne.

Lars Ramme Nielsen
Chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Ikke nok med det. I publikum sad en række Airbnb-fans, der ivrigt gerne ville dele egne erfaringer med Airbnb. Det gav Martin Breum dem villigt mulighed for. Der var blandt andet en sympatisk kvinde, der tilsyneladende er så glad for Airbnb-gæster, at hun næsten er villig til at låne dem privaten på Nørrebro gratis. Der var også en ung mand, der kunne fortælle, at uden Airbnb havde han ikke haft mulighed for at komme til Bornholm. Det er svært for overtegnede ikke at få den tanke, at deres placering, adgang til mikrofonen og fortællinger ikke var tilfældige.

Teltet var i zen. Det var nærmest religiøst. Pieter Guldemond kunne fortælle, at de 26 dage, som danske Airbnb-værter i gennemsnit udlejer deres bolig i, er en gave til samfundet.

Besvarede ikke konkrete spørgsmål
Som et figenblad havde Airbnb og medarrangørerne i Danmarks Restauranter og Caféer inviteret Dansk Erhverv. Dansk Erhverv repræsenterer virksomheder i hele turismens værdikæde. Det gælder for eksempel taxaer, restauranter, attraktioner, der har glæde af de mange gæster i Danmark, som Airbnb's overlegne teknologiske platform er med til at sende til Danmark. Men også de virksomheder i overnatningssektoren, der oplever unfair konkurrence og har det beskedne ønske, at regler og lovgivning gælder for alle og kan håndhæves.

I sammenligning med Airbnb's fortælling om innovation, menneskers møde og ekstra skattefrie indtægter til danskerne var Dansk Erhvervs synspunkter om håndhævelse og lovgivning kedelige.

I fællesskabet i teltet havde Airbnb da heller ikke lyst til at svare på de meget konkrete spørgsmål og forslag, som Dansk Erhverv trods alt fik lov at komme med. Martin Breum var på DR2 en journalist i topklasse. På folkemødet en frygtindgydende moderator betalt af Silicon Valley.

Det lykkedes ikke Dansk Erhverv at få svar fra Airbnb. Men de skal have en chance mere. Så kan Altingets læsere forhåbentligt læse med.

Unfair konkurrence
Virkeligheden er nemlig desværre den, at loven til dels ikke kan håndhæves, og dels er den så hullet, at der reelt ikke er loft over udlejningen. Et hurtigt ”skrab” på nettet afslører systematisk erhvervsmæssig udlejning af lejligheder i København. Det er unfair konkurrence for hoteller og hostels, der har orden i penalhuset.

Ganske få greb fra Airbnb’s side vil beskytte de sympatiske værters glæde ved Airbnb. Der kan søges inspiration fra feriehusområdet. Her har Danmark været firstmover i mere end 60 år i deleøkonomien. Her kan det sagtens lade sig gørem både at indberette til skat, og håndhæve at udlejningen ikke overstiger de antal uger, som sommerhusloven bestemmer.

Under stor festivitas fejrede Karsten Lauritzen sidste år, at Airbnb havde indgået en aftale med Skat. Men en nærliggende tanke er, at den pris, som Airbnb har taget sig for aftalen, var, at udlejning af værelser ikke blev inkluderet i udlejningsloftet på 70 dage. Da kontrolopgaven ikke er adresseret, betyder det reelt en afskaffelse af udlejningsloftet på de 70 dage, fordi det er vanskeligt at skelne mellem værelsesudlejning og udlejning af hele boligen. Det undergraver intentionen med den politiske aftale.

Blandt konsekvenserne vil de større byer komme til at mangle værelser til udlejning på helårsbasis. Disse har en vigtig funktion på storbyernes boligmarked, blandt andet i de perioder, hvor mange unge i forbindelse med studiestart får akut behov for en bolig i storbyen. Dette, da værelsesudlejerne opnår en væsentlig højere leje ved korttidsudlejning end ved helårsudlejning.

To enkle spørgsmål
Deleøkonomien vinder frem overalt i verden. Det er et globalt fænomen, som vi i Danmark selvfølgelig skal forholde os til og omfavne. Vores gæster forventer, at de har samme valgmuligheder i forhold til eksempelvis valg af overnatning, som de har i andre lande.

Men Airbnb må gerne besvare de enkle spørgsmål, der udspringer af ovenstående:

1) Hvorfor ikke dele oversigt over lejemålene med myndighederne?

2) Og hvorfor ikke inkludere enkeltværelser i udlejningsloftet på de 70 dage?

Det er nemt at stille sig op på en scene, når man selv designer debatten. Men når lyset fra Folkemødet er slukket, og den virkelige verden banker på igen, så vil det klæde Airnbnb med en reel debat og reelle svar.

Ellers var debatten på Folkemødet et spil for galleriet. Men respekt og point for sublim udførelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør for turisme, kultur og oplevelseøkonomi, Dansk Erhverv
cand.scient.pol (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00