Dansk glæde over styrket kontrol med udstationerede EU-borgere

UDSTATIONERING: Nye regler om kontrol med udstationerede EU-borgeres arbejdsvilkår hilses velkommen af både arbejdsmarkedets parter og minister. Det bliver nemmere at komme efter fupselskaber og undgå udnyttelse og brud på reglerne.

Allerede under det danske EU-formandskab i 2012 forsøgte beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) at få EU-landene til at finde fælles fodslag om håndhævelsesdirektivet. Nu glæder hun sig over, at de nye regler endelig er på plads.
Allerede under det danske EU-formandskab i 2012 forsøgte beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) at få EU-landene til at finde fælles fodslag om håndhævelsesdirektivet. Nu glæder hun sig over, at de nye regler endelig er på plads.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Vi har så uendeligt mange virksomheder, som kommer til Danmark, som ikke er noget i deres hjemland, som ikke har social sikring for deres folk, og som ikke betaler skat og moms. Det er en landvinding, at de myndigheder nu tvinges til at udveksle oplysninger på forlangende lynhurtigt. Det har totalt manglet hidtil, og det har været helt til grin.

Gunde Odgaard
Sekretariatschef, BAT-kartellet
Fakta

Det står der i håndhævelsesdirektivet
Håndhævelsesdirektivet er EU's svar på en række afgørelser fra EU-Domstolen om arbejdsforhold for udstationerede EU-borgere. De nye regler skal gøre det klarere, hvilke pligter og rettigheder der skal leves op til fra virksomheder og myndigheder, både i det land som modtager, og det land som udsender arbejdskraft.

Blandt de konkrete tiltag er:

- Nemmere adgang til oplysninger om udenlandske firmaer, så det kan afgøres, hvor de er registeret, betaler skat og sociale afgifter, hvor deres medarbejdere er fra, og hvor hovedparten af deres aktiviteter foregår.

- Bedre muligheder for at modarbejde brug af "falske selvstændige", der i virkeligheden arbejder som almindeligt ansatte, ved hjælp af mere kontrol og involvering af arbejdsmarkedets parter.

- En liste over nationale kontrolmekanismer, som kan bruges til at gå udenlandske virksomheder efter i sømmene. Listen kan udvides, men dette skal meddeles til EU-Kommissionen.

- Entreprenører i bygge- og anlægsbranchen bliver underlagt et særligt ansvar for, at deres underleverandører aflønner og behandler sine medarbejdere ordentligt. I Danmark kan dette ansvar udfyldes ved at bruge udenlandske virksomheder, der er opført i RUT-registret.

Reglerne skal nu formelt igennem Parlamentets beskæftigelsesudvalg d. 18. marts og for hele forsamlingen i april. Ministrene skal også nikke til dem igen.

BRUXELLES: EU-landene stillede sig onsdag bag et nyt sæt regler, der skal skærpe kontrollen med arbejdsforholdene for EU-borgere, der udstationeres på tværs af grænserne.

Den følsomme sag har splittet EU-kredsen mellem særligt de østeuropæiske lande, der er storafsender af arbejdskraft, og modtagerlande som Danmark, der vil sikre sig, at der ikke samtidig sker en underminering af det lokale arbejdsmarked.

To spørgsmål har været særligt i fokus. Hvor meget skal virksomheder hæfte for de udenlandske firmaer, de hyrer, og skal der være mulighed for at udvide listen med krav til udenlandske virksomheder for at imødegå svig.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00