Debat

Dansk Metal: Giv alle en værdig tilbagetrækning fra fremtidens arbejdsmarked

DEBAT: Ulighederne i pensionssystemet skal løses, så alle danskere får en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, skriver Torben Poulsen fra Dansk Metal.

For at behandle alle lige er vi nødt til at tage afsæt i de forskelle, der er i arbejdslivet, skriver Torben Poulsen.<br>
For at behandle alle lige er vi nødt til at tage afsæt i de forskelle, der er i arbejdslivet, skriver Torben Poulsen.
Foto: pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Poulsen
Hovedkasserer i Dansk Metal og medlem af regeringens og Dansk Folkepartis Seniortænketank

I takt med at pensionsalderen stiger, og efterlønnen forsvinder, vokser behovet for at udvikle en fremtidssikret værdig tilbagetrækningsordning.

En ordning for lønmodtagere, der er for psykisk eller fysisk svage til at arbejde, men for raske til førtidspension. En sådan ordning skal være rettighedsbaseret og være betinget af et a-kassemedlemskab.

Som pensionssystemet er indrettet i dag, er pensionsalderen ens for alle. Er du født i 2018, kan du som udgangspunkt gå på pension som 77-årig, uanset om du er advokat eller klejnsmed.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det kan man naturligvis mene en masse om, men faktum er, at det netop er disse lighedsprincipper, der har sikret stor opbakning til det danske velfærdssamfund. Det må vi ikke tage for givet.

Men for at behandle alle lige er vi nødt til som samfund at tage afsæt i de forskelle, der er i arbejdslivet og i den måde, aldring slår igennem på individuelt.

Vi skal lave en ordning for tidligere tilbagetrækning baseret på objektive kriterier for lønmodtagere, som er ude af stand til at arbejde til pensionsalderen.

Torben Poulsen
Hovedkasserer i Dansk Metal og medlem af regeringens og Dansk Folkepartis Seniortænketank

Ingen redningsbillet for svage seniorer
For selvom alle i princippet har ret til folkepension, er det langtfra alle, der har lige muligheder for at få en lang og værdig alderdom.

Al forskning viser, at der er stor forskel i levetid afhængigt af uddannelse: Ufaglærte lever kortere end faglærte, og faglærte lever kortere end akademikere. Også når man korrigerer for de såkaldte KRAM-faktorer (kost, rygning, alkohol og motion). Og ulighederne, ja, de bliver kun større, i takt med at pensionsalderen stiger.

Med tilbagetrækningsreformen i 2011 blev det nemlig ikke alene besluttet at hæve pensionsalderen, men også de facto at afskaffe efterlønsordningen. En ordning, der ellers har fungeret som redningsbillet for rigtig mange svage seniorer.

Mennesker, der nu i stedet må øge deres forbrug af smertestillende piller eller indstille sig på at tilbringe de sidste år frem til pensionsalderen på midlertidig offentlig forsørgelse – i bedste fald kan de være ’heldige’ at få tilkendt en seniorførtidspension.

Brug Norge og Sverige som inspiration
Men helt ærligt, er det virkelig en rimelig behandling af de mennesker, der gennem et langt arbejdsliv har knoklet for Danmark og dansk økonomi, og som nu er så svage, at de ikke kan arbejde?

Det mener jeg i hvert fald ikke. Og derfor mener jeg også, at vi som samfund skal gøre vores for at løse de uligheder, der lige nu er i vores pensionssystem.

Der er ingen tvivl om, at vi skal investere i et bedre arbejdsmiljø og forbedre mulighederne for efter- og videreuddannelse.

Det har man gjort i Sverige og Norge i mange år, og ikke overraskende er begge lande også bedre til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet, end vi er i Danmark. Det skal vi lade os inspirere af, og lige nu diskuterer vi da også forskellige initiativer i Seniortænketanken, som regeringen og Dansk Folkeparti har nedsat.

Sikkerhedsnettet skal syes til
Men vi bliver nødt til at gøre mere end det.

Vi skal lave en ordning for tidligere tilbagetrækning baseret på objektive kriterier for lønmodtagere, som er ude af stand til at arbejde til pensionsalderen.

Jeg anerkender, at det er vanskeligt at lave en ny tilbagetrækningsordning, og der er derfor behov for at diskutere formuleringer og kriterier.

Men vigtigst af alt er dog, at vi faktisk begynder at diskutere og finder svar på de uligheder, vi lige nu har i vores pensionssystem.

Sikkerhedsnettet skal syes til, hvis vi skal undgå, at hårdtarbejdende danskere skal falde igennem i de kommende år og på fremtidens arbejdsmarked.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Poulsen

Direktør, Sydporten P/S, formand, Danmarks beskæftigelsesråd, forbundsrådgiver, Dansk Metal
maskinarbejder

0:000:00