Danskerne: Corydons sms var ikke i orden

MÅLING: Det var slet ikke i orden, da finansministeren med en sms forsøgte at presse stewardesserne i SAS til at sige ja til ledelsens krav om at gå ned i løn. Det mener et klart flertal af vælgerne. Kun S-vælgerne godkender Corydons sms.
Foto: Lars Bertelsen
Jørgen Skadhede

Finansminister Bjarne Corydon (S) skulle have holdt fingrene væk fra både sin telefon og lønforhandlingerne i SAS. Det mener et flertal af vælgerne ifølge en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Seks ud af ti vælgere finder det slet ikke i orden, at finansministeren med en omstridt sms til kabinepersonalets forhandler Helge Thuesen forsøgte at presse stewardesserne i SAS til at sige ja til SAS-ledelsens spareplan under de afsluttende forhandlinger.

Spareplanen skulle redde flyselskabet fra en truende konkurs, men den betød også, at personalet skulle acceptere både en massiv lønnedgang og en længere arbejdsuge.

Hver tredje vælger mener dog, at det var i orden, at Bjarne Corydon (S) sendte sms'en, da den danske stat ejer 14 procent af aktierne i SAS. Dermed var skatteydernes penge også på spil.

Fakta
Det skrev Corydon

Kære Helge. Vil du ringe til mig hurtigst muligt. Det er helt afgørende for selskabets overlevelse, at det danske personale nu følger alle andre i SAS. Ellers er risikoen for et sammenbrud stadig helt overhængende.

Det vil være tragisk - ikke mindst i lyset af hvad vi fra dansk side har gjort for overhovedet at skabe denne mulighed i samarbejde med de andre stater og meget skeptiske banker. MVH Bjarne Corydon.

Alligevel har Bjarne Corydon fået hug for sin fremfærd af både fagforeninger og fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti på Christiansborg. De mener, at Bjarne Corydon underminerer den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter og ikke politikerne, der forhandler løn og overenskomster.

Underminerer den danske model
"Finansministeren lægger et utidigt pres på kabinepersonalets forhandlere, så man i virkeligheden ikke længere har en almindelig forhandling mellem en arbejdsgiver og firmaets personale. Staten er godt nok medaktionær, men ikke hvilken som helst aktionær. Det underminerer grundideen i den danske model, som socialdemokraterne ellers plejer at hylde i festtaler," siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

De ansatte i SAS har fået en forsmag på, hvordan man fra statens og regeringens side vil blande sig i overenskomsterne på det offentlige område. Det næste sted, hvor det kommer til at ske, bliver med skolelærernes overenskomst. Derfra vil det brede sig til resten af den offentlige sektor.

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Partiformand

Han mener, at regeringen er i gang med et nøje orkestreret opgør med de offentligt ansatte, hvor man vil bøje den danske model ganske meget.

"De ansatte i SAS har fået en forsmag på, hvordan man fra statens og regeringens side vil blande sig i overenskomsterne på det offentlige område. Det næste sted, hvor det kommer til at ske, bliver med skolelærernes overenskomst. Derfra vil det brede sig til resten af den offentlige sektor," siger Kristian Thulesen Dahl.

Også hos fagforbundet FTF, der repræsenterer over 300.000 offentligt ansatte, mener man, at finansministeren trådte over grænsen med sin sms. Og man frygter en tendens.

"Der er kommet en kedelig tendens med at blande sig i forhandlinger på arbejdsmarkedet. Nu ser vi det også med folkeskolen. Det er en uskik, fordi den danske aftalemodel har sikret stabilitet på arbejdsmarkedet med meget få konflikter. Sms'en er udtryk for, at regeringen ikke stolede på, at fagbevægelen ville handle ansvarligt," siger Bente Sorgenfrey, formand for fagforbundet FTF.

Corydon afviser kritikken
Finansministeren selv er dog helt uenig i kritikken. Og han har faktisk opbakning blandt sine egne vælgere. Som det eneste parti godkender et lille flertal af S-vælgerne Corydons sms.

"Jeg blandede mig ikke i overenskomstforhandlingerne. Jeg ville blot give en fuldstændig klar oplysning om realiteterne og situationens alvor til kabinepersonalet, så de ikke forventede, at SAS endnu engang ville blive reddet på målstregen med en pose penge. Jeg så det som min pligt som finansminister, og i øvrigt også som socialdemokrat, at kæmpe for at bevare danske arbejdspladser og for, at vi også fremover har et stærkt skandinavisk luftfartsselskab," siger Bjarne Corydon.

Dansk Folkeparti har kaldt ham i samråd om sagen, men Bjarne Corydon kan sove helt roligt om natten, da både Venstre og Konservative har udtrykt forståelse for finansministerens indblanding.

"Kabinepersonalet kunne jo bare vælge at ignorere Bjarne Corydon. Der var jo ikke nogen trussel om sanktioner, hvis de ikke gik med til aftalen. SAS ledelse gjorde det også krystalklart inden forhandlingerne, at alternativet til en aftale ville være, at SAS gik konkurs. Så der kom ikke et yderligere pres på personalet med den SMS," sagde erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K) til Berlingske kort efter forhandlingerne.

Sms'en gjorde ingen forskel
Hos fagforbundet FTF fastholder formanden, at finansministeren gik over stregen med sin sms. Bente Sorgenfrey var selv til stede under forhandlingerne. Hun påpeger dog, at ministerens pres ikke gjorde nogen forskel, da man faktisk havde sagt ja til spareplanen, da sms'en tikkede ind.

"Det var unødig indblanding og meget overilet af finansministeren at sende sådan en sms. Der er kontakt mellem fagbevægelsen og ministre i forskellige pressede situationer, men her gavnede det ikke forhandlingsforløbet. Man var lige nået til enighed, og så hidsede det folk op med sådan en besked," siger Bente Sorgenfrey.

"Selvfølgelig har han en interesse i sagen i forhold til skatteydernes penge. Men han må acceptere, at her er det altså de faglige organisationer og arbejdsgiverne, der forhandler. Og de ansattes forhandlere var udemærkede klar over, at det handlede om langt mere end deres egne lønvilkår. De har taget et stort ansvar med den aftale, selvom den gør rigtig ondt på deres medlemmer," siger Bente Sorgenfrey.

Sådan har vi spurgt:

"Under forhandlingerne om en stor lønnedgang i SAS mellem ledelsen og fagforeningerne sendte finansminister Bjarne Corydon (S) en sms til stewardessernes forhandler. Finansministeren skrev, at stewardesserne burde sige ja til at gå ned i løn for at redde SAS. Hvad mener du om den sag?"

-Det var helt i orden, at finansministeren sendte den sms, da staten er aktionær i SAS
-Det var slet ikke i orden med den sms, da lønforhandlinger kun er en sag mellem ledelsen og fagforeningen
-Ved ikke 

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdHBoa0hhSlhxX1F2MlhLSW5vYUYxdnc&transpose=0&headers=0&range=A2%3AB7&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","italic":false,"fontSize":"12"},"legendTextStyle":{"color":"#222","fontSize":"12"},"animation":{"duration":500},"backgroundColor":{"fill":"#FFFFFF"},"colors":["#3366cc","#dc3912","#FF9900","#109618","#990099","#0099C6","#DD4477","#66AA00","#B82E2E","#316395","#994499","#22AA99","#AAAA11","#6633CC","#E67300","#8B0707","#651067","#329262","#5574A6","#3B3EAC","#B77322","#16D620","#B91383","#F4359E","#9C5935","#A9C413","#2A778D","#668D1C","#BEA413","#0C5922","#743411"],"width":450,"is3D":true,"pieSliceText":"value","hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"maxAlternations":1,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"pieHole":0,"booleanRole":"certainty","title":"","height":371,"legend":"left","useFirstColumnAsDomain":true,"pieSliceTextStyle":{"color":"#efefef"},"tooltip":{}},"state":{},"view":{},"chartType":"PieChart","chartName":"Diagram1"} </script>

Svar i procent fordelt på partier og hhv. rød eller blå blok:

 EL SFS R V K DF LA Rød Blok Blå Blok
Helt i orden 15,423,150,538,731,935,723,742,936,931,2
Slet ikke i orden78,566,741,151,658,950,073,157,154,661,6
Ved ikke6,210,38,49,79,214,33,20,08,57,1

Målingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 29/11-4/12 blandt 1169 repræsentativt udvalgte danskere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00