Danskerne dumper aktivering

AKTIVERING: Næsten fire ud af fem danskere mener, at kvaliteten i aktiveringen af ledige er for dårlig, viser en ny meningsmåling. Både ekspert fra AE-Rådet og LO ser det som udtryk for manglende kvalitet i omskolingen og opkvalificeringen af de ledige, men kritikken er skudt over mål, lyder det fra KL.
Et stort flertal af danskerne synes, at kommunernes aktivering er dårlig.
Et stort flertal af danskerne synes, at kommunernes aktivering er dårlig.Foto: colourbox.com
Det er nu over et år siden, at kommunerne overtog ansvaret for aktivering af ledige, men i en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget, dumper et stort flertal kommunernes indsats. Målingen viser, at 78 procent af danskerne synes, at aktiveringen er de ledige er dårlig, 16 procent er i tvivl, mens 6 procent mener, at den er god.

Det kommer bag på senioranalytiker i AE-Rådet Jes Vilhelmsen, som finder det meget bekymrende, hvis tallene afspejler, at aktiveringen ikke hjælper de ledige i job.

"Helt grundlæggende er det et problem, at kommunerne har overtaget aktiverings-indsatsen, fordi refusions-modellen tvinger kommunerne til at lave discount-aktivering, i og med at de får samme refusion uanset aktiveringens kvalitet," siger han.

Jes Vilhelmsen tilføjer, at en stor del af problemet består i, at den aktive arbejdsmarkedspolitik er designet til lav ledighed. Han mener, at kommunerne har valgt at skære i uddannelsesaktiveringen på et meget uheldigt tidspunkt, fordi de mange langtidsledige gør behovet for opkvalificering eller omskoling endnu større.

Derudover påpeger han, at kommunernes overtagelse af den aktive beskæftigelsesindsats betyder, at den kommer til at indgå i konkurrence med udgifter til skoler, ældrepleje og andre kommunale ansvarsområder. Det forøger ifølge Jes Vilhelmsen risikoen for, at indsatsen for de ledige nedprioriteres.

De aktiverede skal lave huse af spaghetti og skumfiduser eller sidde ved en computer i flere uger og skrive jobansøgninger. Det har ikke noget med virkeligheden at gøre, hvis det, man vil, er at bringe disse personer tilbage på arbejdsmarkedet.

Lizette Risgaard
Næstformand, LO

LO: Aktivering er elendig
I LO er man heller ikke imponerede over kommunernes indsats på aktiveringsområdet over det seneste år. Næstformand Lizette Risgaard er dog ikke  overrasket over tallene.

"Meningsmålingen ligger helt i tråd med det indtryk, vi selv har. Den aktivering, som udbydes, er mildest talt elendig. Det viser, at der i den grad er behov for at kigge på kvaliteten af den aktivering, som tilbydes," siger hun.

Lizette Risgaard mener ikke, at aktiveringen har det fornødne jobperspektiv. LO opfordrer derfor til, at der sættes mere fokus på opkvalificering og omskoling, som kan føre de ledige tilbage i job.

"De aktiverede skal lave huse af spaghetti og skumfiduser eller sidde ved en computer i flere uger og skrive jobansøgninger. Det har ikke noget med virkeligheden at gøre, hvis det, man vil, er at bringe disse personer tilbage på arbejdsmarkedet," siger hun og fastslår, at det handler om at hæve kvaliteten i aktiveringen.

LO mener ligeledes, at der er behov for en ændring af reglerne for uddannelse af de aktiverede.

KL: Vi har et imageproblem
Formand for arbejdsmarkedsudvalget i KL, Erik Nielsen (S), er enig i, at der er behov for opkvalificering, omskoling og uddannelse til de ledige, men han er langtfra enig i, at den hidtidige indsats ikke har været god nok. Kritikken fra LO er "skudt over mål", og der er gjort en stor indsats på aktiveringsområdet det seneste år, mener KL.

"Problemet er, at når ledigheden stiger så meget, som den gør, er det svært at tilbagevise, at en lang række mennesker ikke får det tilbud, de gerne vil have, fordi vi har en eksplosiv udvikling," siger han og forklarer, at den stigende ledighed gør det nemt for LO at pege fingre ad kommunerne.

Erik Nielsen erkender, at de mange historier i medierne om kommunernes aktiveringsindsats har haft en negativ indvirkning på danskernes syn på aktiveringen, og at kommunerne derfor har fået et "imageproblem". Han mener dog, at mediernes billede på nogle punkter har været for negativt.

KL vil rette op på indsatsen
Fra KL's side vil man forsøge at rette op de steder i aktiveringsindsatsen, hvor det har haltet i det seneste år. Erik Nielsen fastslår, at det er vigtigt, at folk føler sig ordentligt behandlet i jobcentrene, og at medarbejderne udviser respekt over for de lediges situation. Til gengæld skal de ledige i højere grad indstille sig på at acceptere, at myndighederne er bundet af regler, som kan virke kontrollerende.

"Respekten for myndighedsudøvelse i Danmark er ikke særlig stor. Og det er den anden del af det, men det betyder selvfølgelig ikke, at man skal være ydmyg, når man kommer, men hvis ens forventninger ikke kan blive opfyldt, så er man nødt til at respektere, at det ikke kan lade sig gøre," siger han.

Støjberg vil lave aktiveringstjek
Trods gentagne henvendelser har det ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V). Hun har dog for nyligt fastslået, at aktiveringsindsatsen vil blive kigget efter i sømmene.

"Jeg har talt med ledige, der siger, at de gang på gang har været på jobsøgningskurser, og jeg skal svare på spørgsmål om, hvorfor en ledig ender i virksomhedspraktik på et bordel. Det er alt sammen historier, man kan undre sig over, og jeg vil derfor nu se nærmere på aktiveringsindsatsen i kommunerne," skriver beskæftigelsesminister Inger Støjberg i en pressemeddelelse.

Handlingsplanen har tre formål. Den skal sikre en bedre aktiv indsats til borgerne, en mere hensigtsmæssig brug af pengene i den aktive beskæftigelsesindsats og en stærkere formidling af best practice på tværs af kommunerne.

Dokumentation

Spørgsmål:

Hvordan bedømmer du kvaliteten af kommunernes aktivering af ledige?

 

  Total
God
 6,1
Dårlig
 77,9
 Ved ikke  15,9

 

 



 

 

Resultaterne er blevet indsamlet i perioden fra den 19/8 til 24/8.

Antal adspurgte: 1005


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

0:000:00