Danskerne vil skære i unges kontanthjælp

MÅLING: Kontanthjælpen skal sættes ned for velfungerende unge under 30 år. Det mener et flertal af danskerne, viser ny måling. R og K jubler over opbakning, mens Enhedslisten frygter nye fattigdomsydelser.
Det skal være slut med at ligge på sofaen for unge, mens de kan indkassere 10.300 kr. i kontanthjælp. Derfor skal kontanthjælpen sættes ned for at få flere i uddannelse eller arbejde, mener et flertal af danskerne.
Det skal være slut med at ligge på sofaen for unge, mens de kan indkassere 10.300 kr. i kontanthjælp. Derfor skal kontanthjælpen sættes ned for at få flere i uddannelse eller arbejde, mener et flertal af danskerne.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Det skal være slut med, at unge, velfungerende danskere under 30 år uden videre kan hæve sin fulde kontanthjælp hver måned. I stedet skal kontanthjælpen sættes ned for at lokke flere unge i arbejde eller uddannelse.

Det mener et flertal på 56,6 procent af danskerne ifølge en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget | Social og forebyggelse. 31,4 procent ønsker ikke at skære kontanthjælpen for unge, mens 12 procent har svaret 'ved ikke'.

Danskernes sult på reformer af unges kontanthjælp vækker begejstring hos De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.

"Målingen bekræfter opbakningen til, at det er urimeligt, at unge får fuld kontanthjælp, hvis de er arbejdsmarkedsparate og vælger hængekøjen i stedet for uddannelse eller jobsøgning. Det er bestemt ikke urealistisk, at lavere kontanthjælp til arbejdsparate unge bliver en del af kontanthjælpsreformen," siger han.

Han mener, at det giver en "skævvredet incitamentsstruktur", når det kan betale sig at være på kontanthjælp frem for at tage en uddannelse. 

I dag modtager en kontanthjælpsmodtager uden børn godt 10.300 kr. om måneden fra staten.

EL: Nye fattigdomsydelser
Christian Juhl, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, tror målingen skyldes, at danskerne "er blevet så kriseberedte, at de er klar til at acceptere det meste."

"Det er helt vanvittigt. Vi har lige kasseret fattigdomsydelserne, hvorfor skulle vi så lave nogle nye? Det vil skabe træghed, fordi det vil gøre endnu flere marginaliseret og gøre deres vej til arbejdsmarkedet endnu længere," siger han.

Han mener ikke, sammenligningen med en SU-modtager er "retfærdig", fordi en SU-modtager ofte har en indkomst, der svarer til kontanthjælp på grund af deres mulighed for at arbejde og få SU-lån.

Nadeem Farooq lover, at regeringen "vil gøre alt for at minimere risikoen for, at folk i gruppen unødigt bliver ramt."  

"Udgangspunktet bliver ikke at tage kontanthjælpen med det samme, men først give folk tilbud om f.eks. uddannelse," siger han.

K: Glædelig opbakning
De Konservatives arbejdsmarkedsordfører, Mai Henriksen, glæder sig over "den store opbakning" til at skære i unges kontanthjælp.

"Man bliver ellers sjældent belønnet for at ville skære i sociale ydelser, hvilket ikke har fordret mod til at tage de rigtige løsninger," siger hun og slår fast, at lavere kontanthjælp længe har været en konservativ mærkesag:

"Vi vil omfordele til dem, der har behovet. Kontanthjælpsniveauet skal ned på SU-niveau. Det er mærkeligt, at det er mere attraktivt at være på kontanthjælp end at få en uddannelse."

Afhængig af den samlede pakke fra regeringen i forhold til en reform af kontanthjælpen er De Konservative klar til at støtte op om regeringen, hvis den ender med at foreslå en lavere kontanthjælpen til de unge.

Hun holder fast i, at kontanthjælpen til dem, der ikke er arbejdsmarkedsparate, "nogenlunde" skal ligge på det nuværende niveau, dvs. 10.300 kr. - "Men vi er også klar til at kigge på denne ydelses størrelse," pointerer hun.

Socialrådgivere uden svar
Diskussionen om unges kontanthjælp brød for alvor ud i fuldt flor, efter at formanden for Socialrådgiverne, Bettina Post, for et par uger siden offentligt udtalte, at hun ikke vil "slås" for, at velfungernede unge får fuld kontanthjælp.

Fakta

Unge kontanthjælpsmodtagere:

- Tæt på 130.000 danskere er på kontanthjælp. Regeringen er på vej med en reform, der skal få dem ind på arbejdspladserne. 

- Der er næsten 6.000 arbejdsmarkedsparate unge i aldersgruppen 25-29 år, som kan blive ramt af forslaget om lavere ydelse.


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Målingen bekræfter opbakningen til, at det er urimeligt, at unge får fuld kontanthjælp, hvis de er arbejdsmarkedsparate og vælger hængekøjen i stedet for uddannelse eller jobsøgning.

Nadeem Farooq (R)
Arbejdsmarkedsordfører

Dagen efter trak Bettina Post udmeldingen tilbage, fordi hun blandt andet følte sig "misforstået i dele af pressen." 

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) havde forinden grebet muligheden og kaldt Bettina Posts udmelding for "en nødvendig diskussion af, hvordan vi sikrer, at der også er et økonomisk incitament til at gå i gang med en uddannelse."

Fakta

Sådan har vi spurgt:

I dag får en kontanthjælpsmodtager, der er over 25 år og ikke har børn, godt 10.300 kr. om måneden før skat. Det er blevet foreslået, at sænke kontanthjælpen til velfungerende unge under 30 år, så kontanthjælpen til denne gruppe fremover bliver på 5.662 kr. om måneden før skat (svarende til SU).

Er du enig eller uenig i, at kontanthjælpen bør sænkes til denne gruppe unge under 30 år?

Resultat: 

Enig: 56,6 procent
Uenig: 31,4 pocent
Ved ikke: 12 procent

Respondenter: 1.232 reræsentativt udvalgte personer, der er blevet spurgt af A&B Ananlyse. 

Emnet er ømtåleligt for Socialrådgiverforeningen. Og foreningen har ifølge Bettina Post "endnu ikke drøftet spøgsmålet om unges kontanthjælp indgående", og derfor træffer man først endelig beslutning om sit standpunkt på hovedbestyrelsesmødet d. 21. og 22. maj.

Kan ramme skævt
Formanden for Socialcheferne, Ole Pass, ser målingen som et udtryk for, at danskerne generelt ønsker en harmonisering mellem kontanthjælpen og uddannelsesstøtten - "Og det kan være meget fornuftigt," siger han

Men han frygter, at en sænkning af kontanthjælpen for unge vil ramme skævt. 

"Langt de fleste unge vil gerne i arbejde uanset kontanthjælpssatsen. Man vil straffe unge unødigt, der i har været igennem uddannelsessystemet, og som ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet," siger han og forsætter:

"Omvendt falder nogen for fristelsen og bliver hjemme, fordi deres forsørgelse på kontanthjælp er højere end f.eks. SU. Men jeg har svært ved at se, hvordan man kan tilgodese begge grupper."

Han frygter, at lavere kontanthjælp til unge kan være en social bagside, fordi forsørgelsesgrundlaget allerede er lavt for studerende. Derfor ser han det som nødvendigt, at kontanthjælpsmodtagere også kan tjene penge ved side af.

Det forventes, at regeringen først kommer med sit udspil til en kontanthjælpsreform efter sommerferien. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00