Desperate kommuner søger mod udlandet i jagten på flere hænder til ældreplejen

Manglen på hænder i ældreplejen er så stor, at flere af landets kommuner nu begynder at rekruttere målrettet i Europa. 

Faglærte udlændinge har hidtil været mest brug i den private sektor som landbrug, byggeriet og service. Nu går også landets kommuner efter faglært arbejdskraft i Europa til ældreplejen.
Faglærte udlændinge har hidtil været mest brug i den private sektor som landbrug, byggeriet og service. Nu går også landets kommuner efter faglært arbejdskraft i Europa til ældreplejen.Foto: Colourbox
Rikke Brøndum

Det er ikke længere kun landbruget og byggebranchen, der ser til udlandet for at få fag- og ufaglært arbejdskraft.

Den akutte mangel på hænder i ældreplejen, hvor 40 procent af stillingerne på landsplan ikke kan besættes, får nu kommunerne til at se samme vej.

Sådan lyder det fra Work in Denmark, som er et statsligt rekrutteringsbureau under Beskæftigelsesministeriet for udenlandsk arbejdskraft samt en række kommuner.

Siden januar har bureauet haft mulighed for at rekruttere faglærte til Danmark inden for områder med mangel på arbejdskraft, og her er social- og sundhedsassistenter højt på listen. Hidtil har det ellers kun haft lov til at hente højtuddannede hertil. 

Læs også

"Vi oplever stor interesse fra kommunerne for at få udenlandsk arbejdskraft til ældreplejen. Vi hjælper med at informere om processen og få jobopslagene ud i de forskellige landes nationale jobportaler," siger direktør Berit Findstrup Madsen. 

Ifølge Work in Denmark er det afgørende, at kommunerne vil bruge tilstrækkeligt med ressourcer, hvis rekrutteringen skal blive en succes.

"Det er ikke blot at ansætte en kandidat. Det kræver en plan for blandt andet sprogundervisning, opkvalificering og autorisationer," siger Berit Findstrup Madsen.

Lolland og Herning kommuner er som nogle af de første ved at hente udlændinge fra blandt andet Spanien, Italien, Ungarn, Tyskland og Storbritannien hertil. På Lolland betaler kommunen først for flybilletter og ophold og dernæst for tre måneders online sprogundervisning i hjemlandet, hvis de takker ja til jobbet. I Herning bliver de ansat som ufaglærte sosu-assister fra første dag.

"Vi kommer til at mangle 700 personer ekstra om få år, og løsningen med at få flere på fuld tid, som alle taler om, er bare ikke nok. Efterspørgslen er der ikke," siger afdelingschef Anne Ramsgaard i Social- Sundheds og Beskæftigelsesforvaltningen i Herning, der også er i gang med at rekruttere herboende udlændinge fra blandt andet Holland og Thailand.

Hvor det normalt er lønnen, der er trækplaster for eksempelvis udenlandske håndværkere og landbrugsmedarbejdere, er det på sosu-området de gode arbejdsvilkår og ordnede forhold. I mange EU-lande er arbejdstiden langt højere end i Danmark, lyder det fra Work in Denmark. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00