Dødsfald: Fhv. rektor, formand og fagforeningsforkæmper Søren Nehm Brogård (94)

Den tidligere rektor på Aurehøj Gymnasium og formand for Gymnasieskolernes Lærerforening Søren Nehm Brogård sætter i en alder af 94 år det sidste punktum for et livs kamp og passion dedikeret til ungdommens uddannelse og læreres rettigheder og faglige fællesskab.

Ghita Nidam Møller

Lærerpassionen har summet i blodet fra barnsben for Søren Nehm Brogård, der voksede op i en lærerfamilie i Slagelse. Den ild til læring fulgte ham gennem livet fra skolebænken til tavlen i klasseværelset og helt til rektorstolen og det politiske forhandlingsbord om lærernes rettigheder.

Nu har i en alder af 94 år taget afsked med sit livs sidste efterår og for alvor overladt lærergerningen og de politiske konflikter til nutidens akademiske frontfigurer. Det fremgår af danskefilm.dk's mindebog.

Søren Nehm Brogård kastede sig ud i uddannelsessystemet og blev udannet cand.mag. i fysik, matematik, kemi og astronomi ved Københavns Universitet i 1951. Dernæst fulgte han i lærerfamiliens spor og stiftede sit første bekendtskab med et år på lærergangene på Aurehøj Gymnasium.

I 1952 tog han videre til Rungsted Statsskole til Statens Kursus til Studentereksamen. Her arbejdede Søren Brogård frem til 1959 som adjunkt, hvorefter han blev ansat som adjunkt på Falkonergårdens Gymnasium. Han steg her i graderne og blev lektor i 1966.

Søren Nehm Brogård drog derferfet videre og arbejdede som lektor på Birkerød Statsskole frem til, at han i 1975 vendte tilbage til Aurehøj Gymnasium som rektor. Han bestred rektorposten de næste 18 år indtil han trak sig tilbage i 1993. I løbet af sin tid her medvirkede han blandt andet i eksamensscenen i filmen "Den kroniske uskyld", som blev optaget på Aurehøj Gymnasium.

Han havde sideløbende flere kollegiale tillidsposter, som blandt andet formand for Gymnasieskolernes Lærerforening i perioden 1964 til 1972.

Han kom fra overenskomstgruppen Yngre Magistre og formåede i 1969 at samle de fem stridende gymnasielærerorganisationer og fik som forhandlingsleder under akademikerkonflikten sikret gymnasielærernes overenskomstsystem.

Søren Nehm Brogård var i det hele taget en frontløber til at samle fagfæller som en af arkitekterne bag oprettelsen af Akademikernes Centralorganisation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00