Blå partier kræver nye forhandlinger om udenlandsk arbejdskraft

Efter statsminister Mette Frederiksen har åbnet døren for en regering over midten, opfordrer de blå partier nu hendes regering til at genåbne forhandlingerne om beløbsordningen, der stadig ikke har flertal. 

Finansordfører for Venstre, Troels Lund Poulsen, vil sammen med Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige have nye forhandlinger om beløbsordningen på baggrund af statsminister Mette Frederiksens åbning for et bredere samarbejde.  
Finansordfører for Venstre, Troels Lund Poulsen, vil sammen med Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige have nye forhandlinger om beløbsordningen på baggrund af statsminister Mette Frederiksens åbning for et bredere samarbejde.   Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Hvis regeringen mener det alvorligt med et bredt samarbejde, må den sætte handling bag ord og genåbne sin aftale om den såkaldte beløbsordning, der fortsat ikke har flertal i Folketinget.  

Sådan lyder opfordringen til finansminister Nicolai Wammen fra de fire blå partier, der i januar stod udenfor aftalen om udenlandsk arbejdskraft, som regeringen indgik med SF, Radikale og Kristendemokraterne.  

”Vi har længe forsøgt at få regeringen til at fortsætte de her forhandlinger. Når Mette Frederiksen nu har betonet vigtigheden af det brede samarbejde, så vil vi da gerne tage hende på ordet. Nu er der en anledning til at vise, at man også gerne vil nærme sig det udgangspunkt, vi har haft," siger finansordfører for Venstre, Troels Lund Poulsen.

Læs også

Trods rekordstor mangel står forslag stille

Siden januar har det stået klart, at hverken regeringen eller de blå partier har flertal for deres forslag til at sænke beløbsordningen. Det på trods af gentagne opfordringer fra erhvervslivet til at finde fælles fodslag til gavn for dansk økonomi, der fortsat tørster efter flere kvalificerede hænder. De seneste tal fra april viser, at ledigheden nu er den laveste i næsten 50 år.

Og manglen har ikke udsigt til at blive mindre i hverken den offentlige eller private sektor.

Onsdag eftermiddag er både regeringens lovforslag og de blå partiers beslutningsforslag om beløbsordningen blevet stemt ned.

Det er særligt spørgsmålet om, hvorvidt beløbsgrænsen skal sættes ned til 375.000 eller til 360.000 kroner om året, samt om det skal være permanent eller midlertidigt, der skiller de to blokke.

Her er forskellene på de to blokkes forslag

Regeringen vil: 

Sænke beløbsgrænsen til 375.000 kr. i en afgrænset periode på to år fra 1. juli
2022 og til 1. juli 2024. Opholds- og arbejdstilladelser opnået efter ordningen kan have en varighed på 5 år.

Nye opholdstilladelser er betinget af den aktuelle mangel på arbejdskraft. Det indebærer, at der ikke kan meddeles nye opholdstilladelser, såfremt de seneste tre måneders sæsonkorrigerede bruttoledighed i gennemsnit overstiger 3,75 pct.

Virksomheden skal ved ansøgningen erklære, at stillingerne har været
slået op på Jobnet i mindst to uger.

Læs hele lovforslaget her

De blå partier vil:

Sænke beløbsgrænsen til 360.000 kroner om året permanent. 

Afgrænse den til kun af gælde de lande, som Danmark har mest samhandel og visum-samarbejde med. Det betyder blandt andet, at medarbejdere fra flere lande i Mellemøsten og Nordafrika ikke kan bruge ordningen. 

Læs hele beslutningsforslaget her.

”Regeringen har et forslag, som vi ikke mener vil gøre nogen forskel for i den virkelige verden, fordi den er midlertidig og har nogle ekstra begrænsninger, blandt andet med ledighedsprocenter og andre ting. Det har vi også hørt fra DI og Dansk Erhverv. Det er et slag i luften, måske fordi regeringen godt ved, at det er et ømtåleligt emne i fagbevægelsen," siger Troels Lund Poulsen. 

Men S har jo været før været imod at sænke beløbsgrænsen. Så de har vel rykket sig? 

”Det mener jeg ikke, når forslaget reelt ikke vil gøre nogen forskel. Så hvis hun vil lytte mere til de borgerlige, er chancen der nu."

I afviste Mette Frederiksens melding om en bred regering for få dage siden. Handler det her mere om, at I har været sent ude og nu bare vil jeres forslag igennem?

”Det er rigtigt, at parlamentarisk kan vi ikke gøre noget. Vores budskab er bare, at vi bør sætte os ned inden sommerferien og få lavet den brede politiske aftale. Det er muligt, selv om ingen af forslagene bliver vedtaget i dag."

Minister: Fnidder af værste skuffe

I Finansministeriet henviser man til Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad, der afviser, at regeringen ikke har lyttet. Tværtimod er den gået langt i forsøget på at opnå en bred aftale, mener han. 

"Vi har bestræbt os på at få flere partier med – også fra blå blok. Derfor er jeg dybt skuffet over, at de blå partier af parti-taktiske hensyn har stemt nej til forslaget, som netop imødekommer deres ønske om en lavere beløbsgrænse. Det her er Christiansborg-fnidder, når det er værst," siger han i en skriftlig kommentar.

Hos Dansk Industri er viceadministrerende direktør Kim Graugaard dog fortsat ikke tvivl om, at en bred aftale vil være at foretrække.

"Det må være muligt for politikerne at finde en fælles løsning, og derfor vil det være en god ide, hvis finansministeren indkalder til nye forhandlinger og laver et både ambitiøst og bredt forlig om international arbejdskraft," siger han i en kommentar og fortsætter: 

"Vi ser gerne ambitiøse og brede aftaler, men der er ingen grund til at vente på et valg. Man burde med det samme lave en aftale, der kan afhjælpe manglen på arbejdskraft."

Omvendt glæder fagbevægelsen sig over, at begge forslag nu er stemt ned og henviser til, at de er 13 millioner ledige europæere, som har fri adgang til det danske arbejdsmarked.

"Vi står over for de første indikationer på, at opsvinget er ved at klinge af, hvilket betyder, at efterspørgslen efter arbejdskraft langsomt vil blive mindre. På den baggrund er det godt for Danmark, at de nuværende regler omkring import af udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU og EØS fastholdes," siger forbundssekretær Søren Heisel i en pressemeddelelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Fungerende forsvarsminister, MF (V)
student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)