EL til minister: Skal vi lade de syge vente endnu længere på et jobreformfiks?

DEBAT: Forligspartierne bag jobreformerne har siddet på hænderne, imens endnu flere syge er blevet presset ind i ressourceforløb og nægtet adgang til fleksjob og førtidspension, mener Enhedslisten.

Af Victoria Velasquez (EL)
Erhvervsordfører

I tusindvis sidder de syge rundt om i Danmark med ondt i krop og sjæl.

Pint og plaget af årelange ressourceforløb og uværdigt behandlet i et system, som systematisk tilsidesætter den syges behov og lægelige vurderinger.

Vi har kendt deres historier længe, og hvem har ikke hørt om groteske sengepraktikker eller døende.

Den syge lov, som ødelægger deres liv, skal laves om, og det kan kun gå for langsomt.

Derfor er det forfriskende toner fra den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som modsat sin forgænger åbner op for, at der skal gøres noget reelt ved beskæftigelsessystemet.

Det glæder mig, for så kan vi sammen tage fat om problemet.

Forligspartier har siddet på hænderne
I mere end to år har forligspartierne bag den syge lov "evalueret" og siddet på hænderne, alt imens endnu flere syge presses ind i ressourceforløb og nægtes adgang til revalidering, fleksjob og førtidspension.

På åbent samråd om ressourceforløb med beskæftigelsesministeren 28. august kunne vi forstå, at denne evaluering indtil nu blot har været nogle tematiske møder, men uden reelle eller konkrete ideer til, hvordan vi får ryddet op i reformen.

Jeg bliver bekymret, når ministeren endnu ikke har meldt ud, hvad "en kritisk gennemgang" af reformerne betyder, som Enhedslisten sammen med Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre aftalte i forståelsespapiret.

Skal vi blot vente endnu længere tid?

Ventetiden rammer borgerne
For imens vi venter, går det ud over virkelige mennesker døgnet rundt over hele Danmark. Mennesker, der ikke kan få afklaring og i værste fald bliver endnu mere syge af at være i systemet.

Et system, der bruger enorme økonomiske ressourcer på rehabiliteringsmøder, lægekonsulenter og en masse sagsbehandlere, der skal holde alle disse forløb kørende.

Alt sammen over for mennesker, der i virkeligheden burde få ro, så de kunne fokusere på at få det bedre.

Mange af disse er mennesker, som vi ved generelt ikke kommer i ordinært arbejde igen. Det er dumt, og det er ondt. Så pineriet må have en ende.

Nødvendigt at bruge penge på kort sigt
Selvfølgelig vil et sådant løft af mennesker, så de kommer ud af deres fastlåste situation, på kort sigt koste nogle penge, fordi mange af dem, der lige nu holdes hen i systemet, bør visiteres til førtidspension. I længden er det dog ikke meget dyrere, fordi vi sparer omkostningerne til systemet.

Og ærlig talt, så tror jeg på, at vi på et menneskeligt plan vil blive et utroligt meget rigere samfund, når vi viser omsorg, leverer tryghed og passer på hinanden.

Det vil give den enkelte mere livskvalitet og overskud til at bidrage til samfundet igen.

Så velkommen, Peter Hummelgaard, skal vi så komme i gang. Enhedslisten står klar med løsninger.

Forrige artikel Noah: Stop EU's investeringer i klimaødelæggende projekter Noah: Stop EU's investeringer i klimaødelæggende projekter Næste artikel FA: Lav reformer af arbejdsmarkedspoli­tikken trods rekordhøj beskæftigelse FA: Lav reformer af arbejdsmarkedspoli­tikken trods rekordhøj beskæftigelse