Debat

Enhedslisten til SF og S: I jagter de ledige rundt mod bedre vidende

REPLIK: SF og S pisker de svageste ledige rundt i småjob, der ikke tager højde for den enkeltes livssituation. Det sker på baggrund af urealistiske målsætninger, der sættes mod bedre vidende, skriver Gyda Heding (EL).

At få ledige i småjob kan være gavnligt, men småjob skal selvfølgelig være for de ledige, der magter det, skriver Gyda Heding. 
At få ledige i småjob kan være gavnligt, men småjob skal selvfølgelig være for de ledige, der magter det, skriver Gyda Heding. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gyda Heding (EL)
Medlem af beskæftigelsesudvalget

Selvfølgelig skal folk arbejde, når de kan, og hjælpes til at kunne. Men det kræver sociale indsatser og ikke virkelighedsfjerne målsætninger.

Gyda Heding (EL)
Medlem af beskæftigelsesudvalget

Det ærgrer os i Enhedslisten, at Astrid Aller (SF) og Trine Madsen (S) i deres indlæg i Altinget 27. februar hellere vil fortsætte med at piske de svageste ledige i stedet for at hjælpe dem videre i tilværelsen.

De svageste ledige presses. Tilsyneladende har flertallet af politikere en opfattelse af, at hvis bare man koster syge og ledige kontanthjælpsmodtagere rundt, så bliver de nok raske og finder sig et arbejde.

Seneste eksempel fra København er planen ”flere skal med 2”, hvor 20 procent af de 9.800 aktivitetsparate ledige københavnere skal i småjob – det vil sige ordinær beskæftigelse på for eksempel 10-25 timer om ugen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I Enhedslisten er vi som sådan glade for småjob. Og det er langt bedre, end at ledige sendes ud i erhvervspraktik, hvor de ledige skal arbejde gratis. Men småjob skal selvfølgelig være for de ledige, der magter det.

De 9.800 såkaldt aktivitetsparate københavnere udgør de svageste ledige. Fælles for dem er, at deres sagsbehandler har vurderet, at de ikke er jobparate, fordi de har andre problemer end ledighed. Det kan for eksempel være sygdom eller misbrug.

Læs også

Indsats skal målrettes
Det vil være helt fantastisk, hvis det lykkes at få nogle fra denne gruppe i noget, der ligner ordinær beskæftigelse. Men en målsætning på 20 procent er urealistisk og kan føre til, at de ledige piskes ud på et arbejdsmarked, som de ikke er i stand til at begå sig på.

I stedet bør hjælpen til de ledige tage udgangspunkt i den livssituation, den enkelte ledige står i. Hvis vi skal have en beskæftigelsesindsats for mennesker, skal succeskriteriet ikke blindt være at komme i beskæftigelse, men at den enkelte får tryghed gennem et ordentligt forsørgelsesgrundlag.

Beskæftigelsesindsatsens gentagne urealistiske målsætninger er mod bedre vidende og virker som besværgelser, der ikke tager højde for virkelige menneskers situation. Selvfølgelig skal folk arbejde, når de kan, og hjælpes til at kunne. Men det kræver sociale indsatser og ikke virkelighedsfjerne målsætninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00