EUD-udvalget opgiver at nå til enighed om erhvervsskole-anbefalinger

EUD: Der kommer ingen fælles anbefalinger til regeringens kommende erhvervsskolereform fra erhvervsuddannelsesudvalget. Det står klart, efter parterne tirsdag eftermiddag opgav at nå til enighed om anbefalingerne.
Regeringens erhvervsuddannelsesudvalg måtte tirsdag opgive at nå til enighed om deres anbefalinger til den kommende reform af erhvervsuddannelserne.
Regeringens erhvervsuddannelsesudvalg måtte tirsdag opgive at nå til enighed om deres anbefalinger til den kommende reform af erhvervsuddannelserne.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Regeringens erhvervsuddannelsesudvalg (EUD-udvalg) er fortsat dybt splittet om, hvordan fremtidens erhvervsuddannelser skal skrues sammen, og derfor kommer der ingen fælles anbefalinger til regeringens kommende erhvervsskolereform fra udvalgets side.

Det står klart, efter udvalget - der består af DA, LO, KL, Danske Regioner samt embedsmænd fra  Børne- og Undervisningsministeriet og Finansministeriet - tirsdag eftermiddag holdt det sidste møde.

"Udvalget leverede nogle rigtig gode, konkrete anbefalinger til en forstærket uddannelsesgaranti med praktikpladser til regeringen i oktober sidste år, som blev ført videre i en politisk aftale med sidste års finanslov. I anden fase har udvalget haft nogle interessante og konstruktive drøftelser, som dog ikke er mundet ud i konkrete anbefalinger ligesom sidst," udtaler børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) i en pressemeddelelse.

Regeringen fortsætter arbejdet
Udvalget blev nedsat af børne- og undervisningsministeren i august sidste år, og målet var, at deres anbefalinger skulle danne grundlag for den erhvervsskolereform, som regeringen har på programmet til efteråret.

Fakta
Det skulle regeringens erhvervsuddannelsesudvalg se på:

- Hvordan  adgangskrav  på et  dokumenteret, evidensbaseret  og  administrerbart grundlag kan bidrage til at understøtte, at flere unge med de nødvendige forudsætninger kan afslutte en påbegyndt erhvervsuddannelse.

- Hvordan  en  ændring  af  indgange,  grundforløb,  speciale-  og  trindeling  kan fremme  en  i  praksis  mere  effektiv  vej  gennem erhvervsuddannelsessystemet, så unge i gennemsnit er yngre, når de færdiggør en erhvervsuddannelse.

- Hvordan uddannelsernes kvalitet styrkes gennem bedre muligheder for, at eleverne  opnår  højere  faglige  niveauer,  kompetencer  inden  for  innovation  og iværksætteri  samt  studiekompetencer  med  henblik  på eventuel  videreuddannelse i fx erhvervsakademiuddannelser eller professionsbacheloruddannelser.


Kilde: Kommissoriet fra erhvervsuddannelsesudvalget

Men trods en række forhandlingsmøder er parterne fortsat uenige om, hvad der skal til for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Derfor bliver det nu op til børne- og undervisningsministeren selv at udforme det reformudspil, som vil blive præsenteret til efteråret.

"Regeringen vil nu fortsætte sit arbejde for, at de unge og voksne, som ønsker en erhvervsuddannelse, sikres målrettede tilbud af høj kvalitet, så de kan bidrage til Danmarks vækst og velstand. Jeg er glad for, at udvalgets medlemmer fra LO, Danske Regioner, KL og DA har tilkendegivet, at de vil tage konstruktivt imod, at regeringen kommer med et udspil til en reform af erhvervsuddannelserne," udtaler ministeren.

Forklaringen på, at erhvervsuddannelsesudvalget måtte give op, er primært, at kommissoriet havde for snævre rammer og forudfattede sigtelinjer. Når man stiller de forkerte spørgsmål, kan man heller ikke få de rigtige svar.

Henrik Bach Mortensen
Direktør for Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

Skærpede krav til de unge
Det er ikke nogen nyhed, at parterne har været uenige om erhvervsskolernes fremtid, og både DA og LO har flere gange kritiseret kommissoriet for at være for smalt og fastlåst.

"Forklaringen på, at erhvervsuddannelsesudvalget måtte give op, er primært, at kommissoriet havde for snævre rammer og forudfattede sigtelinjer. Når man stiller de forkerte spørgsmål, kan man heller ikke få de rigtige svar. Det ændrer ikke på, at det er ærgerligt for alle, når vi i en så alvorlig situation ikke kan komme videre," udtaler Henrik Bach Mortensen, direktør for DA, i en pressemeddelelse.

Ifølge arbejdsmarkedets parter har det været nødvendigt at inddrage grundskolen i reformarbejdet, og derfor offentliggjorde de i midten af maj deres egne anbefalinger til reformen.

Her blev der blandt andet lagt op til, at de unge som minimum skulle have bestået folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik for at blive optaget på en erhvervsuddannelse. Derudover ville de lave 10. klasse om til et såkaldt erhvervsintroducerende skoleår for de unge, som enten ikke var afklarede, eller som manglede ekstra faglige kompetencer.

Selve grundstrukturen på erhvervsskolerne skulle der dog ikke røres ved, og det blev mødt med både begejstring og kritik fra politikere og erhvervsskoleaktører.

LO håber på fortsat samarbejde
Selvom parterne ikke kunne nå til enighed om de fælles anbefalinger, håber Ejner K. Holst, forbundssekretær hos LO, dog, at regeringen fortsat vil inddrage arbejdsmarkedets parter i det kommende arbejde.

"Det er nødvendigt, at regeringen hurtigt tager fat på at skabe løsninger på disse udfordringer. Og det er afgørende, at regeringen fortsat involverer arbejdsmarkedets parter. Bæredygtige resultater kan kun nås i en dialog, hvor alle parter omkring erhvervsuddannelserne er åbne og bidrager med konstruktive forslag," udtaler han i en pressemeddelelse og påpeger:

"Problemerne er for store til, at nogle af de parter, der har ansvar for erhvervsuddannelserne, låser sig fast på bestemte modeller eller sætter fokus på det, de ikke vil." 

DA: Lyt til os
Også Henrik Bach Mortensen fra DA håber, at parterne fortsat vil blive inddraget i reformarbejdet.

Han mener, at det danske erhvervsuddannelsessystem er "på vej mod et sammenbrud", og derfor er der behov for at gøre noget så hurtigt som muligt, hvis flere unge skal vælge erhvervsskolevejen frem for gymnasiet.

Han henviser også til de anbefalinger, som LO og DA kom med i maj.

"Det er løsninger, der rækker ud over udvalgsarbejdet og bl.a. også inddrager overgangen fra grundskolen til erhvervsuddannelserne. DA anbefaler og forventer, at regeringen i sine kommende overvejelser om en reform af erhvervsuddannelserne inddrager parternes forslag, som de bl.a. er kommet til udtryk i aftalen mellem DA og LO."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00