Debat

FH: Gør investeringer i uddannelse og opkvalificering permanente

DEBAT: Flere arbejdsløse skal bruge ledighedsperioden på kompetenceudvikling. Det vil kræve et grundlæggende skifte i beskæftigelsespolitikken, skriver to af FH's næstformænd.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har lagt op til en decideret opkvalificeringsreform. Det giver god mening, skriver FH-næstformand Ejner K. Holst.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har lagt op til en decideret opkvalificeringsreform. Det giver god mening, skriver FH-næstformand Ejner K. Holst.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ejner K. Holst og Nanna Højlund
Næstformænd i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)

Hverdagen er så småt ved at vende tilbage, og blandt andet genåbnes beskæftigelsesindsatsen nu så småt. Det betyder, at ledige igen skal stå til rådighed og kan få støtte til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Den 1. maj foreslog FH, at man skruer gevaldigt op for uddannelse og opkvalificering til ledige fremadrettet. Gerne med permanente ordninger, og senest har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ligeledes lagt op til en decideret opkvalificeringsreform. Det synes FH giver rigtig god mening. 

For det første, fordi krisen om muligt har gjort behovet endnu større. AE-rådet offentliggjorde den 26. maj en analyse, som viste, at når krisen rammer, er det dem med den korteste uddannelse – særligt ufaglærte – som rammes hårdest.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ufaglærte oplever generelt større udsving og dermed større usikkerhed sammenlignet med resten af arbejdsmarkedet. Samtidigt skaber de efterfølgende opsving ikke så mange job til ufaglærte, som de økonomiske nedture har kostet.

Sådan har det været historisk, og sådan vil det sandsynligvis også være denne gang.

Vi kan ikke straffe ledige til at blive kvalificeret.

Ejner K. Holst og Nanna Højlund, Næstformænd, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)

Nye krav bliver stillet til ansatte
For det andet vil vi også i coronakrisen opleve, at den stigende kompleksitet, digitalisering og hastighed i samfundet fortsat vil stille nye krav til medarbejdernes kompetencer og viden.

Uddannelse og opkvalificering bliver derfor også i stigende grad et vilkår, som i løbet af vores arbejdsliv er noget, der foregår løbende. Vi skal kunne mere.

Og de mennesker, som i en kortere eller længere periode er ledige, kan derfor med fordel bruge en del af den tid på enten at skifte spor i arbejdslivet eller få opdateret deres kompetencer, så de er tidssvarende.

Sidst, men ikke mindst, er det et grundvilkår for den kommende grønne omstilling af vores samfund, at vi har en arbejdsstyrke, som er i stand til at varetage de nye jobfunktioner, som det måtte indebære.

Og dertil bevæger sig væk fra brancher og jobfunktioner, som bliver overflødige – enten fordi jobbet i højere grad bliver automatiseret, eller fordi det er inden for én af de brancher, som bliver udfaset i de kommende år. 

Derfor har vi både nu og i fremtiden behov for en velkvalificeret arbejdsstyrke, som er opkvalificeret til at matche de jobåbninger, som vi har.

Rettigheder og pligter føles ad
Hvordan kan en plan for opkvalificering og uddannelse af ledige så se ud?

Her er det vigtigt, at vi naturligvis ikke skal væk fra præmissen, som vi kender det i dag, om at rettigheder og pligter følges ad for ledige.

Den enkelte har pligt til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet og til at gøre en indsats for at komme i job. En indsats, som både må gælde jobsøgning, men også til at tilegne sig kompetencer, som bringer dem tættere på arbejdsmarkedet.

Såkaldte motivationsfremmende redskaber skal dog aldrig være førstevalg, men bør kun bruges, når der er reel tvivl, om en ledig står til rådighed.

Vi kan ikke straffe ledige til at blive kvalificeret. De skal i stedet have gode vilkår for at tilegne sig nødvendig uddannelse og opkvalificering til gavn for os alle.

Læs også

Bureaukrati står i vejen for uddannelse
Dernæst er det vigtigt, at der er gode muligheder for – og rettigheder til – at udvikle sine kompetencer i opsigelses- og ledighedsperioden.

Mulighederne for uddannelse og opkvalificering af ledige findes i store stræk i dag, men de bør forstærkes og forenkles. Adgang og bureaukrati må ikke stå i vejen for uddannelsesmuligheder for ledige og skal kunne startes fra dag et i ledighedskøen.

Hvorfor skal en murer vente i fem uger på det korte kursus, som vil føre til et job, når det er gennemført? Det giver ingen mening. Det skal være nemt for borgere at forstå, nemt for sagsbehandlere at benytte og nemt for virksomheder at tage del i.

Enklere regler skal så gå hånd i hånd med mere kendskab og vejledning i forhold til muligheder og rettigheder for uddannelse- og opkvalificering af ledige, særligt i forhold til voksne.

Men nye rammer for uddannelse og opkvalificering af ledige er ikke noget, som man gør over en nat. Hvis vi for alvor skal have opkvalificeret flere, skal det være gennem varige ordninger og tilbud, så ledige og sagsbehandlere kan nå at lære dem at kende og have tillid til dem. At løfte arbejdsstyrkens kompetenceniveau er ikke noget, som man gør med et snuptag.

Opret regionale arbejdsmarkedsråd
Regionalt er der naturlige forskelle på arbejdsmarkedet. Sammensætningen af ledige kan være forskellig, ligesom der er forskel på, hvilke virksomheder der ligger hvor i Danmark.

Derfor har vi i Danmark oprettet regionale arbejdsmarkedsråd, hvor arbejdsmarkedets parter er repræsenteret. Rådene skal fremover have endnu mere i fokus, så der både koordineres bedre mellem regionale aktører, men også, så vi kan få den regionale viden og indsigt i spil, som kan være til stor gavn for ledige.

Alt i alt er der en række ting, som vi kan sætte i værk, som skaber en beskæftigelsesindsats, der er en bedre medspiller i forhold til det mål, som vi alle er enige om: At få skabt en velkvalificeret arbejdsstyrke til gavn for virksomhederne og den enkelte.

I en tid, hvor meget er midlertidigt, er det nu, at vi skal lave permanente investeringer i uddannelse og opkvalificering af vores ledige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

0:000:00