Flygtninge-bonus og indslusningsløn er hip som hap for firmaer

TREPART: Regeringens forslag om bonus på 40.000 kroner for at ansætte flygtninge vil for arbejdsgivere svare til en timeløn på 69 kroner. Eller det samme som det tidligere forslag om indslusningsløn.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Nu tager man hul på den del, der handler om løn- og arbejdsvilkår. Og det er der, hvor det begynder at gøre ondt.

Flemming Ibsen
Professor emeritus

Med forslaget om indslusningsløn til flygtninge fik regeringen nærmest trepartsforhandlingerne til at kollapse på forhånd.

Når parterne efter nogen forsinkelse igen samles tirsdag formiddag, ligger der i stedet et forslag om bonus på 40.000 kroner til virksomheder, som ansætter flygtninge, på forhandlingsbordet.

Men for virksomhedernes bundlinje er det underordnet, om der forhandles om indslusningsløn eller flygtninge-bonus. Når den foreslåede bonus trækkes fra, ender virksomhedernes udgifter på et niveau, som svarer på en timeløn på 69 kroner – eller én krone mindre, end det kasserede forslag om indslusningsløn.

Dokumentation

Så meget koster det at ansætte en flygtning med bonus

Kort før starten på trepartsforhandlingerne foreslog regeringen en bonusordning til virksomheder, som ansætter flygtninge på samme vilkår som danskere.

Efter et halvt års ansættelse på minimum 19 timer om ugen får virksomheden ifølge forslaget en bonus på 20.000 kroner, og yderligere 20.000 kroner efter et år.

Det svarer til, at en virksomhed i løbet af et år skal flygtningen ansat i mindst 980 timer for at udløse bonussen (baseret på 4,3 arbejdsuger på 19 timer hver måned).

Baseret på en mindsteløn på 110 kroner i timen, bliver virksomhedens udgift på 107.844 kroner.

Fratrukket bonussen på 40.000 kroner bliver den reelle udgift for ansættelsen 67.844 kroner.

Virksomhedens udgift svarer dermed til en timeløn på 69,20 kroner.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00