Forsker: Debat om velfærdsturisme presser EU's regeringer

VELFÆRDSDEBAT: Det er ikke kun i Danmark, at EU’s fri bevægelighed giver resonans helt ind på regeringskontorerne. Debatten om velfærdsturisme vil blive båret endnu længere ind på EU’s bonede gulve af pressede regeringer, forudser forsker.
Både statsminister Helle Thorning-Schmidt og den tyske kansler Angela Merkel møder hjemligt pres for at bringe EU-borgeres ret til velfærdsydelser ind på de bonede gulve.
Både statsminister Helle Thorning-Schmidt og den tyske kansler Angela Merkel møder hjemligt pres for at bringe EU-borgeres ret til velfærdsydelser ind på de bonede gulve.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Det giver nogle meget svære debatter internt i mainstreampartierne, som jeg anser for at være ret hjælpeløse i mange medlemsstater. De har ikke nogen overbevisende strategi over for vælgerne til at forklare, hvorfor de skulle støtte yderligere EU-integration, og hvorfor det er i deres interesse

Nicolai von Ondarza
Seniorforsker, Stiftung Wissenschaft und Politik

BRUXELLES: Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kommer til topmøde i Bruxelles torsdag og fredag, skal hun ikke kun tage sig af Ruslands annektering af Krim-halvøen og etableringen af bindende klimamål for Unionen efter 2030.

Hun forventes også at skulle bære den ophedede diskussion om velfærdsturisme fra den danske debat med sig til Bruxelles og gøde jorden for, at der tages hensyn til danske bekymringer for for eksempel det danske dagpengesystem.

Det er et eksempel på den trend, som EU-forskere ved det tyske forskningsinstitut Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) ser i en række EU-lande, hvor diskussionen om vandrende EU-borgeres ret til velfærdsydelser er kommet helt op på dagsordenen. Det belyser de i en ny rapport, der beskriver, hvordan EU-skeptiske kræfter driver dagsordenen i en række lande.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00