Forsker: Jernbanekonflikt kan sprede sig til flere statslige virksomheder

INTERVIEW: Den aktuelle konflikt mellem Jernbaneforbundet og DSB kan være et forvarsel om, at flere statsejede virksomheder vil flytte deres ansatte over på privat overenskomst i fremtiden, mener arbejdsmarkedsforsker.

Foto: Dennis Lehmann / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Hvis der er en politisk vilje til, at de her selskaber skal overgå til private overenskomster, så er der ikke noget i vejen for, at de kan gøre det.

Laust Høgedahl
Arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet
Fakta
Forstå den aktuelle konflikt mellem DSB og Jernbaneforbundet på 5 minutter:
Den nuværende konflikt mellem DSB’s og Jernbaneforbundet, der lammede S-togstrafikken i mandags, handler om, at Jernbaneforbundet er utilfreds med, at DSB vil skære antallet af tillidsrepræsentanter ned fra 99 til 29. Det fik lokomotivførerne i hovedstadsområdet til at markere deres utilfredshed ved at strejke det meste af mandagen.

Konflikten mellem DSB og Jernbaneforbundet er en udløber af Arbejdsrettens afgørelse om, at det var helt efter bogen, da DSB løsrev deres ansatte fra den statslige overenskomst og indlemmede DSB i en privat overenskomst i DI. Ifølge DSB vil man med indmeldelsen i DI gøre DSB mere markedsorienteret, og det skal ses som et forsøg på at ligne konkurrenterne på togmarkedet.

Sagens kerne er ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, at DSB med Arbejdsrettens afgørelse nu skal forhandle lokalaftaler på plads med Jernbaneforbundets medlemmer. Og udfordringen med overgangen til lokalaftalerne er, at der ikke er tilknyttet nogen konfliktret til de forhandlinger. Det stiller Jernbaneforbundets medlemmer i en svær forhandlingsposition, forklarer arbejdsmarkedsforskeren.

”De forhandler sådan set på DSB’s ledelse gode vilje. For hvis DSB vil, så kan de sætte sig igennem med de vilkår, som de ønsker, når det handler om lokale aftaler. Sagens kerne er, at meget af det, der skal forhandles på plads, er forhold, der ligger i lokale aftaler, og derfor har Jernbaneforbundets medlemmer i virkeligheden ikke særlig meget at skulle have sagt,” siger arbejdsmarkedsforskeren.

Mandagens strejke på S-togsnettet gjorde de verserende overenskomststridigheder mellem DSB og Jernbaneforbundet åbenlyse for de tusindvis af danskere, der dagligt pendler til og fra arbejde.

Aktuelt handler konflikten om, at Jernbaneforbundet er utilfreds med, at DSB ønsker at reducere antallet af tillidsrepræsentanter fra 99 til 29.

Men på et mere overordnet plan er konflikten også et forvarsel om, at flere ansatte i statsligt ejede offentlige virksomheder i fremtiden flyttes over på privat overenskomst, som det skete for DSB i slutningen af 2017. En manøvre, som Arbejdsretten for nylig blåstemplede gyldigheden af.

Dokumentation

Selvstændige offentlige virksomheder, der er 100 procent statsejede:

DanPilot
DSB
EKF Danmarks Eksportkredit
Energinet.dk
Naviair
Nordsøenheden
Vækstfonden
Finansiel Stabilitet
Investeringsfonden for udviklingslande
Fjordforbindelsen Frederikssund

Se listen over alle statens selskaber her.

Kilde: Finansministeriet


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00