Forskere: Fundamentet vakler under den danske model

LEDIGHED: A-kasser og fagbevægelsen er under pres, og det bringer den danske model i fare, mener flere forskere, der efterlyser politisk stillingtagen.

Når danskerne i stigende grad vælger a-kasse og fagforening fra, bliver det i sidste ende et politisk problem, mener flere arbejdsmarkedsforskere.
Når danskerne i stigende grad vælger a-kasse og fagforening fra, bliver det i sidste ende et politisk problem, mener flere arbejdsmarkedsforskere.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Hvis en stadig større andel af danskerne vælger a-kasserne fra, er det et politisk problem.

Jesper Due
Professor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet

Medlemmerne siver fra a-kasserne som aldrig før, og store dele af fagbevægelsen oplever også voldsomme læk i medlemsantallet. 

Og når kommunaliseringen af jobcentrene samtidig vil presse både a-kasser og fagbevægelsen, kan den danske model blive svækket, mener blandt andre Jesper Due, professor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organsationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.

Siden 1907 har a-kasserne eksisteret og lige siden genereret medlemmer til fagbevægelsen. Men fra 1995 til 2008 er tilslutningsgraden til a-kasserne - ifølge tal fra AK-Samvirke og FAOS - faldet fra 80 procent til 70 procent, og det vil sige, at næsten 900.000 af arbejdsstyrken på 2,9 mio. danskere står uden en arbejdsløshedsforsikring.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00