Her er Peter Hummelgaards tale ved 1. maj

DOKUMENTATION: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) holdt 1. maj-tale hos 3F i Kastrup. Læs hele talen her.

Peter Hummelgaard Thomsen holdt i år en lidt kortere 1. maj-tale, da den blev sendt online på Facebook.
Peter Hummelgaard Thomsen holdt i år en lidt kortere 1. maj-tale, da den blev sendt online på Facebook.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Det talte ord gælder.

Kære alle sammen

Det her er den mærkeligste 1. maj i mit liv. Jeg er kommet i de her lokaler i mange år, og jeg holder meget af den gode stemning, der normalt er her 1. maj. I dag er er lokalerne tomme, der er ingen morgenbrød og ingen hyggesnak med gamle venner.

Årsagen er enkel. Danmark og resten af verden er midt i en alvorlig sundhedskrise, og sammen gør vi alt, vi kan, for at begrænse coronavirus og dens skadelige virkninger på vores samfund. 

Men må jeg ikke sige, at selvom 1. maj er meget anderledes end normalt, så er dagen og især de værdier, vi fejrer, mere relevante end nogensinde før.

Jeg taler konkret om fællesskab, solidaritet og retfærdighed. Værdier, som tilsammen udgør et stærkt skjold for vores samfund i en krisetid.

Det handler om fællesskab og sammenhold, når alle partier på Christiansborg går sammen om hjælpepakker til lønmodtagere, ledige, selvstændige og virksomheder. Vores stærke velfærdssamfund viser igen, at det ud over at være et godt sted at leve også er den bedste ramme for at løse svære problemer. Liberalisterne kan have mange teoretiske overvejelser om samfund med lavere skat og bedre vejr, men i en krisetid er de fleste enige om, at vores samfundsmodel er bundsolid.

Som beskæftigelsesminister er jeg særlig stolt og glad for, at vores aftale om lønkompensation har gavnet mere end 150.000 privatansatte lønmodtagere. I en meget alvorlig tid er rigtig mange almindelige mennesker blevet sikret løn og levebrød, noget, der aldrig er set før.

Kriseløsningen handler også om solidaritet. Vi tænker på andre end os selv, når vi bekæmper smittespredning. Selvom vi selv er friske og uden for særlig risiko, så ved vi, det kan ramme ældre og sårbare hårdt. Vores fælles indsats har betydet, at vi har knækket smittekurven. Solidariteten handler også om, at vi holder hånden under dem, som har mistet deres arbejde. Som vi ser hos SAS og andre hårdt ramte virksomheder, så kan arbejdsløshed ramme os alle. Det er ikke bare den enkeltes problem, men et kollektivt ansvar, som vi skal løse i fællesskab.

Sidst men ikke mindst så handler dagen i dag om retfærdighed. For mig og for regeringen er det enormt vigtigt, at modsvaret på den krise, vi står i, bliver retfærdig. Det handler grundlæggende om, at de bredeste skuldre skal bære det tungeste læs. Både når vi håndterer krisens første fase, men også når vi genopretter økonomien og sætter gang i samfundet igen.

Vi har allerede bevist, at vi vil håndtere krisen anderledes end tidligere. For nylig aftalte vi for eksempel, at store virksomheder, som skal modtage økonomisk støtte fra fællesskabet, ikke samtidig må udbetale udbytte til aktionærerne. Og vi understregede, at man ikke kan have sin virksomhed i skattely og samtidig nyde godt af støtteordningerne. Det er retfærdigt og sund fornuft.

Det er også vigtigt at slå fast, at vi på trods af krisen holder fast i vores overordnede politiske prioriteter. Vi vil for eksempel stadig sikre en ret til tidlig pension for dem med flest hårde år på arbejdsmarkedet, og vi vil stadig gå forrest i klimakampen. De spørgsmål er ikke blevet mindre vigtige på grund af coronakrisen. Måske tværtimod.   

Retfærdighed skal også være en ledestjerne, når vi tager de næste skridt i kriseløsningen. På trods af de store politiske hjælpepakker, så er der desværre en del, som mister deres arbejde. Når det sker, så skal samfundet træde til og være klar med en hjælpende hånd. Så ledighedsperioden bliver så kort som mulig, og så krisen bliver brugt til noget godt. For en del af dem, som har mistet deres arbejde, kan det her være muligheden for at blive opkvalificeret og få nye kompetencer. De tider, hvor en krise blev brugt til at tale grimt om de ledige og forringe deres vilkår, er i hvert fald slut.

Vi står i en meget alvorlig krise, som vil påvirke os alle, men jeg er sikker på, vi kommer igennem.

Og selvom 1. maj plejer at være noget mere festlig, så giver de stærke værdier som fællesskab, solidaritet og retfærdighed håb for fremtiden.  

God 1. maj!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00