Debat

HK: Dyrt og farligt at spare på Arbejdstilsynet

DEBAT: Arbejdstilsynet skal sikre det gode fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Derfor er det et dyrt og farligt sted at være nærig, da mange i dag er stressende, og endnu flere vil gå ned med stress i fremtiden. Det skriver Marianne Vind. 

Hver syvende føler sig stresset ofte eller hele tiden. Derfor bør regeringen styrke Arbejdstilsynet, da det er en god investering både for den enkelte og samfundet.
Hver syvende føler sig stresset ofte eller hele tiden. Derfor bør regeringen styrke Arbejdstilsynet, da det er en god investering både for den enkelte og samfundet.Foto: /ritzau/Anders Rye Skjoldjensen/
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marianne Vind
Næstformand, HK/Privat

I en tid hvor et af de mest udbredte politiske mantraer er, at lønmodtagerne i Danmark skal arbejde i flere år, giver det ingen mening at spare på Arbejdstilsynet, som regeringen lægger op til i sit finanslovsforslag.

Det er netop den myndighed, som skal sikre det gode fysiske og psykiske arbejdsmiljø nu og i årene, der kommer. Men et Arbejdstilsyn, der er sparet i stumper og stykker, kan ikke forebygge eller gribe ind i tilstrækkelig grad.

Derfor er det et dyrt og farligt sted at være nærig, for mange flere vil gå ned med stress, og mange flere vil komme fysisk til skade på arbejdet.

Fakta
Deltag i debatten! 

Sparekniv kan udløse skandale
I Ugebrevet A4 kunne man 2. november læse, at arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser lider under vedvarende besparelser på Arbejdstilsynet.

I samme artikel advarer en ekspert om, at hvis regeringen bliver ved med at svinge sparekniven over Arbejdstilsynet, risikerer vi en ny skandale á la SKAT.

Arbejdstilsynet er den myndighed, som skal sikre det gode fysiske og psykiske arbejdsmiljø nu og i årene, der kommer. Men et Arbejdstilsyn, der er sparet i stumper og stykker, kan ikke forebygge eller gribe ind i tilstrækkelig grad.

Marianne Vind
Næstformand, HK/Privat

Det er dystre udsigter, men ifølge undersøgelsen, som rådgivningsvirksomheden COWI har lavet, er der desværre et solidt grundlag for at slå alarm. Her er fire af grundene:

- Antallet af tilsynsbesøg på virksomheder er faldet fra mere end 60.000 i 2008 til langt under 50.000 i 2016.

- Antallet af reaktioner på overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen faldet fra godt 35.000 i 2008 til under 24.000 i 2016.

- Siden år 2000 har bevillingen til Arbejdstilsynet været "stærkt faldende". I gennemsnit har tilsynet mistet 6,37 millioner kroner om året.

- Arbejdstilsynet får stadigt færre medarbejdere. I 2008 var der 800 årsværk, mens der i 2016 var 600. Mange af de 600 medarbejdere arbejder nu med andre opgaver, så reelt er antallet af tilsynsførende faldet dramatisk.

Mange er stressede 
Det ovenstående er slemt nok, men det bliver kun værre, hvis der igen bliver skåret i Arbejdstilsynet. Det må ikke ske.

De faktiske forhold på arbejdsmarkedet er sådan, at hver syvende i arbejde føler sig stresset ofte eller hele tiden ifølge en undersøgelse blandt 35.000 beskæftigede, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har lavet.

Blandt de 18-34-årige er det endda hver femte, som er stresset ofte eller hele tiden. Her taler vi altså om dem, der skal holde 40-50 år mere på arbejdsmarkedet!

Kære regering: Sadl om og brug penge på en styrkelse af Arbejdstilsynet. Det er en meget bedre investering i længden for både den enkelte og samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Vind

MEP (S), fhv. næstformand, HK/Privat
master i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2016), laborant (Hospitalslaborantuddannelsen København. 1996)

0:000:00