Debat

HK Hovedstaden: Der er håb for syge københavnere på kanten af arbejdsmarkedet

DEBAT: Det er meget positivt, at HK Hovedstadens bestræbelser for at løfte førtidspensionsområdet i kommunen er lykkes og kommer med i ny budgetaftale, skriver Christian Grønnemark, formand, HK Hovedstaden. 

Ny budgetaftale afsætter 75 millioner kroner over de kommende fire år på at sænke antallet af sager for den enkelte sagsbehandler efter anbefaling fra HK Hovedstaden, skriver Christian Grønnemark, formand for HK Hovedstaden.
Ny budgetaftale afsætter 75 millioner kroner over de kommende fire år på at sænke antallet af sager for den enkelte sagsbehandler efter anbefaling fra HK Hovedstaden, skriver Christian Grønnemark, formand for HK Hovedstaden.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Nikolai Evereth Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Grønnemark
Formand, HK Hovedstaden

Jeg havde henover sidste vinter det privilegium gennem en såkaldt taskforce at deltage i en kulegravning af Københavns Kommunes gældende praksis i sager om ressourceforløb, fleksjob og førtidspension.

Vores opgave var at afdække, hvorfor kommunen indtog en bundplacering blandt landets øvrige kommuner.

I mit arbejde lykkedes det at få sat ekstra fokus på sagsantal per medarbejder og på at få inddraget syge borgere i undersøgelsen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

Vi skal se kvalitativt på borgerens situation
Vores undersøgelser viste et mildest talt nedslående resultat om den kommunale praksis. Og vore anbefalinger var derfor et vink med en vognstang til politikerne, om at vi stadig har nogle værdier i vores velfærdssamfund.

En af de værdier er, at hvis man bliver syg, skal man kunne bevare et forsørgelsesgrundlag ved hel eller delvis hjælp fra de offentlige kasser.

Der skal i langt højere grad ses kvalitativt på borgerens situation i København end at følge nidkærhed om dokumentation og taltyranni, anbefalede vi i april.

Christian Grønnemark
Formand, HK Hovedstaden

Vi anbefalede derfor, at der skulle skabes bedre rammer for arbejdsgange i forvaltningen.

Der skal nemlig i langt højere grad ses kvalitativt på borgerens situation i København end at følge nidkærhed om dokumentation og taltyranni, anbefalede vi i april.

Derfor glæder det mig, at HK Hovedstadens bestræbelser i taskeforcens arbejde nu udmønter sig konkret i den budgetaftale, som kommunalpolitikerne i København indgik i starten af september.

Desværre valgte Enhedslisten og Alternativet at forlade forhandlingerne.

Færre sager per medarbejder giver bedre forvaltning 
Vores hovedanbefaling fra taskforcen var, at antallet af sager per medarbejder skal sættes betydeligt ned, så der skabes rum til bedre opfølgning og løbende socialfaglige vurderinger af sagerne.

Og det er præcis det, der kommer til at ske med den nye budgetaftale, hvor 75 millioner kroner over de kommende fire år bruges på at sænke antallet af sager for den enkelte sagsbehandler.

”Det kan vi kun gøre ved at ansætte flere sagsbehandlere,” sagde beskæftigelsesborgmesteren ved første behandling af Københavns 2019-budget.

Et igangværende forsøg i beskæftigelsesforvaltningen bekræfter i øvrigt taskforcens anbefaling om, at færre sager per medarbejder giver bedre forvaltning og bedre oplevelser for borgeren.

HK Hovedstadens arbejde bærer frugt 
Samtidig ser jeg med glæde, at HK Hovedstadens bestræbelser for at løfte førtidspensionsområdet i kommunen er lykkes.

I den nye aftale afsættes der frem til 2022 yderligere 20 millioner kroner til at løse understøttende opgaver, for eksempel bedre lægefaglig support.

De mange ekstra millioner kroner vil også fremme den meningsfyldte dialog med borgerne.

Der skal kort sagt være mere hjerterum end datarum.

Borgeren skal være ved roret, og sagsbehandleren skal vejlede om den rette kurs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Grønnemark

Formand, HK Hovedstaden
lærer, voksenpædagog, kok

0:000:00