Debat

HK til arbejdsgiverne: At fravælge seniorer er fuldstændigt urimeligt spild af potentiale

Fleksibilitet og et godt arbejdsmiljø er afgørende, hvis flere seniorer skal have lysten til og muligheden for at blive længere på arbejdsmarkedet, skriver Anja C. Jensen.

Som arbejdsgiver kan man komme langt ved at tage dialogen og finde fleksible løsninger sammen med medarbejderne, skriver Anja C. Jensen.
Som arbejdsgiver kan man komme langt ved at tage dialogen og finde fleksible løsninger sammen med medarbejderne, skriver Anja C. Jensen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Anja C. Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er dumt at smide guld på gaden, især hvis man samtidig klager over mangel på arbejdskraft. Derfor var det en god nyhed, da Altinget forleden bragte historien om Rockwool Fondens nye undersøgelse. Den viser, at de ældre på arbejdsmarkedet klarer sig bedre og bedre, når man måler på blandt andet løn og jobtitler. 

Som forskerne bag undersøgelsen skriver, er resultaterne et tegn på, at seniormedarbejderne bliver højere værdsat end tidligere, og at de er en efterspurgt arbejdskraft. 

Anerkendelsen af den værdi og erfaring, som de såkaldte seniorer bringer til bordet, er afgørende faktorer i ligningen, hvis vi som samfund skal gøre os forhåbninger om at få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet. 

Fleksible løsninger
Hvis det skal lykkes, gælder det om at gøre det muligt og attraktivt at tage tage en ekstra tørn i den sene del af arbejdslivet. Er der gode rammer, så ældre medarbejdere for eksempel kan gå ned i tid? 

Medarbejdere er forskellige. Hvad der giver den ene lysten til og modet på at fortsætte lidt endnu, er ikke nødvendigvis det samme som for kollegaen. Som arbejdsgiver kan man komme langt ved at tage dialogen og finde fleksible løsninger sammen med medarbejderne, som kan komme begge parter til gavn. 

Vi skal satse mere på livslang læring og gøre det nemmere skifte spor undervejs i arbejdslivet

Anja C. Jensen
Formand, HK

Vi ved, at mange seniorer gerne vil give et ekstra bidrag på arbejdsmarkedet, hvis de oplever, at der er rum til at blive og udvikle sig i jobbet. Som samfund skal vi derfor satse meget mere på livslang læring og gøre det nemmere skifte spor undervejs i arbejdslivet.

Medarbejdere, der har nået en vis alder, havner ofte bagerst i køen, når det drejer sig om opkvalificering. Der investeres markant mindre i seniormedarbejderes efter- og videreuddannelse. Og det er allerede fra man rammer 50-årsalderen, at man kan opfattes som “senior” eller “ældre” på arbejdsmarkedet. 

Det er absurd, tænk bare hvor langt pensionsalderen stadig ligger ude i horisonten, når man runder sit femte årti, og hvor utroligt meget man stadig kan nå at bidrage med på arbejdsmarkedet. 

Ledige dømt ude efter de 50
Selv om Rockwool Fondens undersøgelse heldigvis indikerer, at vi er på rette vej angående dem, der er i job, er vi ikke i mål endnu. Og slet ikke, når det kommer til ledige med over 50 somre bag sig. 

Beskæftigelsesministeriets evaluering af en pulje til særlig indsats for ledige over 50 viste tidligere i år, at hver anden oplever at blive sorteret fra på grund af alder. Og ifølge Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2021 svarer 19 procent af de adspurgte virksomheder, at de har sorteret ansøgere fra på grund af alder. 

Så i HK er vi rigtig glade for, at det fra 1. juli blev forbudt at screene ansøgere på alder. Det er et godt og vigtigt skridt. Arbejdsgivere skal få øjnene mere op for den værdi og erfaring, seniorerne bringer til bordet. Alt andet er et stort og fuldstændigt urimeligt spild af potentiale.

Læs også

Et arbejdsliv vi kan holde til
Et andet spild af potentiale er det, der skyldes dårligt arbejdsmiljø. Knap 40 procent af det længerevarende sygefravær (mere end to uger) skyldes et arbejdsmiljø, der kunne være bedre. Dårligt arbejdsmiljø stjæler så meget af den samlede arbejdstid, at det svarer til cirka 22.500 fuldtidsbeskæftigede personer (ifølge FH’s udspil ”Ny reformkurs: Flere og bedre job”).

Arbejdsmiljøet – både det fysiske og det psykiske – skal være i orden. Alle ledere skal være klædt på til at sikre trivsel og det gode arbejdsmiljø. Og alle virksomheder skal have en stresspolitik. For hvordan skal man kunne arbejde længere, hvis hoved eller krop skriger stop? 

Har man brug for at trække sig før folkepensionsalderen, skal man have mulighed for det. Og samtidig skal vi gøre vores bedste for at give alle et arbejdsliv, som de kan holde til. Både for den enkeltes og for samfundsøkonomiens skyld.

Og lads os holde fast i de gode takter – også når konjunkturerne vender igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja C. Jensen

Forbundsformand, HK Danmark
Hotelreceptionist

0:000:00