Holstein inden ny sæson: Regeringen spiller ud med vindersager

ANALYSE: I modsætning til 2011 går den nye socialdemokratiske regering sæsonen i møde med flere potentielle vindersager, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Mette Frederiksen præsenterede torsdag regeringens ambitioner for efteråret. 
Mette Frederiksen præsenterede torsdag regeringens ambitioner for efteråret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af ministerholdet tager nu for alvor hul på den nye politiske sæson, efter at regeringen torsdag mødtes til seminar på Marienborg.

Efterfølgende kunne Mette Frederiksen fortælle, hvad regeringen har på to do-listen for resten af efteråret. 

Her står blandt andet en ny finanslov, der skal hæve velfærdsniveauet for børn og ældre, en aftale om en differentieret pensionsalder og en ny klimalov som de mest centrale opgaver for regeringen. 

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, behøver Mette Frederiksen og co. ikke frygte for store folkelige efterårsorkaner, når de sætter arbejdet i gang.

”Regeringen står med et pænt katalog af vindersager til efteråret. Helt i modsætning til Thornings (S) start, der var præget af en enestående buket af tidsler og skorpioner," siger han. 

Få græder for konsulenterne
Mette Frederiksen lagde på pressemødet efter regeringsseminaret op til, at den kommende finanslov vil sikre, at den offentlige vækst som minimum kommer til at følge den demografiske udvikling.

"Vi vi lægge en bund under velfærdssamfundet, så vi sikrer, at pengene følger med, når der bliver flere børn og flere ældre,” sagde hun.

Samtidig vil statsministeren, som tidligere annonceret, rykke rundt på de offentlige udgifter, så færre penge går til konsulentudgifter og flere direkte til de varme hænder. 

"Det er helt afgørende for os, at pengene bliver brugt til de mennesker, velfærden handler om,” sagde Frederiksen.

Den prioritering vil der være stærk folkelig opbakning til, vurderer Holstein: 

”Styrkelsen af centrale velfærdsområder med flere pædagoger og sygeplejersker er populær i 90 procent af befolkningen. Meget få vil græde sig i søvn over, at der til gengæld bliver skåret på konsulentlaget," Erik Holstein. 

Klimaforhandlinger i august
Da regeringen og støttepartierne, Radikale, SF og Enhedslisten i juni satte underskrift på det såkaldte forståelsespapir, var et af de mest opsigtsvækkende elementer en ambition om at sænke CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

For at nå de mål vil regeringen allerede i august indkalde alle Folketingets partier til forhandlinger om en ny klimalov.

Også her kan regeringen forvente folkelig opbakning, mener Holstein. 

"Det vil i startfasen være noget, der tager kegler. På længere sigt kan det blive tricky, fordi det er rigtig dyrt, og der er grupper, der kan komme i klemme i den grønne omstilling. Det er regeringen opmærksom på, og Mette Frederiksen ved godt, det vil være ødelæggende for hende, hvis der render Gule Veste rundt i Danmark," siger han. 

Arnes tur
En af efterårets mest centrale opgaver for regeringen bliver at forhandle en ny aftale om en differentieret pensionsalder på plads.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har allerede haft det indledende møde med arbejdsmarkedets parter, men en egentlig model for, hvem pensionsaftalen skal gælde for, og hvad der vil udløse den, er endnu ikke blevet præsenteret.

Dansk Folkeparti, der ser ud til at blive afgørende for, om regeringen kan finde flertal for af differentiere pensionsalderen, har indtil videre nægtet at tage stilling til spørgsmålet. Derfor ser pensionsalderen, der var et af Socialdemokratiets vægtigste valgløfter, ud til at blive et af de afgørende slagsmål i efteråret.

”Planen om tidligere tilbagetrækning for nedslidte bliver det parlamentarisk mest besværlige. Det er indtil videre helt uklart, om Mette Frederiksen kan få sin tidligere så tætte allierede i DF med. I første omgang vil regeringen blive bedømt på intensionen, og den bakker de fleste op om," siger Holstein. 

Udlændingestrid
Når det gælder udlændingepolitikken kan der forudses stridigheder med dele af det parlamentariske grundlag. For selv om der kommer lempelser for børnene på Sjælsmark, slog Mette Frederiksen fast, at den stramme udlændingepolitik skal fortsætte:

″Vi kommer til at holde fast i en stram udlændingepolitik. Det er ikke en tosset udlændingepolitik. Derfor er vi gået i gang med at se på, hvordan vi kan forbedre hverdagen for børnene på Sjælsmark,” sagde Mette Frederiksen og tilføjede:

″Vi vil gerne holde asyltallet nede, og vi vil også sikre os, at afviste asylansøgere faktisk rejser hjem igen. Vi kommer til at have rigtig meget fokus på hjemsendelse.″

Det fokus vil ifølge Holstein føre til konflikter med Radikale:

"Det ser man allerede i forhold til kvoteflygtninge. Men i udlændingepolitikken har socialdemokraterne et stort flertal bag sig både i Folketinget og i befolkningen. Her blev de presset i regeringsforhandlingerne, men nu kan de tillade sig at stå fast."

Dertil kommer, at Mette Frederiksen i modsætning til Helle Thorning-Schmidt ikke står over for en samlet blå blok: 

”Med sommerunderholdningen i Venstre og opløsningen af blå blok begynder det at se rigtig godt ud for den nye regering. Man skal 25 år tilbage, før en S-regering havde så godt et udgangspunkt,” siger Erik Holstein.   

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00